Filip Vukićević završio fakultet, ali želi da živi od vinarije

Vukićević je završio povrtarstvo i voćarstvo, ima 4.500 čokota, a ove godine planira da posadi još 5.500 novih loza
694 pregleda 17 komentar(a)
Filip Vukićević, Foto: Privatna arhiva
Filip Vukićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.02.2016. 18:28h

Filip Vukićević je završio vinogradarstvo i voćarstvo na Biotehničkom fakultetu i odlučio se da živi od proizvodnje vina i rakije, u Berima ima vinograd od 4.500 čokota loze.

Filip ima 26 godina i druga je generacija u tom poslu, njegov otac je prije 25 godina, iz hobija, počeo da uzgaja grožđe.

„Tadašnja proizvodnja, a siguran sam i ciljevi moga oca, nisu bili da se napravi vinarija“, kazao je Vukićević.

On nije želio da krene očevim i bratovim stopama i upiše perspektivni Elektro fakultet. Odlučio se za smjer vinogradarstvo i voćarstvo na Biotehničkom fakultetu. Studije su mu, navodi on, omogućile da spoji praksu i nauku.

„Iako sam imao želju da nakon završenih studija steknem neko iskustvo u drugim velikim vinarijama, jer u praksi nije sve kao u knjizi, nažalost nisam imao priliku, pa sam to iskustvo počeo sam da gradim“, kazao je Vukićević.

Zalaganjem i posvećenošću, vinarija „Vukićević“ je osvojila brojne nagrade na sajmovima u zemlji i inostranstvu. Vukićević je naročito ponosan na nagradu na Festivalu vina i ukljeve u Virpazaru, Sajmu hrane u Budvi, Pragu, Međunarodnom sajmu u Novom Sadu, na kojem je porodična vinarija osvojila nagradu šampiona kvaliteta za 2007. godinu.

Prvi vinogradi su posađeni još 1989. godine, a tada su imali svega 300 čokota. Taj broj je dostigao 4.500 čokota. Međutim, Filip Vukićević je dodao da se neće zaustaviti na ovoj brojci.

„U maju ove godine planiram da ta proizvodnja dođe na 10.000 čokota“, istakao je Vukićević.

Poslove u vinogradu i vinariji obavlja sa ocem i bratom, a majka i sestra pomažu u periodu berbe. Kako bi razvijao biznis Vukićević se nije oslonio isključivo na sopstvenu imovinu, već je potpisao dugogodišnje ugovore i uzeo u zakup velike površine vinograda. Prilikom započinjanja privatnog biznisa, Vukićević je bio svjestan konkurencije i problema na tržištu. Međutim, uz trud će, smatra, kvalitet uvijek naći svoje mjesto na tržištu.

„Porodične vinarije imaju veću čar i više ljubavi i truda se u njih ulaže. Mislim da ako neko radi nešto što voli i trudi se, to može dati samo pozitivne rezultate“, kazao je Vukićević.

Vukićević: Mladi i dalje bježe od poljoprivrede

Pokretanje privatnog biznisa nije bilo jednostavno. Smatra da bi država trebalo više da radi na pomoći mladim preduzetnicima. Ministarstvo poljoprivrede je posljednjih par godina pružilo šansu poljoprivrednim proizvođačima za pokretanje biznisa, ali je potrebno da se više pomogne proizvođačima.

„Greška je ne iskoristiti povoljnosti koje se nude. Planiram da apliciram i na narednim javnim pozivima, ukoliko budem u mogućnosti“, rekao je Vukićević . Međutim, za razvoj poljoprivrede odgovornost ne vidi samo u državnoj administraciji.

„Omladina bježi od poljoprivrede. Ima mojih vršnjaka koji imaju zemlju, ali bi radije radili za nekog privatnika nego se upustili u priču kao što je moja“, kazao je Vukićević .

Bonus video: