FK Zabjelo planira da gradi stadion sa 10.000 mjesta

Neizvjesno je kada će radovi početi i da li će Zabjelo dobiti sve četiri tribine prije nego Gradski stadion istočnu, koju je Miomir Mugoša davno obećao
379 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2014. 16:33h

Fudbalski klub “Zabjelo” planira da izgradi stadion sa četiri tribine koje bi mogle da prime čak 10.000 gledalaca. Ambicioznim projektom kluba osnovanog 1963. godine predviđena je izgradnja poslovnih prostora i parkirališta, za šta im je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 4. jula izdalo urbanističko- tehničke uslove (UTU).

Neizvjesno je, međutim, kada će radovi početi i da li će Zabjelo dobiti sve četiri tribine prije nego Gradski stadion istočnu, koju je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša davno obećao.

Predsjednik Upravnog odbora FK “Zabjelo” Saša Leković kazao je juče “Vijestima” da će uskoro raspisati tender za privatno-javno partnerstvo, kako bi našli suinvestitora kojem bi, nakon izgradnje stadiona, pripali neki poslovni prostori.

Drugi dio poslovnog prostora bi, kako je istakao, ostao klubu, od čijeg bi se izdavanja finansirali.

“Sada nemamo svoja finansijska sredstva, samo sponzore. Kasnije, kada se izgrade poslovni prostori, izdavaćemo i sav novac će ići na žiro-račun kluba. Ne planiramo da poslovne prostore prodajemo, već samo izdajemo”, kazao je Leković.

Da li će i kada navijači dobiti četiri tribine, Foto: Luka Zeković

On je ocijenio da je postojeći stadion u veoma lošem stanju, naglasivši da bi prve pare od zarade potrošili za postavljane nove trave.

Uprava kluba je zahtjev za dobijanje UTU proslijedila Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine 29. maja, a iz Sekretarijata su ga nekoliko dana kasnije proslijedili Ministarstvu.

U dokumentu koji je izdao Direktorat za građevinarstvo navodi se da se UTU izdaju za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju stadiona na urbanističkoj parceli 85, u zahvatu DUP-a “Čepurci”.

“Postojeći stadion FK 'Zabjelo', površine 17.607 metara kvadratnih, trebalo je da ispunjava uslove za savremenu i adekvatnu organizaciju, kako je predvidio program detaljnog plana. Međutim, stanje tog sportskog objekta nije na zavidnom nivou”, piše u dokumentu koji je potpisao generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović.

Navodi se da je sportsko-rekreativni sadržaj potrebno dopuniti, proširiti i učiniti ga dostupnim korisnicima prostora. U tom smislu su, kako se navodi, predviđene adekvatne intervencije, “što podrazumijeva rekonstrukciju na postojećem objektu i nove sadržaje - tribine, poslovne prostore i otvoreni parking prostor".

Precizirano je da je dozvoljena i gradnja poslovnih prostora ispod tribina, do 4.000 kvadratnih metara.

Saobraćajnice sa sve četiri strane i 8 ulaza za gledaoce

Planirano je i formiranje prilaznih saobraćajnica sa sve četiri strane i parking površina duž saobra ćajnica sa tri strane stadiona. U planu je i formiranje pješačkog pločnika oko stadiona i osam ulaza za gledaoce.

“Sa istočne strane stadiona je Ulica vojvode Ilije Plamenca koja pripada magistralnom prstenu i zadovoljava sve kriterijume saobraćajnice prvog reda. Sa zapadne strane predviđena je izgradnja pristupne ulice, obostrani trotoari i zeleni pojas do ograde groblja”, piše u dokumentu.

Kada je riječ o hidrotehničkoj infrastrukturi, planirana je izgradnja cjevovoda duž Ulice 1, koji se spaja sa budućim cjevovodom za spoj sa novim rezervoarom na brdu Ljubović.

“Ovaj cjevovod se vezuje u prsten cjevovodom sa koga se priključuje stambeni objekat 'Gradnja prometa'. Ulicom 2 se planira izgradnja cjevovoda za spoj sa novim rezervoarom na brdu Ljubović”, navodi se u dokumentu.

Galerija

Bonus video: