FOTO Bar je jedini grad koji ima i more i jezero i planinu

TO Bar je povela grupu od pedesetak turističkih agenata iz nekoliko gradova u cjelodnevnu pješačku turu koja je pod imenom "Pohod u planine" imala za cilj da populariše aktivni odmor u barskom zaleđu
3038 pregleda 2 komentar(a)
Krstarenje Skadarskim jezerom, Foto: Radomir Petrić
Krstarenje Skadarskim jezerom, Foto: Radomir Petrić

Barska opština je jedina u Crnoj Gori, moguće i šire, koja turistima može da ponudi odmor i na moru i na jezeru i na planini, i afirmaciji turisitčkih potencijala barskog zaleđa-planinskog masiva Rumije, biće posvećeno još više pažnje, izjavio je za ”Vijesti” Emil Kukalj, direktor Turističke organizacije Bar nakon uspješno sprovedene akcije "Pohod u planine".

TO Bar je povela grupu od pedesetak turističkih agenata iz nekoliko gradova u cjelodnevnu pješačku turu koja je pod imenom "Pohod u planine" imala za cilj da populariše aktivni odmor u barskom zaleđu.

Tura je spojila barske "Dvije čarobne obale" - Jadransko more i Skadarsko jezero, a tokom višečasovnog prelaska rumijskog masiva preko Bijele Skale, turistički poslenici upoznali su se i sa manje poznatim predjelima koje bi trebalo da preporuče svojim klijentima.

Polazak je bio sa Baltine, sa 650 metara nadmorske visine, odakle se pješačilo do Bijele Skale, do nadmorske visine od 903 metra. Ova markirana linijska staza duga 5,2 km kategorisana je kao srednje zahtjevna, njen zvanični broj je 788, bezbjedna je i nema kritičnih tačaka, a za prolazak, kako je opisano i u praksi dokazano, fizički je srednje zahtjevna.

Od ovog prevoja potom se pješačilo 4,5 kilometara do Pinčića u Šestanima, odakle je karavan kombijima prebačen do Murića na jezerskoj obali. Tura je nastavljena brodom do plaže Pješačac gdje je u etno-ambijentu priređen ručak, a završni dio bila je plovidba od Pješačca do Virpazara. Grupu su voditi profesionalni licencirani planinski vodiči Darko Pepđonović, Igor Perčobić i Ilija Vukotić..

"Imali smo u grupi ukupno 53 turistička agenta i poslenika iz Bara, Budve i Podgorice,. Tura je još jedan pokazatelj da Bar ima kapacitete kakve nema nijedan drugi naš grad, da postoje veliki potencijali ne samo za ljetnjti pasivni odmor, več i aktivni odmor tokom cijele godine. Blizina mora i jezera, brojne pješačke staze u dužini preko stotinu kilometara, mogučnosti za razvoj kanjoninga... to bogatstvo je ponudeno na tako malom prostoru i zaista je jedinstvena ponuda koja može biti veoma atraktivna za turiste i za turističke agencije da to ponude tržištu", kazao je Kukalj “Vijestima”.

U komentaru činjenice da je u predjelu između dvije obale cijena privatnog smještaja ljeti mnogo viša od one u morskim tradicionalnim turističkim mjestima, Kukalj je istakao da u zaleđe dolaze uglavnom gosit iz Zapadne Evrope.

"Oni se razlikuju od onih na morskoj obali, jer prije svega traže privatnost, mir, tišinu i bijeg od svakodnevice, interneta i mobilnih telefona. Oni su realno veće platežne moći. Tokom silaska sa Bijele Skale u Pinčiće, naišli smo upravo na jednu takvu grupu od desetak Švajcaraca, karakteristično je da su svi bili starije dobi. To su ljudi koji u poznim godinama imaju i vremena i budžeta za ovakva putovanja", dodao je Kukalj.

Trebaće još planinarskih vodiča u Baru

"Značajan broj barskih planinskih staza je markiran, ali, sada ih treba kvalitetno održavati, obnoviti signalizaciju na njima, remarkirati ih. Vodičima treba dodatna edukacija, i za ozbiljniji pristup ovome trebače ih još više, kako bi naša ponuda bila na zadovoljavajućem nivou i da možemo opslužiti što više ovakvih turista" naveo je Kukalj.

Galerija

Bonus video: