Funkcioner DPS-a i osuđeni nasilnik izabran sa direktora risanskog Doma starih

Prije deset godina Dragomanović je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine. Presuda izrečena zbog nanošenja teških tjelesnih povreda postala je pravosnažna 11. marta 2009. godine. To se vidi iz dokumenata Ministarstva pravde, u koje su “Vijesti” imale uvid
22175 pregleda 55 komentar(a)
U toku još jedan proces protiv Dragomanovića, Foto: TO Kotor
U toku još jedan proces protiv Dragomanovića, Foto: TO Kotor
Ažurirano: 22.06.2019. 11:46h

Pravosnažno osuđeni za nanošenje teških tjelesnih povreda, kojem se sudi i za ugrožavanje sigurnosti predsjedniku Opštine Kotor, Srđan Dragomanović više od godinu na čelu je Doma starih Grabovac i radi sa jednom od najranjivijih kategorija stanovništva.

Prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, upravni odbori ustanova biraju direktore, a saglasnost daje “organ uprave nadležan za socijalno staranje”, odnosno Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Taj resor odbija da odgovori da li su i zašto dali saglasnost da za direktora Doma starih Grabovac bude imenovan Dragomanović, s obzirom na jednu pravosnažnu presudu, ali i proces koji se protiv njega vodi.

Dragomanović, funkcioner kotorskog DPS-a u aprilu prošle godine izabran je za vršioca dužnosti direktora risanskog Doma starih, a potom i za direktora.

Dragomanović juče nije odgovarao na pozive redakcije, pa smo ostali uskraćeni za odgovor da li smatra da je adekvatna osoba za rad sa starima, s obzirom na da je prije deset godina osuđen za nasilničko ponašanje.

Prije deset godina Dragomanović je osuđen na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine. Presuda izrečena zbog nanošenja teških tjelesnih povreda postala je pravosnažna 11. marta 2009. godine. To se vidi iz dokumenata Ministarstva pravde, u koje su “Vijesti” imale uvid.

Protiv njega se od prošle godine vodi postupak zbog ugrožavanja sigurnosti Vladimira Jokića, tadašnjeg predsjednika Opštine Kotor. Iako je uslovno osuđivan, Dragomanović je od 2011. do promjene vlasti u Kotoru bio menadžer te primorske Opštine. U vrijeme kad je postao glavni menadžer grada, partija kojoj pripada bila je na vlasti, a opštinske vlasti su ćutale o njegovom dosijeu.

Iste godine kada je razriješen, 2017, pokušao je ponovo da se zaposli u kotorskoj Opštini, na mjesto sekretara Sekretarijata za imovinsko pravne odnose, ali je odbijen.

Na to rješenje žalio se Vladinoj komisiji za žalbe koja je 30. maja ove godine odgovorila da je žalba neosnovana.

“Odredbama člana 32 Zakona o državnim službenicima i namještenicima propisano je da u državnom organu može da zasnuje radni odnos lice koje nije osuđivano za krivični djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu i protiv koga se ne vodi krivični postupak za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u rješenju Vladine komisije.

Oni su ocijenili da je kotorska Opština zakonito sprovela postupak izbora službenika na čije mjesto je želio i Dragomanović.

Advokat Veselin Radulović kazao je “Vijestima” da je crnogorsko društvo, nažalost, daleko od sistema u kome su principi uvijek i bez izuzetka primjenjivi.

“Politički interesi, nepotizam i klijentelizam dominantni su nad vladavinom prava i sve dok je tako postojaće prostor da se svaki zakon izigra ili selektivno primijeni u praksi”, ocijenio je Radulović. Postupak koji se protiv njega vodi zbog ugrožavanja sigurnosti Jokića pokrenut je nakon što je početkom avgusta 2017. na Fejsbuk stranici Mladih DPS-a u Kotoru, u polemici sa jednim od posjetilaca stranice, njen administator napisao: “Viktorija, ukoliko ne poštuje pozitivne propise i još to radi svjesno, što je za Jokića i dokazano ne treba ga štedjeti nego linčovati. NIJE SVAKO TURE ZA VEZIRA!”. Utvrđeno je da je Dragomanović uređivao tu stranicu, što je on i sam potvrdio.

Ranije je “Vijestima” kazao da je sa te Fejsbuk stranice poručio da nikoga ne treba štedjeti ako ne poštuje propise, ali je tvrdio da je to pogrešno shvaćeno i istrgnuto iz konteksta jer nije bilo na račun Jokića.

U martu 2018. kazao je da ima dokaze da on nije autor sporne poruke. Tada je kazao da je “prije par dana za lične potrebe sakupljao dokumentaciju koja mu je potrebna za konkurisanje za posao i od suda dobio zvaničnu potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak”.

Ne želi da vrati opštinski laptop

Dragomanović je u sudnicu išao i zbog optužbi da je sa ličnim stvarima iz opštinske kancelarije odnio i službeni laptop. Osnovni sud u Kotoru 3. maja 2019. godine naložio je Dragomanoviću da vrati laptop “HP probook” u zgradu Opštine, ali se, prema nezvaničnim informacijama, žalio na tu presudu.

Ovu informaciju nijesmo mogli potvrditi kod Dragomanovića, jer nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

“Nesporno je da ‘reference’ poput osuđivanosti za krivično djelo teška tjelesna povreda i presuda kojom se nalaže obaveza vraćanja državnih sredstava koja su nezakonito zadržana, diskvalifikuju i čine nedostojnim za imenovanje ili izbor na bilo koju odgovornu dužnost, položaj ili funkciju koji podrazumijevaju primjenu ovlašćenja u odnosu na prava drugih ili u odnosu na raspolaganje ili korišćenje sredstvima”, objašnjava advokat Radulović.

Bonus video: