Procurio spisak oboljelih u Podgorici, GA: Ovo nedjelo može imati ozbiljne posljedice, Vlada: Ozbiljno narušavanje ljudskih prava

"Poštujmo privatnost, zaustavimo stigmatizaciju, štitimo druge", poručili su iz Građanske alijanse
117763 pregleda 72 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.04.2020. 14:20h

Spisak na kome se navodno nalaze zaraženi koronavirusom u Podgorici se širi društvenim mrežama. Na spisku je preko 60 imena, a među podacima koji su na dokumentu su i matični brojevi i godina rođenja.

Građanska alijansa je poručila da najoštrije osuđuje curenje informacija o oboljelim osobama od kovida-19 u Podgorici.

Apelovali su na Vladu Crne Gore da utvrdi odgovornost za "nedjelo koje može dovesti do ozbiljnih posljedica".

"Poštujmo privatnost, zaustavimo stigmatizaciju, štitimo druge", poručili su iz Građanske alijanse na Tviteru.

Vlada Crne Gore na Twitteru je osudila objavljivanje imena lica oboljelih od koronavirusa.

" Time se narušavaju osnovna ljudska prava! Pozivamo nadležne državne institucije da hitno ispitaju gdje je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije", napisano je na Twitter nalogu Vlade.

"Očekujemo da nadležne institucije najhitnije preduzmu mjere u ovom pravcu i informišu javnost o rezultatu istrage. Podsjećamo da smo zahtijevali da se ispita i slučaj od 21. marta kada je u javnost dospio spisak lica u samoizolaciji sa matičnim brojevima", kaže se na Twitter nalogu Vlade CG.

Kako saopštavaju, "ovim se pokušavaju urušiti kredibilitet institucija i podriti napori koje sprovode Vlada, NKT i sve nadležne institucije u nastavku uspješnog suočavanja CG sa koronavirusom".

Bonus video: