Gdje je bila, gdje se nalazi i kakve su perspektive Istorije pedagogije

Konferencija je realizovana uz podršku Univerziteta Crne Gore, Ministarstva nauke i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti
711 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Filozofski fakultet
Sa konferencije, Foto: Filozofski fakultet

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, u organizaciji studijskog programa za pedagogiju održana je dvodnevna Međunarodna naučna konferencija “Istorija pedagogije kao naučna pedagoška disciplina i nastavni predmet - prošlost, sadašnjost i perspektive”.

Konferenciji, koja je održana u čast 130 godina Istorije pedagogije, kao nastavnog predmeta u Crnoj Gori i 15 godina rada studijskog programa za pedagogiju, ali i u čast bivših i sadašnjih profesora koji su stvarali i stvaraju pomenuti odsjek i doprinose njegov reputaciji ne samo u zemlji nego i u inostranstvu, prisustvovali su stručnjaci iz oblasti pedagogije iz 16 država.

Bila je to i prilika, kako je kazao dr Vučina Zorić, rukovodilac studijskog programa za pedagogiju, da učesnici istraže i razmotre najznačajnije činjenice i sprovedu analizu procesa početaka, stanja i perspektiva razvoja Istorije pedagogije kao naučne pedagoške discipline i nastavnog predmeta u pojedinim državama centralne, južne i jugoistočne Evrope.

“Pitanja koja su tokom konferencije razmatrana su i odnos Istorije pedagogije sa drugim naukama, njene funkcije kao pedagoške discipline i nastavnog predmeta, ali i primjeri zloupotrebe Istorije pedagogije u ideološke, političke i druge svrhe”, kazao je Zorić.

Govorilo se i o uticaju Bolonjske deklaracije na Istoriju pedagogije kao nastavnog predmeta, ali i o časopisima i udžbenicima iz pomenute discipline. Objavljena je i knjiga asptrakata sa konferencije.

“Zadovoljstvo nam je što su se odazvali pozivu ne samo da pošalju radove i apstrakte već i da učestvuju u radu konferencije. Među njima su i bivši rektori, poput rektora u Luvenu, dekani, akademici, rukovodioci sudijskih programa. Ali, bez obzira na funkcije kojima se bave riječ je o veoma značajnim imenima u Evropi i šire, posebno iz oblasti istorije pedagogije”, kazao je Zorić.

Nije zaboravio ni da pomene one koji su doprinijeli razvoju pedagoške misli u Crnoj Gori, ali i osnivanju pomenutog studijskog programa, a kojima je, između ostalog, konferencija i bila posvećena.

“Tu mislim prije svega na glavnog osnivača studijskog programa za pedagogiju, pr. dr Ratka Đukanovića, zatim prof. dr Rade Delibašić, kao vjerovatno najznačajnijeg istoričara pedagogije u Crnoj Gori. Veoma važan je i Radovan Damjanović i svi drugi koji su radili u prošlosti i rade i danas. Nadam se da je ovo samo početak naučnog razvoja našeg studijskog programa”, zaključio je Zorić.

Učesnici konferencije imali su priliku i da se upoznaju sa ljepotama crnogorskog primorja, ali i da posjete mauzolej na Lovćenu.

Konferencija je realizovana uz podršku Univerziteta Crne Gore, Ministarstva nauke i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Bonus video: