Gdje je Crna Gora tamo je i Cetinje

"Gdje je Cetinje tamo je i Crna Gora. Tako je uvijek bilo. Od samog sazdanja Cetinja. Tako treba da bude i u budućnosti"
255 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 21:27h

Podrška prijestonom gradu Crne Gore, koja bi prije svega trebalo da se ogleda u revitalizaciji grada i otvaranju novih radnih mjesta, treba da bude obaveza i države i lokalnde vlasti, poručeno je sa svečane sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, koja je povodom 13. novembra Dana Prijestonice, održana u Vladinom domu.

Predsjednik cetinjskog parlamenta, dr Milutin Vukić, smatra da događaji poput 13. novembra na Cetinju imaju izuzetnu važnost – jer, pored ukazivanja na svijetle stranice i ličnosti iz prošlosti, oni donose važan nauk neophodan za pronalaženje puteva ka ostvarenju srećnijeg života u budućnosti.

"Gdje je Crna Gora tamo je i Cetinje. Gdje je Cetinje tamo je i Crna Gora. Tako je uvijek bilo. Od samog sazdanja Cetinja. Tako treba da bude i u budućnosti", kazao je Vukić.

Za prvog čovjeka Cetinja, Aleksandra Bogdanovića, Prijestonica jeste grad koji za Crnu Goru, ima posebnu vrijednost i značaj.

"Svijetla prošlost, neiscrpne istorijske slike koje danas služe na ponos čitavoj državi, obavezuju sve nas da cijenimo i pamtimo ulogu Prijestonice. Da joj se odužimo i da gradu koji jeste duša Crne Gore vratimo sjaj. Jer, ako postoji mjesto koje je to istinski zaslužilo – onda je to naše Cetinje", kazao je Bogdanović.

On je tokom svog izlaganja prisutne goste podsjetio na aktivnosti koje je Prijestonica Cetinje realizovala u vremenskom intervalu od prethodnog do ovogodišnjeg Dana grada.

"Sa ovog mjesta, želim poručiti da sam ponosan na sve što smo moj tim i ja preduzeli tokom prethodnih 12 mjeseci. Drago mi je što sa punim pravom mogu ustvrditi da smo od prethodnog do ovog Dana Prijestonice Cetinje predano i neumorno radili. Da smo uložili mnogo truda i energije kako bi, i u vremenu intenzivnog djelovanja finansijske krize, napravili nove korake naprijed. I uvjeren sam da smo u tome uspjeli. Ali, na tome se ne zaustavljamo. Idemo dalje, ka novim obavezama i izazovima", zaključio je on.

Bogdanović je najavio da će predstojećih dana početi rekonstrukcija gradske tržnice, radovi na kružnom toku na raskršću na ulazu u grad te da će se naredne godine u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj krenuti u gradnju moderne saobraćajnice sa četiri trake.

TV Vijesti, Jelena Ćorluka

"Očekuju nas radovi na postavljanju privremene krovne platforme nad bivšim ruskom poslanstvom, završetak rekonstrukcije Njegoševe ulice i rekonstrukcija Trga umjetnika čija vrijednost je veća od 1,3 miliona eura. Poseban izazov predstavlja rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže i u tom pogledu već imamo obezbijeđena sredstva od preko 10 miliona eura. Zajedno sa Evropskom bankom za razvoj, konačno ćemo raspisati i tender za žičaru Kotor – Lovćen – Cetinje, a počećemo i radove na izmiještanju ikone Bogorodice Filermose u Cetinjsku pećinu", kazao je pored ostalog Bogdanović.

Svečanoj sjednici u Vladinom domu, prisustvovale su brojne zvanice – među kojima i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, princ Nikola II Petrović, predstavnici Vlade Crne Gore, sudske i zakonodavne vlasti, predsjednici crnogorskih opština, predstavnici političkih partija, obrazovnih, kulturnih i sportskih institucija, vjerski velikodostojnici, ambasadori niza država i drugi gosti.

Vujanović: Važno je da se otvore nova radna mjesta

Predsjednik države Filip Vujanović, čestitajući građanima Prijestonice 13. novembra, kazao je „da je siguran da svi dijele uvjerenje da je na Cetinju u prtoklih godinu urađeno mnogo, te da procjenjuje da će veoma ambiciozni planovi o kojima je govorio gradonačelnik biti realizovani“.

"Cetinje jeste istorijska vertikala bogate, duge i slavne istorije Crne Gore i mislim da su se država i lokalna uprava maksimalno posvećeno orjentisale ka tome da se iskoriste svi resursi i vrednosti prijestonice. Očekujem, prije svega, da će se poboljšati uslovi života u prijestonici, da će se imati više posla, da će se kroz ono što su mogućnosti preduzetništva, a vjerujem i srednjih preduzeća kroz podsticajne mjere koje je dala prestonica i vlada obezbijediti bolji kvalitet života ovdje", kazao je Vujanović.

On je kazao i da je ubijeđen da su ulaganja i iz budžeta Crne Gore i budžeta prijestonice valorizovala ono što su vrijednosti.

"Ali za mene je presudno važno da se ovdje otvore nova radna mjesta, da se obezbjedi bolji kvalitet života te da se vrijednost istorije iskoristi za sadašnji kvalitet života", kazao je Vujanović.

Uručene nagrade 13. novembar

Tradicionalno su dodijeljene i nagrade "13 novembar“ koje se dodjeljuju za izuzetne rezultate i vidan doprinos od značaja za grad.

Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade su Fondacija „Petrović Njegoš“, zatim Vesna Miranović, direktorka JU „Dom učenika i studenata Cetinje i Vladimir Perović, režiser dokumentarnih filmova.

Dodijeljene su i studentske nagrade koje su uručene Ivani Dedić studentkinji Fakulteta dramskih umjetnosti i Romani Pehar sa Fakulteta likovnih umjetnosti. Muzička akademija ove godine nije predložila kandidata za studentsku nagradu Prijestonice Cetinje.

Galerija

Bonus video: