Gimnazijalke iz Kolašina i društveni aktivizam: Svi mogu da donesu promjene

Ljudska prava su misija kolašinskih srednjoškolki Jane Rakočević, Nede Miletić i Mie Drašković. Njih tri su činile tim koji je, rekordnim rezultatom, pobijedio na prošlogodišnjem takmičenju Potraga za ljudskim pravima
915 pregleda 0 komentar(a)
Sa profesoricom u Berlinu, Foto: Privatna arhiva
Sa profesoricom u Berlinu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.04.2019. 21:57h

Učenice trećeg razreda kolašinske Gimnazije Neda Miletić, Mia Drašković i Jana Rakočević, zbog svega što rade i čemu teže, u svojoj sredini nose nezvaničnu titulu ambasadorki ljudskih prava.

Mlade Kolašinke su činile tim koji je, rekordnim rezultatom, pobijedio na prošlogodišnjem takmičenju Potraga za ljudskim pravima. Takmičenje su organizovali Građanska alijansa i Delegacija EU, u saradnji sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda, Vladom i EU Info centrom.

Nedavno su se, sa svojom profesoricom i mentorkom Zoranom Vlahović, vratile sa putovanja iz Berlina, koje je bilo nagrada za taj uspjeh. Tvrde da njihov društveni aktivizam tek sada dobija zamajac i da će, zahvaljujući iskustvima koje su donijele, biti još motivisanije.

„Ljudska prava su osnov za sve. Nastojimo da u svojoj „misiji“ što više skrenemo pažnju na tu činjenicu i da što više ljudi oko nas postane senzibilisano za situacije u kojima su prekršena osnovna prava drugih ili njih samih. Nije nimalo lak posao, ali donosi rezultate od zbog kojih je kvalitet života bolji“, kažu srednjoškolke za „Vijesti“.

Jana je jedina iz Crne Gore, ali i sa prostora bivše Jugoslavije, u novembru prošle godine nominovana za Međunarodnu dječju nagradu za mir. Nju je za tu nagradu predložila institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, a kasnije je zvanično nominovana i od Globalne organizacije KidsRights, sa sjedištem u Holandiji.

„Odavno sam bila zainteresovana za ljudska prava. Već sa 11 godina pročitala sam Konvenciju o dječjim pravima i bilo mi je veoma zanimljivo. Odavno sam u toj priči i kroz ono što radim i kroz ono čime ću se baviti u budućnosti. Bila sam jedna od desetoro zlatnih savjetnika Ombudsmana. Kroz to iskustvo, naučila sam da primijetim probleme svojih vršnjaka i da sugerišem da se na njihovo rješavanje obrati više pažnje kroz institucije“, kaže Jana, koja je u Ženevi prezentovala i izvještaj o implementaciji preporuka UN kominteta o pravima djece.

Iskustvo posjete njemačkim institucijama, priča Mia, uvjerilo ih je da je tamošnje društvo opterećeno sa mnogo manje predrasuda, nego što je naše. Upravo, objašnjava ona, rad na dosezanju standarda zapadnih zemalja u poštovanju ljudskih prava je cilj kojima teže.

„Stekla sam utisak da je njemačko društvo mnogo otvorenije i šire. Mi ovdje, iako svjedočimo napretku, u oblasti poštovanja ljudskih prava, još nosimo neke predrasude. Dobijemo, vrlo rano, „uputstva“ koga da volimo, a koga ne. Međutim, čini mi se da svakim danom ta ubjeđenja, to jest usađeno, postaje manje dominantno“, kaže ona.

Srednjoškolke svojim vršnjacima i ostalim sugrađanima, svakodnevno šalju poruke da su razlike prednost.

Važno je, pričaju, sačuvati individualnost, ali je i uklopiti sa drugačijim oko sebe. Iako su svjesne da je crnogorsko društvo opterećeno nekim stereotipima, koje mogu biti kočnica na tom putu, ipak, vjeruju da se u tradicionalnom kućnom vaspitanju krije mnogo vrijednosti, koje su slične zapadnim standardima o poštovanju ljudskih prava.

Upravo senzibilisanje što većeg broja svojih vršnjaka da budu otvoreniji i uvaže različitost, srednjoškolke smatraju svojim ciljem. Smeta im, kažu, što su u svakoj sredini, pa i u njihovoj školi, nasilnici najglasniji.

Zbog toga, uvjerene su, stiče se često pogrešan utisak o pravom stanju.

Kao dio pobjedničkog tima, sa još nekoliko ekipa crnogorskih srednjoškolaca, Kolašinke su postale i mlade ambasadorke EU. Nadaju se dodatnoj edukaciji i novim iskustvima. No, i pored toga, obećavaju, da će nastaviti da značajan dio svoje svakodnevice posvete edukaciji svojih vršnjaka, kroz neposredne razgovore, ali i školske aktivnosti. Za to, kažu, imaju ponu podršku u SMŠ „Braća Selić“ kroz razlličite programe.

Obećavaju i da će, čime se god budu bavile u životu, stremljenje ka što većem poštovanju ljudskih prava ostati jedan od njihovih prioritetnih ciljeva.

I srednjoškolci mogu da donesu promjene

Jana, Neda i Mia su jako zahvalne svojoj profesorici Zorani Vlahović jer im je, kažu, bila podrška. Kroz nastavu iz sociologije, ali i debate koje organizuje stekle su senzibilitet potreban za pobjedu na takmičenju, ali i motiv za aktivizam.

Sve tri su odlične učenice, za koje profesori u SMŠ „Braća Selić“ kažu da „nema toga u čemu nijesu dobre”.

Zajedno sa svojim vršnjacima organizuju brojne aktivnosti povodom obilježavanja značajnih međunarodnih praznika.

„Svake godine obilježavamo Dan djeteta, Dan borbe protiv siromaštva... Te aktivnosti su vrlo bitne jer skreću pažnju na ključne probleme. Važno je ih srednjoškolci budu svjesni i da učine koliko mogu da se oni rješavaju“, tvrde one.

Bonus video: