Gostiju ima u skijaškim centrima, čeka se snijeg

Sezona u skijaškim centrima počela bez skijanja zbog nedostatka padavina i sistema za vještačko osnježavanje. Meteorolozi ne očekuju značajnije padavine do Božića
7156 pregleda 6 komentar(a)
Ski-centar “Kolašin 1600”, Foto: Skijališta Crne Gore
Ski-centar “Kolašin 1600”, Foto: Skijališta Crne Gore

Zimska sezona zvanično je počela u skijaškim centrima u Crnoj Gori, ali bez skijanja jer nema snijega.

I dok posjetioci centara u okruženju, Jahorine i Kopaonika, već mogu da skijaju i bordaju, u domaćim i ove godine gledaju u nebo, jer još nema sistema za osnježavanje, iako je nova godina, a samim tim i špic sezone, praktično već sjutra

Skijaši i borderi moraće da se strpe jer se veće sniježne padavine ne očekuju ni za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.

“Značajnije snježne padavine ne mogu se očekivati u sljedećih desetak dana”, kazao je juče za “Vijesti” meteorolog Branko Micev. Na Savinom kuku je, na primjer, sezona otvorena prije dva dana, ali bez skijanja.

Iz državnog preduzeća “Skijališta Crne Gore” saopštili su da će to skijalište biti stavljeno u funkciju ukoliko se stvore uslovi za bezbjedno skijanje.

“Svakako, žičara će biti stavljena u funkciju panoramskog razgledanja planine”, saopšteno je iz “Skijališta”.

Visina snježnog pokrivača na Savinom kuku je petnaestak centimetara, a na dan otvaranja sezone djeca su se igrala u podnožju, čak i fudbala.

Staze još ne ispunjavaju uslove za skijanje ni u Ski-centru “Kolašin 1600”.

Međutim, kako je “Vijestima” kazao direktor Saša Jeknić, gostiju na Bjelasici nije falilo.

"Najmlađi su uživali u sankanju, a većina gostiju se odlučila za panoramsku vožnju šestosjednom žičarom. Na naše skijalište dolazi se i zbog bogate ponude domaćih specijaliteta u restoranu ‘Troglava’”, kazao je Jeknić.

Prema njegovim riječima, u iščekivanju snijega i otpočinjanja sezone skijanja vrijeme koriste kako bi se što bolje pripremili.

Jeknić je najavio i da goste očekuju mnoge novine, među kojima su i nova staza za početnike, odnosno ski-poligon.

Na tom skijalištu do proljeća ne planiraju osnježavanje staza.

Ski-centar “Kolašin 1450”
Visina snijega juče popodne u Ski-centru “Kolašin 1450”(Foto: Kolašin 1450)

Ni na stazama Ski-centra “Kolašin 1450” minula dva dana nije bilo dovoljno snijega za skijaše, ali je bilo zainteresovnih da vikend provedu na Bjelasici.

Na veb-kamerama na sajtu tog ski-centra može se vidjeti da visina snježnog pokrivača nije ni 15 santimetara.

Prema nezvaničnim informacijama, na tom skijalištu planiraju osnježavanje dijela staza narednih dana.

To što staze nisu otvorene nije smetalo ni gostima Ski-centra “Vučje”, koje je koje je od Nikšića udaljeno dvadesetak kilometara.

“Imamo malo snijega tako da djeca mogu da se sankaju, ali još uvijek nemamo dovoljno da bi mogli da pustimo staze. Što se gostiju tiče, restoran je pun i u pitanju su dnene varijante, ali imamo i gostiju koji ostaju po nekoliko dana. Za novogodišnje praznike imaćemo popunjenost svih kapaciteta, a očekujemo i dobre vremenske prilike kako bi i skijaška sezona mogla da počne”, kazala je za “Vijesti” portparolka “Vučja” Marija Lalović.

Svi sa nestrpljenjem očekuju snježne padavine, posebno imajući u vidu da su svi termini za školu skijanja rezervisani i za januar i za februar.

Prošle godine je kroz školu skjanja prošlo 400 mališana. Snijega nema ni u gradovima.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, najviše snijega juče ujutro bilo je u Pljevljima - 12 santimetara, na Žabljaku sedam, u Plavu i Rožajama po četiri, Andrijevici i Berana po tri, Kolašinu dva a Šavniku, Plužinama i Bijelom Polju po jedan santimetar.

Za skijališta 113 miliona, iako prijete klimatske promjene

Sljedeće godine će iz državnog budžeta u opremanje pet skijališnih centara na sjeveru biti uloženo 11,7 miliona, a do kraja 2021. godine ukupne investicije iznosiće 113 miliona eura, piše u obrazloženju budžeta.

To su “Kolašin 1600”, “Cmiljača”, “Žarski”, “Hajla” i “Durmitor”. Međutim, kako su “Vijesti” objavile početkom godine, pozivajući se na Nacionalnu strategiju za klimatske promjene iz 2015. godine, najveća prepreka razvoju zimskog turizma u Crnoj Gori su klimatske promjene.

Ona predviđa da će se snježne padavine do 2030. godine smanjiti za 25 odsto, a u periodu nakon toga i za 50 odsto. Strategija predlaže pomjeranje skijaških staza na nadmorske visine iznad 1.800 metara i više ulaganja u sisteme za vještački snijeg.

Skijališta, odnosno ski-staze u koje vlada namjerava da uloži veliki novac mahom su značajno ispod te nadmorske visine.

Bonus video: