Gotovo sve institucije uključene u NATO vježbu

“CMX 2019” će uključivati civilno i vojno osoblje u prijestonicama zemalja članica, sjedištu NATO i strateškim komanadama
394 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane nosilac administrativno-tehničkih priprema za vježbu, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo odbrane nosilac administrativno-tehničkih priprema za vježbu, Foto: Luka Zeković

Predstavnici gotovo svih državnih institucija u Crnoj Gori učestvovaće u godišnjoj simulacionoj vježbi upravljanja u kriznim situacijama (Crisis Management Exercise - CMX 2019), koju organizuje NATO.

NATO vježba počinje sjutra, a trajaće do sljedeće srijede.

“Vježba je štabnog tipa i ne podrazumijeva angažovanje snaga i sredstava na terenu. U vježbi će, kroz proces konsultacija i donošenja odluka na strateškom nivou, učestvovati predstavnici gotovo svih državnih institucija, kao i predstavnici Crne Gore u NATO komandama i štabovima”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Upravo je resor Predraga Boškovića nosilac administrativno-tehničkih priprema za realizaciju vježbe.

Tokom vježbe, na nivou Alijanse, testiraju se procedure konsultacija i donošenja političkih i vojnih odluka, unutar saveza i sa partnerskim zemljama, na strateškom nivou.

“CMX 2019” će koristiti fiktivni ali realistični scenario predviđen članovima 4 i 5 Sjevernoatlantskog ugovora, koji se fokusiraju na izazove kolektivne odbrane uzimajući u obzir odluke donijete na njenim samitima.

“CMX 2019” uključivaće civilno i vojno osoblje u prijestonicama zemalja članica, sjedištu NATO i strateškim komanadama ali, kao i sa prethodnim vježbama ovog tipa, neće i razmještanje snaga.

Crna Gora je prvi put učestvovala u NATO vježbi kriznog upravljanja 2017. godine (“CMX 17”).

Ovo je 22. put da NATO organizuje ovu vrstu vježbe od 1992. godine, navodi se na sajtu Alijanse.

Bonus video: