Građanska inicijativa: Policajci ženama upućivali seksističke uvrede, nekoliko ih bilo pijano

Zašto i čemu sve ovo? Ako je sve legalno na tom gradilištu zašto se ne sačeka odluka Upravnog suda? Zašto se disciplinuju nenaoružane žene i djeca?"
9959 pregleda 20 komentar(a)
Sinoć u Baru
Sinoć u Baru
Ažurirano: 15.02.2019. 19:13h

Iz Građanske inicijative (GI) večeras su saopštili da nemaju riječi kojima bi mogli iskazati svoje revolt, tugu i zaprepašćenost nakon sinoćnje i današnje demonstracije “bespotrebne policijske sile nad mirnim i civilizovanim demonstrantima”.

"Građani Bara su sinoć bili ispred gradilišta da pitaju izvođača radova i pripadnike policije zašto i po čijem naređenju se mehanizacija za kopanje temelja na gradilište dovodi noću, van radnog vremena, i zašto se sve to radi dok traje sudski postupak za utvrđivanje (ne)validnosti građevinske dozvole. Odgovor građanima bio je dolazak svih raspoloživih policijskih jedinica, u oklopima, a zatim od njih uvrede, psovke, pljuvanje i šutiranje.Na sve ovo građani, mahom žene i srednjoškolci, ostali su civilizovani, sjedjeći na trotoaru, uporni sa svojim pitanjima. Sa istim pitanjem građani su došli i jutros, i ovog puta dočekani smo na još gori način. Ženama su policajci u civilu govorili najodvratnije seksističke uvrede, a pritom je nekolicina pripadnika policije u uniformi bila u vidno alkoholisanom stanju", navodi se u saopštenju GI dostavljenom “Vijestima”.

U saopštenju se dodaje da je privedeno petoro ljudi, među njima dvije žene-jedna od njih u drugom stanju.

"Zašto i čemu sve ovo? Ako je sve legalno na tom gradilištu zašto se ne sačeka odluka Upravnog suda? Zašto se disciplinuju nenaoružane žene i djeca? Ponavljamo po ko zna koji put- ovo nije priča samo o čempresima, oni su samo simbol za sve nas. Ovo je priča o netransparentnosti, lošim projektima, kršenju zakona i pravilnika, ovo je priča o vrtiću koji je loše osmišljen, na katastrofalno lošem mjestu, o djeci kojoj se otima školsko dvorište, o ljudima koji ne mogu da priđu svojim kućama zbog loše i prenatrpane infrastrukture. Ovo je priča o građanima koji vole svoj grad i zbog toga plaćaju svojim zdravljem. Kome i zašto odgovara da je pretvori u priču o nasilju i tragediji? Jedno je sigurno- ovi ljudi koji su sinoć i danas privođeni i maltretirani, i čije je zdravlje nasilno ugroženo su naši heroji, još jedna motivacija da nastavimo da se borimo za svoj život, svoja prava, svoje dvorište. Vidimo se u nedjelju u podne" zaključuje se u saopštenju GI.

Bonus video: