Grbljani i Paštrovići ne odustaju, hoće svoje opštine

Grbalj obuhvata 20 sela, od tunela Mogren iznad plaže Jaz do tunela Vrmac na ulazu u Kotor
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 18:10h

Iako Zakon o teritorijalnoj organizaciji decidno ne predviđa stvaranje novih opština u Crnoj Gori, Grbljani i Paštrovići, ponaosob, ne gube nadu da će uspjeti da oforme svoje lokalne uprave i na taj način, kako kažu, omoguće razvoj tih područja koja su „nepravedno zapostavljena“.

Ideja da Grbalj sa svojih 20 sela, koja obuhvataju područje od tunela Mogren iznad plaže Jaz do tunela Vrmac na ulazu u Kotor, ponovo, nakon gotovo sedam decenija, obnove status opštine, više je nego aktuelna.

Podsjećajući da je prije šest godina „započela borba za opštinu Grbalj“, predstavnik inicijativnog odbora Slobodan Parapid kazao je da sve urađene analize nedvosmisleno govore da Grbalj može ekonomski biti nezavisan.

“Ideju je pokrenuo inicijativni odbor. Sakupili smo tada više od hiljadu potpisa građana Grblja i započeli postupak. Formirali smo komisiju koja je kontaktirala banjalučki Prirodno–matematički fakultet, njihov Odsjek za prostorno planiranje, kako bi nam uradili strategiju održivog razvoja. Nakon kontakta sa dekanom PMF-a Rajkom Gnjatom, formiran je stručni tim koga su činila tri doktora nauka i dva magistra. Već 1. novembra, sada već davne 2006, urađena nam je strategija, što je bio polazni dokument u osnivanju opštine Grbalj”, kazao je Parapid za “Vijesti“.

Ekonomski iscrpljeni Paštrovići

Ni ideja da Paštrovići, područje od Kufina, na granici sa barskom opštinom, do Babina vira, koji objedinjuje Buljaricu, Petrovac, Sveti Stefan, Miločer, Pržno, Rafailoviće i veći dio Bečića, bude samostalna opština, još nije ugašena.

Mještanin Ilija Vuković navodi da “Paštrovići moraju imati status opštine, jer upravo je cijelo područje godinama unazad ekonomski iscrpljivano, a gotovo ništa nije ulagano”.

“Po prostoru, dvije trećine opštine Budva pokrivaju Paštrovići, a po svim parametrima zaslužuju da imaju opštinu, kako ekonomski, tako i prostorno. Ideja je aktuelna, ali ne možemo svima dokazati. Samo činjenica koliko je unazad nekoliko godina novca Opština Budva ’ubrala’ sa područja Paštrovića, da mnogi infrastrukturni projekti nijesu još završeni, a neki nikada ni započeti, ide u prilog tome da je potrebno da samostalno odlučujemo o svojoj sudbini. Ima dosta toga što mi ne možemo da ostvarimo zbog jedne vrlo loše politike prema Paštrovićima”, naveo je Vuković.

Galerija

Bonus video: