Grbljanima vraćaju đedovinu nakon 20 godina?

Poslije 20 godina čekanja na povraćaj imovine vlasnici zemljišta na Jazu i Mrčevom polju mogli bi konačno da odahnu, na potezu budvanski katastar
96 pregleda 0 komentar(a)
Jaz, povraćaj imovine, Foto: Vuk Lajović
Jaz, povraćaj imovine, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.01.2012. 19:02h

Nakon gotovo pune dvije decenije čekanja, te brojnih pravnih i administrativnih zavrzlama i agonije, oko 620 mještana Grblja, koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u zaleđu plaže Jaz i u Mrčevom polju, trebalo bi napokon da budu uknjiženi na svoju đedovinu.

Priča o povraćaju imovine i donijetim riješenima još davne 1992, kada je bivšim vlasnicima vraćeno gotovo dva miliona kvadrata zemljišta koje je nakon rata nacionalizovano, još čeka završetak, a posljednji potez očekuje se od budvanskog katastra, koji treba da uknjiži vlasnike i da konačno dobiju dugoočekivani list nepokretnosti.

Cijeli proces vodi NVO “Jaz - Mrčevo polje”, koja okuplja vlasnike zemlje, a najveću smetnju oko uknjižbe predstavlja spor sa firmom “Montepranco”, koja je godinama unazad uknižena na imovinu mještana.

I Marović čeka povraćaj imovine

Među onima koji čekaju povraćaj zemlje je i potpredsjednik DPS Svetozar Marović, čijem je ocu oduzeta zemlja.

Nakon sastanka, koji je početkom maja prošle godine održan u kabinetu premijera Igora Lukšića u Ministarstvu finansija, država je pokrenula akciju za konačno mirno i pošteno razrješenje problema vlasnika zemljišta na Jazu - Mrčevom polju.

"Ima onih koji se nadaju da bi mogli tuđe ponijeti..."

Ističući da vjeruje da će se napokon riješiti dvadesetogodišnja nepravda prema Grbljanima, predsjednik odbora za povraćaj imovine pri NVO “Jaz - Mrčevo polje” Dragan Buzdovan naveo da je rješenje konačno na vidiku, sudeći po najavama iz te NVO i područne jedinice Uprave za nekretnine Budve.

On je dodao da je “Monteprancu” dva puta odbijena žalba u Ministarstvu finansija, te da vjeruje da neće biti prekršen dogovor koji je uspostavljen sa kabinetom premijera.

“Jednostavno, i oni su shvatili i krenuli zajednički da to završimo, ali uvijek ima onih koji se nadaju da bi mogli tuđe ponijeti. Nama nije jasno kako su uopšte imali hrabrosti da se žale za nešto što nije njihovo. Kabinet premijera je prvo iz tendera ’Montepranca’ izuzeo našu imovinu, što je bio veoma razuman potez Vlade. Drugo, katastar je, napokon, izdao rješenje za knjiženje. ’Montepranco’ se, eto, žalio zbog nekih potpuno nejasnih stvari. Predstavnik države, s obzirom na to da su u ’Moneprancu’ fondovi vlasnici, mora doći na ročište u Budvi. Nadamo se da će u katastaru naći vremena da ovako važan projekat za nas vlasnike, opštinu i državu stavimo u funkciju. Jer mi vodimo pregovore sa velikim kućama za izradu master planova, da bi što prije došli do kvalitetnog investitora, odnosno kupca. U pitanju je samo to što ’Montepranco’ pokušava da to na svaki način odugovlači”, zaključio je Buzdovan.

Veliki zemljišni kompleks u zaleđu plaže Jaz ostao je jedina velika neizgrađena oaza koja je i predviđena za razvoj visokokvalitetnog turizma.

Povraćaj prioritet

Upravi za nekretnine Načelnica budvanskog katastra Mirjana Marović kazala je da je postupak oko Jaza i Mrčevog polja prioritetan u Upravi za nekretnine. “’Montepranco’ je uložilo žalbu i poništeno nam je rješenje i vraćeno ponovo na postupak. Odlučili smo da idemo po skraćenom postupku, kako bi građani što prije ostvarili svoj interes. U ponovnom postupku donijećemo novo rješenje. Taj postupak je prioritetan u katastru i u toku je. Advokatska kancelarija koju su angažovali raniji vlasnici je pomogla i zajednički smo izveli tu zavrzlamu na pravi put, ka ostvarivanju prava građana, tako da vlasnici pojedinačno knjiže onoliko koliko i posjeduju, ili koliko su posjedovali”, kazala je Marović.

Bonus video: