Green Home: Male hidroelektrane devastirale životnu sredinu

"Da mHE predstavljaju unosan biznis pokazuje podatak da se za samo devet godina broj mHE učetvorostručio. Ukupan broj mHE 2009. u zemljama Zapadnog Balkana bio je 108 dok je 2018. taj broj 488"
819 pregleda 0 komentar(a)
Lokalni aktivisti i Balkan River Defence udruženi protiv planirane male hidroelektrane Bukovica u Crnoj Gori, Foto: Katja Jemec
Lokalni aktivisti i Balkan River Defence udruženi protiv planirane male hidroelektrane Bukovica u Crnoj Gori, Foto: Katja Jemec

CEE Bankwatch Network u saradnji sa WWF-om i Green Home-om objavio je izvještaj: “Ko plaća a ko profitira” koji se bavi analizom subvencija/podsticaja za male hidroelektrane u zemljama Zapadnog Balkana.

Kako se navodi u saopštenju, gradnja mHE u regiji stimulisana podsticajima rezultirala je devastiranom životnom sredinom, malim udjelom u ukupno proizvedenoj električnoj energiji i bogaćenjem pojedinaca bliskih vlasti.

Sprovedena analiza, kako je saopšteno iz Green Home, pokazala je da su u 2018. godini u zemljama Zapadnog Balkana mHE proizvele svega 3,6 odsto električne energije dok su dobile čak 70 odsto podsticaja za obnovljive izvore energije.

"Da mHE predstavljaju unosan biznis pokazuje podatak da se za samo devet godina broj mHE učetvorostručio. Ukupan broj mHE 2009. u zemljama Zapadnog Balkana bio je 108 dok je 2018. taj broj 488. Kada se govori o Crnoj Gori, 2009. godine u operativnoj fazi bilo je 7 mHE, a do kraja 2018. godine pored njih, 15 novih malih hidroelektrana je počelo sa radom. Udio električne energije proizvedene iz mHE zanemarljivo je mali i za 2018. godinu iznosio je svega 2,7%", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su nove mHE prouzrokovale ozbiljne probleme lokalnom stanovništvu, s obzirom na to da je mehanizacija uništila puteve i šume, a čitave rijeke su presušile nizvodno od vodozahvata.

"Rijeke su preusmjerene u cijevi kako bi se povećala brzina vode i proizvelo više električne energije. Sve ovo dovelo je do nezadovoljstva građana i gotovo svakodnevnih protesta na rijekama u Crnoj Gori. Osim toga, podsticaji su izgubili kredibilitet, prvenstveno zbog toga što korist od mHE koje se subvencioniraju iz državnog budžeta imaju samo vlasnici istih".

Iz Green Home navode da je upitno je da li Vlada ukida podsticaje za obnovljive izvore enegrije samo dok se ne dogovore novi ciljevi za 2030. godinu.

“Postojeće ugovore za garantovane otkupne cijene za mHE treba revidirati jer važe još nekoliko godina. Svi ugovori koji su potpisani, a koji nijesu ispunili sve pravne uslove moraju biti poništeni,” naglasio je Milija Čabarkapa iz WWF u Crnoj Gori.

"Podsticaji za hidroelektrane su izazvali ekološku štetu i doveli do društvenog sukoba u regiji, a nijesu značajno doprinjeli proizvodnji električne energije. Kako bi napredovali na putu ka energetskoj tranziciju u regiji, treba subvencionisati samo energetsku efikasnost i nove tehnologije poput toplotnih pumpi i solarnih fotonaponskih instalacija za domaćinstva, a ne postojeće tehnologije čiji se troškovi neće dalje smanjivati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: