Guča stiže i u Budvu

Kako je “Vijestima” potvrđeno u Carevićevom kabinetu, “Smart idea” je spremna da snosi sve troškove organizacije, ali jedini zahtjev im se svodio da im Opština ustupi prostor bez naknade, plato na Jazu ili stadion na Lugovima
20309 pregleda 148 komentar(a)
Sa Sabora u Guči, Foto: FoNet
Sa Sabora u Guči, Foto: FoNet

Jedna od najpopularnijih turističkih manifestacija u Srbiji - Sabor trubača u Guči, trebalo bi da dobije svoju mediteransku verziju, nakon što je Opština Budva izašla u susret i obezbijedila plato na Jazu da se 24. i 25. avgusta organizuje Sajam hrane i pića sa tradicijom pod nazivom “Guča u Budvi”.

Firma “Smart idea”, sa sjedištem u Budvi, koju je, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata osnovala Vladana Zipalov, dugogodišnja poslovna saradnica osuđenog estradnog menadžera Saše Mirkovića, u ponedjeljak je dostavila zahtjev gradonačelniku Marku Batu Careviću, da su zainteresovani da prvi put u Budvi organizuju manifestaciju “Guča u Budvi”.

Kako je “Vijestima” potvrđeno u Carevićevom kabinetu, “Smart idea” je spremna da snosi sve troškove organizacije, ali jedini zahtjev im se svodio da im Opština ustupi prostor bez naknade, plato na Jazu ili stadion na Lugovima.

Imajući u vidu da je stadion na Lugovima tokom nedavne manifestacije “Budva beer fest” bio dosta uništen, Opština se odlučila da im se ustupi plato u zaleđu plaže Jaz, ali je prethodno tražila od vlasnika zemlje okupljenih oko dvije nevladine organizacije “Jaz - Mrčevo polje” i “ Jaz” da daju saglasnost.

“Nevladine organizacije su nam juče dostavile saglasnost da se ne protive da se organizuje manifestacija”, kazali su u Carevićevom kabinetu i ponovili da Opština iz budžeta neće snositi nijedan jedini euro za organizaciju.

Oni nijesu mogli da preciziraju kakav će biti program ove manifestacije, da li je u pitanju i takmičenje trubača, što je centralni događaj sabora u Guči, ili će biti samo nastupi muzičkih zvijezda, te Sajam hrane i pića.

“Organizatori su nam u dopisu saopštili da su spremni da pola eura po svakoj prodatoj ulaznici ide u humanitarne svrhe za Crveni krst”, istakli su u kabinetu prvog čovjeka Budve.

Iz “Smart idee” su u dopisu Opštini naveli da očekuju veliki broj posjetilaca, kao i pažnju medija, ali isto tako od lokalne uprave zatražile i pomoć gradskih komunalnih službi.

Sjedište firme, koja je osnovana 23. oktobra prošle godine je u budvanskom naselju Dubovica, a registrovana je za pomoćne djelatnosti u okviru izvođačke umjetnosti.

Interesantno je da se ova manifestacija organizuje između dva najznačajnija turistička događaja u metropoli turizma - samo dan nakon Petrovačke noći kojom se označava kraj ljetnje sezone, a pet dana prije početka ljetnjeg muzičkog festivala Sea dance u Buljarici.

Ime Vladane Zipalov u srpskim medijima se pominje kao jedne od akcionara Timočke televizije i radija iz Zaječara, koju je kontrolisao visoki funkcioner SNS i estradni menadžer Saša Mirković.

Viši sud u Zaječaru pravosnažno je maju osudio na godinu dana zatvora nekadašnjeg predsjednika Skupštine opštine Zaječar Sašu Mirkovića zbog zloupotrebe službenog položaja, kojom je gradski budžet oštećen za oko 14 miliona dinara 2013. godine.

Mirković je osuđen jer je prekoračivši granice svojih ovlašćenja usmeno naložio svojoj saradnici da izvrši nabavku robe, ne pridržavajući se Zakona o javnim nabavkama.

Sabor posjeti više od pola miliona ljudi

Dragačevski sabor trubača je najznačajnija manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji. Održava se već pola vijeka, uglavnom u prvoj polovini avgusta, u dragačevskom selu Guča, i tokom četiri dna posjeti ga više od pola miliona ljudi.

Sabor, koji ima jasan nacionalni predznak je smotra i brojnih drugih vidova narodnog stvaralaštva i običaja: folklora, pjevanja, slikarstva, vajarstva, zanatstva, zdravičarstva, momačkih nadmetanja... Centralni program predstavlja takmičenje najpoznatijih trubačkih orkestara u izvođenju izvorne narodne muzike.

Bonus video: