Herceg Novi: Održana "Mala fešta od naranče"

Maja Erenji Harebraun iz NVO Ruke ističe zadovoljstvo zbog velike posjećenosti, ali i zbog sve većeg broja izlagača iz cijele Crne Gore i regiona. Ona je kazala da su, kao i do sada imali donatorski sto, a sav prihod od prodatih jela biće opredjeljen u dobrotvorne svrhe
673 pregleda 1 komentar(a)
Fešta od naranče, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić
Fešta od naranče, Foto: Slavica Kosić, Slavica Kosić
Ažurirano: 26.01.2019. 15:34h

“Mala fešta od naranče” koju organizuje NVO Ruke, okupila je danas u glavnoj hercegnovskoj ulici 35 izlagača rukotvorina i domaćih proizvoda i 15 na donatorskom stolu.

“Naranča se odomaćila i postala sastavni dio bokeških obala, postala dio najznačajnijih običaja, ušla u kužine, postala lijek i hrana, dar i uzdarje, simbol ljepote, plodnosti, bogatstva i vječnog života, otmjenosti i raskoši… “ pisao je Mašo Čekić uoči prve fešte 2015. u autorskom tekstu “Naranča za sreću”.

Džemovi, slatko, sokovi, kolači i sapuni od narandže, suveniri, nakit i slike inspirisani tim voćem bili su zanimljivi Novljanima, ali i gostima koji su došli, u danas sunčani, Herceg Novi.

Članice NVO Bonaca na njihovom štandu izložili su sokove, slatko i džemove od pitomih i divljih narandži, mandarina I fortunela, a Jelena Pavlović mirišljave i ukusne kolače I tortu od narandže.

Ove godine novost na “Maloj fešti od naranče” je demonstracija kulinarske sposobnosti Novljanke Mire Martineti. Ona je na otvorenom demonstrirala spremanje hrane kao što su njoke, piroške, piletina sa narandžom.

Maja Erenji Harebraun iz NVO Ruke ističe zadovoljstvo zbog velike posjećenosti, ali i zbog sve većeg broja izlagača iz cijele Crne Gore i regiona. Ona je kazala da su, kao i do sada imali donatorski sto, a sav prihod od prodatih jela biće opredjeljen u dobrotvorne svrhe.

“Ovog puta smo namjenili sredstva projektu 'Patronaža u sistemu obrazovanja', koji za djecu sa invaliditetom po preporuci komisije koja je formirana u gradu realizuje Kolo srpskih sestara".

“Mala fešta od naranče” bila je i ove godine prilika da se ljudi druže, pokažu njihovu kreativnost i afirmišu specijalitete od i sa dodatkom narandže.

Galerija

Bonus video: