Herceg Novi: Pod nadzorom 145 građana, urađeno devet uzoraka, svi negativni

"Opštinski tim za zaštitu i spašavanje je usvojio je preporuke za građane"
3856 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje održao je drugi sastanak na kojem je prisutnima predočena aktuelna epidemiološka situacija u Herceg Novom, sagledano trenutno stanje u pogledu rada službi i ustanova, a donešen je i novi set mjera i preporuka za građane, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Na sastanku, kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, saopšteno je da je pod zdravstveno sanitarnim nadzorom 145 građana Herceg Novog, urađeno je 9 uzoraka, svi negativni.

Kako je ocijenila epidemiolog u Domu zdravlja dr Stefa Glušac, trenutna situacija u tom gradu je stabilna i pod kontrolom, a svi iz samoizolacije i zdravstveno sanitarnog nadzora se uredno javljaju.

Dodala je i da su mjere koje se sprovode na državnom i lokalnom nivou izuzetno značajne u ovom trenutku i dodala da su studenti koji su se vratili iz Srbije i Italije tokom prethodnih dana pod nadzorom i da svi uredno poštuju mjere samoizolacije.

"Svi su dobro i zdravi, i ne pokazuju tegobe koje bi nagovijestile potrebu za testiranjem", dodala je Glušac.

U saopštenju se navodi da je prema preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, upućen zahtjev Upravi za imovinu Crne Gore da izvši nabavku potrebnih dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme, za potrebe Opštine Herceg Novi i preduzeća čiji je osnivač Opština.

"Opštinski tim za zaštitu i spašavanje je usvojio je preporuke za građane. Među njima je i preporuka Upravnicima skupština stanara kolektivnih stambenih zgrada, da u najskorijem roku pristupe radovima na dezinfekciji liftova i zajedničkih prostorija, kao i kvaka i rukohvata unutar zajedničkih prostorija stambene zgrade. Takođe, taxi udruženja na teritoriji Opštine Herceg Novi da uvedu obavezne dnevne dezinfekcije površina koja se koriste u prevozu. Apeluje se na građane Herceg Novog starije od 65 godina da ne izlaze van svojih domova, poštujući preporuke Nacionalnog tima za vanredne situacije. Shodno Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa, objekat Sportskog centra Igalo, smještajnih kapaciteta 35 jedinica, određen je kao lokacija za sprovođenje mjera karantina, ukoliko za tim bude potrebe. Po odluci Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti, od danas više neće saobraćati gradski, prigradski i međugradski prevoz, pa samim tim ni morska linija Herceg Novi-Rose (Loro), kao ni javni gradski saobraćaj (Blueline). Takođe, jedna od mjera je zabrana okupljanja na otvorenim igralištima, što snažno podržavamo, s obzirom da je primijećeno prisustvo većeg broja djece i mladih na terenima" , saopšteno je.

Dodaju da će Komunikacioni tim za informisanje blagovremeno obaviještavati javnost o mjerama i preporukama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, te pružati informacije o aktuelnoj situaciji na sajtu Opštine Herceg Novi i na zvaničnoj facebook stranici.

"Ove mjere služe da se građani pravovremeno i istinito informisali i da se smanji rizik od širenja dezinformacija. Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora će u kontinutetu pratiti i kontrolisati poštovanje mjera koje su donešene po Naredbama Ministarstva zdravlja, a na predlog Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Call centar 9800 je u funkciji od od 07h do 03h, za sve informacije o značaja za građane. Epidemiološka služba je u pripravnosti 24 sata i građani je mogu kontaktirati pozivom na brojeve telefona 031 342 952 ili 067 072 068. Opštinski tim za zaštitu i spasavanje na temu korona virusa apeluje još jednom na sve naše sugrađane da sve poslove, u mjeri u kojoj je to moguće, obavljaju telefonskim ili elektronskim putem. Sve nadležne instituacije snažno sugerišu izbjegavanje bilo kakvih kontakata koji nisu hitne prirode", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: