HRA: Zaštita prava na mirno okupljanje neefikasna

Ustavni sud, kako su rekli, nije prihvatio stav Vrhovnog suda o tome da država u tom slučaju ima ”široko polje slobodne procjene” da zabrani skup, već je zaključio da zabrana nije bila nužna u demokratskom društvu
410 pregleda 0 komentar(a)
Tea Gorjanc - Prelević, Foto: Savo Prelević
Tea Gorjanc - Prelević, Foto: Savo Prelević

Pravna zaštita prava na mirno okupljanje u Crnoj Gori neefikasna je i nije u skladu sa evropskim standardom koji traži da se o zabrani skupa hitno odluči do planiranog događaja, saopštila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc-Prelević.

Iz HRA su podsjetili da je Ustavni sud 24. septembra prošle godine utvrdio da je zabranom održavanja skupa u Nikšiću 2015. godine iz bezbjednosnih razloga, zbog prijetnji navijača i Komunističke partije, podnosiocima ustavne žalbe, organizacijama LGBT Forum Progres i Hiperion, povrijeđena sloboda mirnog okupljanja, garantovana Ustavom, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima.

Kako su naveli, poslije odluke Ustavnog suda, Vrhovni sud je ponovo odlučivao o zabrani skupa.

„Iako je ovog puta prihvatio argumentaciju tužilaca koju je potvrdio Ustavni sud, Vrhovni sud je ukinuo odluku Upravnog suda kojom je podržana zabrana skupa i predmet vratio tom sudu na ponovno odlučivanje, iako je mogao da odluku preinači i trajno okonča ovaj sudski proces koji je već predugo trajao“, kazali su iz HRA.

Ustavni sud, kako su rekli, nije prihvatio stav Vrhovnog suda o tome da država u tom slučaju ima ”široko polje slobodne procjene” da zabrani skup, već je zaključio da zabrana nije bila nužna u demokratskom društvu i da grupama koje prijete nasiljem ne smije biti dozvoljeno da uguše slobodu mirnog okupljanja.

Iz HRA su naveli da su očekivali da Vrhovni sud preinači odluku Upravnog i tako okonča postupak u kome je Ustavni sud već utvrdio da Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Upravni sud i Vrhovni sud nijesu postupali u skladu sa evropskim standardom slobode okupljanja.

U toj organizaciji smatraju da ukidanje odluka i vraćanje na ponovno odlučivanje o pravnom pitanju koje je riješeno odlukom Ustavnog suda, i koju je prihvatio Vrhovni sud, znači da se konačno ostvarivanje prava tužilaca i dalje bespotrebno odugovlači i dovodi u pitanje.

„Ovaj slučaj je već pokazao da je pravna zaštita prava na mirno okupljanje u Crnoj Gori neefikasna i da nije u skladu s evropskim standardom koji traži da se o zabrani skupa hitno odluči do planiranog događaja”, kazala je Gorjanc Prelević.

Bojana Jokić iz LGBT Forum Progresa podsjetila je da je od dana zabrane skupa u Nikšiću, čime je, kako je navela, organizatorima povrijeđena sloboda okupljanja, prošlo više od tri godine.

Kako je kazala, umjesto da Vrhovni sud završi konačno taj postupak, to se ponovo odlaže i čini neizvjesnim.

„Ono što se ovim ukidanjem i ponovnim odlučivanjem svakako ne može postići jeste da se nama vrate tri godine čekanja da ostvarimo pravo na mirno okupljanje za zaštitu prava LGBT osoba u Nikšiću“, rekla je Jokić.

Bonus video: