Volonteri u Tivtu pod nadzorom Opštine, Foto: Svetlana Mandić

Humanost - jedina zaraza koja treba da se širi

Broj volontera koji su spremni da pomognu sugrađanima raste iz dana u dan i mjeri se stotinama. Iz Crvenog krsta, nevladinih i humanitarnih organizacija apeluju da ne rade samostalno
13293 pregleda 2 komentar(a)
Volonteri u Tivtu pod nadzorom Opštine, Foto: Svetlana Mandić
Volonteri u Tivtu pod nadzorom Opštine, Foto: Svetlana Mandić

Narodne kuhinje neće prekidati rad, već povećati broj obroka, donacije i humanitarna pomoć sve je veća, a broj volontera koji su spremni da pomognu svojim sugrađanima raste iz dana u dan i mjeri se stotinama... Time su građani pokazali da ih i u kriznim situacijama ništa ne može spriječiti da pokažu svoju humanost.

Iz Crkvenog krsta, nevladinih i humanitarnih organizacija, međutim, apeluju da, zbog sebe i korisnika njihove pomoći, to ne rade samostalno, već preko njihovih organizacija.

“Crveni krst Crne Gore raspolaže sa oko 130 gerontodomaćica i 200 volontera u 18 opština, a svi oni svakog dana dobijaju jasne instrukcije iz centrale u Podgorici”, kazala je “Vijestima“ portparolka CKCG Milica Kovačević.

Milica Kovačević
Kovačević(Foto: PR Centar)

Za sada građani najčešće traže pomoć u namirnicama i sredstvima za higijenu, a već juče su volonteri obavljali i prve trgovine za građane kojima je to bilo najpotrebnije.

Kovačevićeva je apelovala na građane da pomoć traže samo ako zaista nemaju drugu alternativu, odnosno ako nemaju nikog mlađeg iz porodice ko bi im mogao pomoći.

“Jer je mnogo onih koji zaista nemaju nikog ko bi im mogao pomoći i kojima su naši volonteri stvarno potrebni“, poručila je Kovačevićeva.

S obzirom na to da se preporuke Nacionalnog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti stalno mijenjaju, u Crvenom krstu planiraju program rada i obilaska najugroženijih na dnevnom nivou.

“Što mi dobijemo kao zaduženje, prosljeđujemo opštinskim organizacijama. Kroz informacije opštinskih organizacija, ali i kroz pozive na, od prije dva dana dostupne brojeve telefona, dobijamo informacije kome je šta potrebno. U razgovoru sa građanima dobijemo informaciju i koja je naša pomoć urgentna, a koja može da sačeka dan ili dva, pa onda djelujemo po principu hitnosti. Od svih opštinskih organizacija na dnevnom nivou primamo i povratne informacije o učinjenom“, kaže Kovačevićeva.

Naglašava da je CKCG većinu ovih aktivnosti i ranije imao kroz svoje redovne programe. Poručuje i da zaposleni i volonteri CKCG imaju zaštitnom opremom.

“Samo sada posjete traju kraće. Isto se trudimo i da pokažemo promotivni materijal, obasnimo starima da su ugroženi i da treba da poštuju sve preporuke“, objašnjava Kovačevićeva.

U centrali CKCG u smjenama rade volonteri koji se javljaju na telefone.

“Ali i psiholozi za pomoć u ovakvoj situaciji. Najveća koncentracija potreba je trenutno u Podgorici, pa je tako trenutno angažovano 100 zaposlenih CKCG i više od 50 volontera“, objašnjava Kovačevićeva.

Sekretarka CK Nikšić Ana Macanović kazala je da im se preko 40 volontera javilo koji su spremni da pomognu starijim osobama.

“Mi smo u obavezi da im omogućimo zaštitu. Opština Nikšić nam je pomogla sa novčanom donacijom za kupovinu goriva. Zvalo nas je i Udruženje lovaca ‘Dr Zoran Kesler’, koji su inače naši dugogodišnji volonteri i uključeni su u program brige o starima na selu, da ponude pomoć. Na raspolaganju će nam biti njihovo terensko vozilo”, kazala je Macanović.

Gerontodomaćice, prema njenim riječima, nastavljaju sa radom, a njihov posao je prilagođen nastaloj situaciji.

“Gerontodomaćice su na raspolaganju korisnicima usluga u smislu nabavke hrane, ljekova. One će kroz svakodnevne telefonske razgovore, kako bi izbjegli direktan kontakt i mogućnost da se u prvom redu stariji ljudi koji su najrizičnija grupa a onda i domaćice zaraze, znati šta je korisnicima potrebno i u skladu sa tim djelovati”, kazala je Macanović i dodala da imaju 21 gerontodomaćicu i 219 korisnika.

Crveni krst Crne Gore je otvorio i dvije besplatne linije tako da sve osobe kojima je potrebna pomoć volontera da umjesto njih odu u kupovinu mogu da se jave na broj telefona 069/19 44 75, dok oni kojima je potrebna psiho-socijalna podrška psihologa zbog straha, uznemirenosti, brige i teškog podnošenja boravka u izolaciji mogu pozvati na broj 069/19 44 76. Brojevi telefona su aktivni svakog dana, osim nedjelje, od devet do 18 časova.

Predstavnici Centra za socijalni rad i Opštinske organizacije Crvenog krsta obići će danas više porodica u bjelopoljskoj opštini, kojima će biti uručena pomoć u hrani i higijeni. Prethodnog dana oko 15 geronto domaćica u Bijelom Polju obišli su 35 starijih osoba na području opšine i uručili im pakete hrane i higijene.

“U Crvenom krstu trenutno je angažovano 30 volontera i taj broj je za sada zadovoljavajući”, kazao je koordinator CK Bijelo Polje Mašan Živković.

Bjelopoljci su i ovoga puta pokazali veliku humanost i ne samo da se svakodnevno prijavljuju za volontiranje već su neki ponudili da ustupe svoja putnička vozila za obilazak starih ljudi.

“Briga o starijim osobama spada u prioritetne oblasti našeg djelovanja, pa tako mora da ostane i u danima koji su pred nama. Stariji sugrađani prepoznati su kao jedna od najranjivijih kategorija stanovništva, pa s tim u vezi Opštinska organizacija u saradnji sa lokalnom samoupravom, Centrom za socijalni rad i ostalim partnerima čini dodatne napore da zaštiti ovu kategoriju stanovništva”, kazao je Živković, apelujući da pomoć traže ona lica kojima je stvarno potrebna a ne kako bi stvarali zalihe.

On je apelovao na sve sugrađane da obrate pažnju na starije osobe u svom komšiluku, posebno one koji žive sami i da im pomognu u obavljanju svakodnevnih poslova, unošenja drva, kupovine hrane i ljekova.

Jedan topli obrok dnevno i u narodnim kuhinjama

Nikšićani koji su lošeg materijalnog stanja, a imaju preko 65 godina, ne moraju da brinu za jedan topli obrok. Nevladina organizacija (NVO) “Izvor života”, koja je otvorila Narodnu kuhinju, odlučila je da u trenucima kada se svi bore sa virusom Covid 19 i oni daju svoj doprinos pa će hranu iz njihove kuhinje, pored skoro 200 korisnika za koje svakodnevno spremaju, dobiti i stariji od 65 godina koji su u teškoj materijalnoj situaciji, a ne nalaze se na spisku njihovih korisnika.

“Hranu će im dostavljati volonteri koji su se javili da nam pomognu, a svi oni koji imaju potrebu za našim uslugama mogu da nam se jave na telefon 068/296-775. Zajedno smo u ovoj borbi. Ostani doma”, poručila je Konstantina Vojinović.

Narodna kuhinja Nikšić
Ispred narodne kuhinje u Nikšiću(Foto: Svetlana Mandić)

Da svi korisnici dobiju topli obrok na vrijeme brinu se, pored nje, i Aleksandra Božović i Zorica Perunović, kao i dvije volonterke Svetlana Isailović i Sonja Blečić.

“Svi korisnici su zabrinuti da li će se kuhinja zatvoriti jer to im je jedini sigurni obrok. Odluku da nastavimo da radimo donijeli smo nakon razgovora sa nadležnima u Institutu za javno zdravlje i do njihove drugačije odluke, nećemo prestajati sa radom. Za one kojima dostavljamo hranu obezbijedili smo pakete za prvu sedmicu, a volonteri su se javili da dostavljaju hranu, dok nam je VN Petrol obezbijedio gorivo”, kazala je Vojinović i zahvalila se kompanijama koje im i, kako je istakla, u ovako teškim momentima nesebično pružaju podršku.

Zaštitne maske za radnice Narodne kuhinje obezbijedio je krojački saron “Sara”, krojačice koje ovih dana imaju pune ruke posla jer svima kojima je to potrebno, od građana do zdravstvenih ustanova, šiju besplatno pamučne maske.

“Nije nas strah. Preuzeli smo sve mjere zaštite i nema mjesta panici. Strah bi imali da smo im ukinuli topli obrok pa da je neko od njih zbog lošeg imuniteta dobio virus. Građanima bih poručila da poštuju uputstva Instituta za javno zdravlje, da ne izlaze bez prijeke potrebe, jer ako ako budemo disciplinovani možemo pobjediti. Svim starijim osobma bih poručila da ne izlaze i da za sve što im je potrebno pozovu volontere Crvenog krsta Nikšić”, apelovala je Vojinović.

I Narodna kuhinja “Mileva Vojvodić” u Bijelom Polju, koja opslužuje 75 korisnika, radi i dalje.

“Radnici koji dostavljaju hranu korisnicima koriste propisane maske i rukavice, a drže se na distanci. Pored ovoga Srpska crkvena pravoslavna opština (SPCO) svima koji su u stanju socijalne potrebe dijeli jednokratnu pomoć u vidu paketa hrane”, kazao je protojerej stavrofor Darko Pejić.

”Hilal” dijeli maske i rukavice na trgu

Posla preko glave ovih dana imali su i u Humanitarnom fondu “Hilal”, čiji volonteri svakodnevno obilaze ljude slabijeg imovnog stanja u Bijelom Polju.

“Poseban akcenat je na staračkim domaćinstvima i samohranim majkama o kojima nema ko da brine. Prva pomoć se sastoji u dostavi hrane i higijenskih potrepština, kao i ljekova”, kazao je Nusret Erović, potpredsjednik Fonda, dodajući da podjela maski i medicinskih rukavica kreće od subote, takođe besplatno. Erović objašnjava da je pomoć u maskama i rukavicama obezbijeđena za oko 100 porodica.

“Pored socio ugroženih porodica, maske i rukavice će dobiti i naši sugrađani, podjelu ćemo vršiti u centru grada, na ulazima banaka, državnih institucija. Veliki broj volontera spreman je da pomaže u svakom trenutku”, kazao je on.

Kada su u pitanju donacije objašnjava da je odziv na zadovoljavajućem nivou.

“Tim donacijama uspijevamo da ispunimo potrebu svih onih koji nam se jave za sada. Planirane su ekipe volontera koje će pokrivati udaljena sela, prikupljaćemo neophodne informacije kako bismo što brže i efikasnije pomogli veći broj ljudi. Inače, pored ovih aktivnosti idu i redovne”, kazao je Erović.

U Tivtu volonteri pod nadzorom opštine

Opština Tivat od juče organizuje dostavu hrane i drugih namirnica građanima iz rizične grupe - samohranim osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima i nemoćnim osobama.

“Korisnici geronto-programa već su zbrinuti i lica u stanju teške socijalne potrebe, već su zbrinuti servisom OO Crvenog krsta. Sistem pokriva teritoriju cijele opštine. Akcija ima za cilj da osobe po koje je koronavirus najveći rizik ostanu u svojim domovima a da namirnice dobiju na efikasan i brz način“, saopšteno je iz lokalne uprave.

Volonterski dostavni servis koji je organizovan pod okriljem opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, počeo je sa radom juče u 9 časova i funkcionisaće sve dok bude aktuelna epidemiološka situacija. Dostava će biti isporučivana svakog dana izuzev nedjelje, ali će telefonski centar raditi za građane 24 sata dnevno.

Pravo na dostavu namirnica putem servisa imaju osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, osobe otežanog kretanja, trudnice, slabovide osobe i druge rizične kategorije.

“Način funkcionisanja dostave je da korisnici pozivaju telefonom telefonski centar, ostavljaju potrebne lične podatke i volonterima govore koje su namirnice potrebne. Potom ih volonteri obiilaze, preuzmu porudžbu u pismenoj formi i novac i odu u nabavku. Period u kojem je moguće naručiti namirnice je od 9 do 19 sati, a isporuka se obavlja u istom periodu. Telefonski centar radi 24 časa dnevno za sve informacije. Korisnici plaćaju namirnice po cijeni u tržnom centru, bez dodatih troškova na ime dostave jer volonteri rade besplatno“, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Moguće je naručiti do 15 namirnica u najvećoj pojedinačnoj težini do dva kilograma. Nije moguće naručiti alkohol, niti druge proizvode sa liste “luksuznih roba”. Brojevi telefona opštinskog Tima za zaštitu i spašavanje su 032 671 318 i 069 351 251.

Maske šiju i po 15 sati dnevno, pomoć stiže sa svih strana

Da i humanost zna da bude “zarazna“ najbolji primjer su krojačice iz krojačkog salona “Sara“ u Nikšiću Milodarka Zorić, Milijana Karadžić i Razija Rojević.

Raste broj onih koji šiju maske
Raste broj onih koji šiju maske(Foto: Svetlana Mandić)

One su prije četiri dana počele da šiju besplatno pamučne maske za građane, medicinske radnike, trgovce i za tri dana su uradili preko hiljadu maski. Njihov gest pokrenuo je humanost i kod ostalih ljudi tako da u toj priči više nijesu same.

“Čim su čuli za nas tri profesora koji pripravnički odražuju u osnovnoj školi, Okica Karadžić, Nikola Perunović i Aleksandar Knežević, došli su da nam pomognu. Tu su i dvije djevojke koje su se javile da volontiraju i koje rade sa nama, Vukica Tomić i Bojana Jonić“, kazala je Zorić.

Juče su morali da se izvinu građanima jer su maske šili za radnike bolnice, apoteke, volontere Crvenog krsta.

„Radimo po 15 sati dnevno, odnosno koliko možemo da izdržimo. Dobro bi nam došla jedna šnajderka, jer bismo onda mogle više da uradimo. Ljudi masovno dolaze. Zovu nas iz bolnice, apoteka, trgovina, tu su i građani. Trudimo se da stignemo koliko najviše možemo“, kazala je Zorić.

Iako rade po 15 sati njoj i Milijani Karadžić se ne skida osmijeh sa lica.

“Umor je veliki, ali zadovoljstvo još veće jer znamo da pomažemo ljudima. Najljepše od svega je što je narod zadovoljan. Dolaze da nam čestitaju, da nas pozdrave, donesu čokoladu, bombonjere, voće, sokove, kafe. Nema šta nemamo. I ono što je najvažnije, donijeli su nam dosta materijala, tako da toga ne može da nam fali”, kazala je Karadžić.

Njihova treća koleginica, Razija Rojević, koja ima 67 godina, radi od kuće. Kako kažu njih dvije, nijesu joj dozvolile da dolazi u salon tako da je ona kući odnijela mašinu i šije maske.

“Javili su nam se ljudi iz Opštine da nam pomognu i hvala im na tome. Ponudili su nam novčanu i pomoć u materijal i rekli da su tu šta god nam treba. Javili su nam se ljudi koji su željeli da budu anonimni, koji su donijeli dosta materijala i lastike da možemo da radimo. Došao je čovjek, koji je prevoznik iz Nik transa, i ponudio da nas dvije dovozi i odvozi s posla, pošto obje živimo u prigradskim naseljima, a sada je ukinut gradski prevoz. On je čak donirao i jednu mašinu i to nam mnogo znači. Hvala apoteci Remedija i njihovim prijateljima koji su došli da nam takođe ponude pomoć i da doniraju sve što nam bude trebalo”, gotovo u dahu kazala je Zorić plašeći se da ne zaboravi koga.

A njih je, srećom, dosta.

“U Nikšiću ima 20 radnji. Neka svako odvoji malo vremena i uradi maske i biće dobro. Vjerujemo da će svi slijediti naš primjer”, kazala je Karadžić.

A već su krenuli njihovim stopama Mirjana Đukanović, Dušica Jauković, Marina Glušica, samo su neke od dama iz Nikšića koje ovih dana šiju maske za zdravstvene radnike.

Besplatne pice za sve koji su u teškoj materijalnoj situaciji

Picerija “Garfild” iz Nikšića odlučila je da svim građanima koji su u teškoj materijalnoj situaciji besplatno dostave proizvode iz njihove kuhinje. To je, kako je kazao Pavle Stanišić, njihov doprinos u borbi protiv virusa Covid 19.

Picerija Garfild
Picerija Garfild(Foto: Svetlana Mandić)

“Ideja je potekla iz porodice da treba da pomognemo ljudima onoliko koliko smo u mogućnosti. Trudimo se da odnesemo svim ugroženim porodicama koje nam se jave, a njih je ovih dana bilo dosta. Molimo samo za razumijevanje ako malo duže pričekaju na dostavu jer je veliki broj poziva i trudimo se da hrana što prije stigne do njih, kao i da sve ispoštujemo“, kazao je Stanišić.

Drago mu je što niko od građana nije zloupotrijebio situaciju, jer su ih zvali samo ljudi kojima je hrana zaista neophodna.

“Ljudi su zahvalni i pozitivne su reakcije. Daćemo sve od sebe da ova naša akcija traje dok se ova situacija na završi“, poručio je Stanišić i pozvao sugrađane kojima nijesu u finansijskoj mogućnosti da „priušte njihove proizvode“ da im se jave na broj telefona 067/405- 826.

Bonus video: