Dobijaju i po 200 poziva dnevno, Foto: Opština Tivat

Humanost ne mjere vremenom i novcem

Donacije stižu sa svih strana, raste broj volontera i akcija
15639 pregleda 0 komentar(a)
Dobijaju i po 200 poziva dnevno, Foto: Opština Tivat
Dobijaju i po 200 poziva dnevno, Foto: Opština Tivat

Preduzeće “L.E.D.” iz Nikšića već desetak dana besplatno obavlja tretmane dezinfekcije zdravstvenih, ali i svih ostalih ustanova kojima je prema odluci koordinacionog tijela Vlade dozvoljeno da obavljaju djelatnost na teritoriji Opštine Nikšić, a gdje se nalazi veći broj lica.

Time su se zaposleni u toj firmi pridružili desetinama građana Crne Gore koje žele da iskažu svoju humanost tokom trajanja epidemije virusa korona.

“U skladu sa odobrenjem i preporukama Nacionalnog kordinacionog tijela, sve zdravstvene ustanove u gradu dezinfekujemo jednom, a po potrebi i dva puta dnevno, dok ostale ustanove, Narodnu kuhinju, Centar bezbjednosti, Vatrogasno, Vodovod, Poštu, banke, odnosne sve koji nas pozovu a riječ je o kritičnim područjima gdje dolazi do većeg kontakta, dezinfikujemo svakodnevno”, kazao je Neđeljko Damjanović iz firme “L.E.D.”. Firma broji šest radnika, a njih četvorica su svakodnevno po terenu. Radni dan im traje i po 17 do 18 sati, ali se ne bune zbog toga. To je, kako rekoše, njihov doprinos u borbi protiv virusa Covid 19. Pored Damjanovića, na terenu su još i Rade Pejović, Krsto Krsmanović i Željko Vujović.

“Ovo je odluka nas šestoro iz firme da pomognemo i besplatno vršimo dezinfekciju po Nikšiću. Prije nego što je sve ovo počelo kupili smo dovoljno sredstava i opreme, tako da smo Domu zdravlja donirali šest zaštitnih uniformi, dok smo ostalima koji su nam se obratili, a spadaju u tzv. kritične ustanove,odnosno dje je veći broj lica, donirali rukavice, asepsol, alkohol, dezinfekciona sredstva. To što smo imali, poklonili smo”, kazao je Damjanović, jedan od onih heroja koje je ovakva situacija iznjedrila.

Neđeljko Damjanović
Neđeljko Damjanović(Foto: Privatna arhiva)

Opštinska organizacije Crvenog krsta u Beranama započela je juče akciju pružanja usluga dopreme namirnica i ostalih potrepština za starije osobe, o kojima nema niko drugi da se stara.

Sekretar Crvenog krsta Slavko Jolić rekao je da akciju za sada sporovodi petnaest gerontodomaćica i šest volontera.

“To podrazumijeva da im za njihov novac kupimo namirnice i donesemo na kućni prag, ne ulazeći u domove i izbjegavajući kontakte“, objasnio je Jolić.

On je naveo da očekuje i jednu donaciju od našeg dravljanina iz inostranstva, i da bi potom mogli da krenu i u besplatnu dodjelu namirnica i sredstava za higijenu.

“Za sada je ovom akcijom pokriveno oko 190 starih i nemoćnih, kako u gradu, tako i na prigradskom i seoskom području. Računamo da u Beranama nema mnogo starih kojima nema niko drugi da pomogne“, kazao je sekretar CK-a u Beranama.

Opština Berane je juče otvorila kol centar koji je na usluzi starijima i penzionerima, kojima volonteri za njihov novac nabavljaju namirnice, kako se ta najosetljivija populacija ne bi izlagala nepotrebnim i rizičnim socijalnim kontaktima.

Zbog novonastale situacije, Narodna kuhinja u Nikšiću radi svakodnevno, iako do sada nijesu radili nedjeljom, a trenutni broj korisnika je 325, dok ih je prije pojave epidemije, bio 197. Za vrijeme epidemije uključili su dostavu hrane svim osobama starijim od 65 godina koji nijesu u mogućnosti da sami spremaju hranu.

“Na raspolaganju su nam dva vozila. Apelujemo i molimo sve ljude da ostanu kod kuće i bez prijeke potrebe da ne izlaze vani. Kome je potrebna pomoć, neka pozove na broj telefona 068/ 296-775, i mi i volonteri ćemo stići do njih. Tu je i Crveni krst kome se takođe mogu obratiti za pomoć”, poručila je ispred Narodne kuhinje Konstantina Vojinović.

Narodna kuhinja Nikšić
Jedan topli obrok dnevno za sve(Foto: Svetlana Mandić)

Pomoć im, kako je istakla, stiže sa svih strana i zahvalni su svim pojedincima, firmama i institucijama koje ih, kako je rekla, ni u ovom trenutku nijesu zaboravili.

“U pomoć su nam pritekli Volonteri Crne Gore i VN petrol koji obezbjeđuje gorivo za dostavu. Cosmetics market je donirao 200 kilograma mesa i 500 eura za osnovne namirnice. Pored njih, meso su obezbijedile mesare “Bijelić”, “Miljanić” i “Radović”. Ribnjak Sredanovića donirao je veću količinu ribe. Pomoć je stigla od zaposlenih iz kompanije “Uniprom”, kao i iz Mljekare “Srna”. Kompanija “Mokamard” donirala je hiljadu eura i kafu za korisnike Narodne kuhinje, dok su “Aroma marketi” donirali kroasane za naredni period”, kazala je Vojinović.

Kako je istakla, pomoć je stigla u namirnicima i od restorana “Verige 65”, “Alkoseta”, MI “Goranović”.

“Pomoć su pružili i “Montenomax”, “Metropolis medija”, “Directmedia”, “Viva kafe”. Posebno smo ponosni što nam dolaze i sugrađani da doniraju. Kompanija “L.E.D” je uradila dezinfekciju kuhinje, a to će činiti i u narednom periodu”, istakla je ona. Pozvala je sve privrednike koji su u mogućnosti da im pomognu kupovinom hrane i poručila da će Narodna kuhinja raditi sve dok Institut za javno zdravlje i Vlada ne donesu drugačije mjere”.

U okviru akcije koje su organizovale NVO koje se bave problemima Roma i Egipćana i uz pomoć donatora, u Bijelom Polju je romskim porodicima koje godinama žive u barakama u naselju Nedakusi, obezbijeđen rezervoar od 500 litara vode. Akciji se priključila i kompanija „Put Gross“ koja će svakog dana dostavljati hljeb i mlijeko i obezbijediti i paket higijene. Tim porodicama suhomesnate proizvode donirala je mesara “Burko“, a Romima u Nedakusima i u Rakonjama, bjelopoljske pekare “Šar“ i „Pekara 6“ dijeliće pekarske proizvode. Na terenu su stalno i nevladine organizacije “Romi sa sjevera“ i “Romski pokret“.

Jedan od ciljeva akcije je da se zaustavi prosjačenje, a samim tim spriječi moguće širenje virusa.

Zaposleni, volonteri, geronto domaćice Opštinske organizacije CK Bijelo Polje, takođe, svakog dana pomažu sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija. Sprovodeći aktivnosti na terenu pomagali su starijim osobama u nabavci ljekova, hrane, higijene, kupili potrebno sugrađanima koji su u izolaciji, obilazili starije i nemoćne, uručili pomoć u udaljenim mjestima našeg grada.

“Naša organizacija je juče primila čak 42 zahtjeva za razne vidive pomoći, pa apelujemo na sugrađane da razumiju situaciju u kojoj se nalazimo, i bez prijeke potrebe ne koriste brojeve telefona koje koristimo u komunikaciji sa korisnicima. Takođe apelujemo na starije sugrađane da tokom nabavke namirnica iste planiraju za nedelju dana, jer nijesmo u stanju da im svakog dana kupujemo doručak ili slično. Molimo da ne šalju zahtjeve za pomoć preko društvenih mreža, jer postoji procedura kako se primaju. Korisnici moraju razumjeti da nijesmo u stanju svima da izađemo u susret u roku odmah, jer nemamo kapacitete za toliku nabavku humanitarne pomoći. Korisnici kojima treba platiti račune i slično, moraju malo da se strpe, doći će i to na red, prioritet su nam neke druge aktivnosti (nabavka ljekova, uručenje pomoći za hitne slučajeve itd...)”, kazao je koordinator CK Bijelo Polje Mašan Živković.

Delegacija Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje obišla je naselje 7. jul u Tivtu, u kojem žive stanovnici RE populacije, kojim aje uručeno 100 litara dezinfekcijskih i sredstava za higijenu, maske, rukavice i sanitarni materijal.

Opština će obezbijediti dodatne količine higijenskih i dezinfekcijskih sredstava. Biće urađeno i tretiranje naselja hemijskim preparatima na bazi hlora, čim vremenski uslovi dozvole.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića i Naučno-tehnološki park, uz podršku Ministarstva nauke došli su na ideju da iskoriste kapacitete 3D štampača sa kojima raspolažu i krenu u štampanje pojedinih segmenata zaštitne opreme i rezervnih djelova koji će biti stavljeni na raspolaganje Institutu za javno zdravlje.

“Odlučeno je da se krene u štampanje prototipova baziranih na dostupnim 3D modelima: zaštitnih maski za respiratore zajedno sa cjevčicama, zaštitnih maski sa HEPA filterima, kao i zaštitnih vizira. Nakon verifikacije komponenti od strane IJZ, partneri će se maksimalno angažovati da iskoriste sve svoje raspoložive kapacitete kako bi obezbijedili određeni broj ovih predmeta IJZ”.

NKT: Hvala na humanosti, ali samo preko Crvenog krsta

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti pozdravilo je najave spremnosti pojedinaca i organizacija da obezbijede dostavu životnih namirnica i ljekova starijim građanima i ugroženim kategorijama stanovništva, saopšteno je danas iz tog tijela.

“Upućujemo sve da, usljed visokog epidemiološkog rizika, a u skladu sa naredbom, dostavu organizuju putem Crvenog krsta Crne Gore i uz saglanost Operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela”, navodi se u saopštenju.

CK: I do 200 poziva dnevno, pomoć stiže svima kojima je potrebna

Crveni krst Crne Gore saopštio je da njihovi volonteri dobiju oko 150-200 poziva, pa se desi da su linije prebukirane i da je za prva četiri dana, od kada je otvorena linija, CKCG pružio podršku za 683 osobe.

“Otvorena su dva broja broja, sa četiri linije, preko kojih se građani mogu javljati ukoliko im je potrebna pomoć volontera da umjesto njih obave nabavke i druge obaveze (069 19 44 75) ili im je potrebna psiho-socijalna podrška (069 19 44 76)”, saopšteno je iz CK. Građane molimo za razumijevanje. Vjerujemo da će svi uspjeti da nas dobiju jer su linije aktivne svakog dana, osim nedjelje od 9 do 18. Za prva četiri dana, za 204 starije osobe distribuirana humanitarna pomoć, za 331 osobu je obavljena nabavka namirnica, za 105 socijalno najugroženijih porodica su distribuirani humanitarni paketi, za 43 osobe je obezbijeđena psiho-socijalna podrška”.

Saopšteno je da se dnevno analiziraju svi zahtjeve i da na najurgentnije odmah odgovaraju, dok paralelno prave spiskove za naredne donacije, koje očekujemo i trudimo se da animiramo što veći broj donatora da daju svoj doprinos.

“Ovih dana nam stižu donacije za 4000 najugroženijih porodica, od porodice Glendžo i kompanije Voli, a trudićemo se da ih bude i više”, rečeno je iz CKCG.

Podsjećaju da volonteri moraju biti obučeni za djelovanje u ovakvim situacijama i pružanje podrške ugroženima.

“CKCG ima 23 opštinske organizacije, u kojima je trenutno angažovano oko 100 zaposlenih, 130 gerontodomaćica i oko 300 volontera koji ovih dana daju sve od sebe da pomognu svima kojima mogu. Svakako ćemo tražiti podršku gdje i kada nam bude bila potrebna. Ovo nije vrijeme da se prozivamo, već da se pomažemo i sarađujemo. Mi smo otvoreni za svaku dobronamjernu sugestiju, ali nismo za neopravdane i nekonstruktivne komentare”, zaključili su iz CKCG.

Bonus video: