I dalje gori na Solilima: Čim avioni stanu, vatra opet bukne

Tokom većeg dijela dana izostala adekvatna reakcija Direktorata za vanredne situacije koji uopšte na Solila nije poslao niti jedan od domaćih i stranih vazduhoplova
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2017. 19:05h

Od svih požarišta na teritoriji Opštine Tivat jedino je još aktivno ono kod Solila gdje vatra gori u gustoj šumi i makiji na potezu Topliš- Solila-Slanica – Klačina. To požarište noć ranije bilo je gotovo neutralisano, ali je tokom većeg dijela dana izostala adekvatna reakcija Direktorata za vanredne situacije koji uopšte na Solila nije poslao niti jedan od domaćih i stranih vazduhoplova koji gase požare u Boki.

Stoga se vatra poslijepodnevnim satima ponovno rasplamsala i čak prenijala sa donje strane regionalnog puta Tivat-Radovići i zahvatila rastinje u blizini kupališta Movida i zaštićenog rezervata prirode Solila.

Brzom intervencijom tivatskih i dobrovoljnih vatrogasaca iz Krtola, te pripadnika VCG, taj dio požara je odmah ugašen, a ekipe su se onda posvetile gašenju vatre na dijelu prema Toplišu gdje se ona približavala istoimenom vodoizvorištu u pumpnoj stanici.

Na terenu je bilo pet protivpožarnih vozila, na vatru je ispumpano vipe od 10 cisterni vode, a poslijepodne je po pozivu komandira SZS Tivat Zorana Barbića, ovdje iz vazduha vatru podvjesnim protivpožarnim vedrom kapaciteta 2.000 litara, gasio i švajcarski transporni helikoptet tipa „AS-332 super puma“.

Barbić je „Vijestima“ oko 19 sati kazao da je situacija pod kontrolom i da će na požarištu tokom noći otati da dežura 20-tak pripadnika SZS Tivat i DVD „Krtoli“ iz Radovića.

Inače, dva specijalna protivpožarna aviona tipa “canadair CL-415T” uključila su juče polsljepodne u gašenje požara koji gori u zaleđu Herceg Novog prema tromeđi sa Hrvatskom i BiH, kao i poćara na Obosniku na Luštici

Avioni su uzimali vodu slijećući u akvatorijumu Tivatskog zaliva ispredd Krašića, gdje tokom 12-tak sekundi glisiranja po morskoj površini, u svoje tankove napune po oko 6 tona morske vode koju odmah potom izruče na požarište.

Pored pilota ukrajinskog aviona “Antonov An-32P”, švajcarskog helikoptera “AS-332 super puma” i hvrvatskih “Canadair-a”, sjajan posao već dva dana odrađuju i zaposleni u Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA – Aerodromska kontrola letjenja Tivat.

Pored toga što imaju pune ruke posla upravljajući i vodeći redovan aviosaobraćaj koji je izuzeto gust jer na tivatski aerodorm dnevno sleti oko 50 avona, kontrolori letjenja u Tivtu sjajno su odradili i izuzetno zahtjevan posao vođenja specijalnih vazduhoplova angažovanih u protivpožarnim opreacijama.

Kontrolori letjenja vrlo efikasno su “čistili put” za protivpožarne vazduhoplove kroz trenutno veoma opterećen vazdušni prostor nad Tivtom i Bokom, kako bi operacije gašenja požara iz vazduha bile najbrže i najefikasnije moguće sprovedene.

Hipotekarna banka donirala crijeva i drugu sitnu opremu

Hipotekarna banka je danas tivatskim vatrogascima donirala vatrogasna crijeva i drugu sitnu opremu u vrijednosti od hiljadu eura.

Komandiru tivatske Službe zaštite i spašavanja Zoranu Barbiću donaciju su uručile Ana Ristić, direrktorka marketinga Hipotekarne i Ljiljana Glavanović, rukovodilac eklspoziture ove banke u Tivtu.

“Htjeli smo da damo mali doprinos i pomognemo hrabrim vatrogascima koji se bore sa vatrenom stihijom. Želimo da iskažemo veliku zahvalnost i na neki način malo da olakšamo njihovu u borbu. A kasnije ćemo, svi zajedno, nadoknaditi sve ono što je uništeno”, kazala je Ana Ristić.

Galerija

Bonus video: