I malo polena izaziva alergiju

Najviše polena na teritoriji Opštine Nikšić “proizveli” su pelin, ambrozija, štir, hrast, kopriva, kiselice, čempresi i trava
199 pregleda 0 komentar(a)
Alergija, Foto: Worksitlactation
Alergija, Foto: Worksitlactation
Ažurirano: 06.09.2016. 19:08h

Niske koncentracije polena koje kod izuzetno osjetljivih osoba mogu da izazovu alergijske reakcije zabilježene su tokom avgusta u Crnoj Gori.

U Podgorici je izmjerena najveća koncentracija polena trave, zatim pelina, koprive i breze.

"Podgorica je oblast koja ima značajne meteorološke uslove za potencijalnu produkciju polena i vrlo specifično strujanje koje omogućava nanošenje koncentracije polena u gusto naseljene oblasti. Takođe, to je oblast sa velikom koncentracijom atmosoferskih aerosola za koje se vežu čestice polena. Povećano prisustvo zagađujućih aerosola u vazduhu pojačava agresivnost polena, odnosno zagađenje vazduha katalizira dejstvo koncentracije polena, a simptomi su pojačani, s obzirom na tu i na činjenicu da se radi o oblasti sa najvećom populacijom”, pojansili su iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Najviše polena na teritoriji Opštine Nikšić “proizveli” su pelin, ambrozija, štir, hrast, kopriva, kiselice, čempresi i trava.

Slična situacija bila je i u Mojkovcu, kako navode iz Agencije referentnom lokacijom za sjever Crne Gore. “Sjever je, imajući u vidu klimatske uslove, manje značajan sa aspekta koncentracije polena u odnosu na jug, zato što je vegetacioni period znatno kraći. Kasnije počinje cvjetanje, a ranije se završava vegetacioni period, period aktivnih temperatura. Sjeverni dio, u periodu vegetacije, ima vlažniju klimu i manje temperaturne sume, što direktno utiče na usporavanje procesa produkcije polena”.

U Tivtu i Baru, oblastima sa najdužim vegetacionim periodom tokom godine a vjerovatno i sa najvećom produkcijom polena, su zabilježene koncentracije koprive, četinara, trave, štira, ambrozije i graba.

Na pet mjernih stanica za polen Agencije za zaštitu životne sredine, identifikuje se koncentracija polena lijeske, jove, tise/čempresa, brijesta, topole, javora, vrbe, jasena, breze, graba, platana, oraha, hrasta, duda, žive ograde, bora, jele, smrče, konoplje, hmelja, trave, lipe, bokvice, kiselice, koprive, štira, parijetarija, štirova, pelina, ambrozije i masline. Mjerenja obuhvataju tri sezone cvjetanja: sezonu cvjetanja drveća od februara do početka maja, cvjetanja trava, borova i lipe od maja do druge dekade jula i korova od druge polovine jula do novembra.

Bonus video: