Ibrahimović: Siromaštvo bi neke studente ostavilo kući

Poslanik BS-a se nada da bi i Ministarstvo poljoprivrede moglo da stipendira učenike za studije šumarstva, poljoprivrede, turizma. On podsjeća da je ranije postojao Fakultet za šumarstvo u Pljevljima, te da bi bilo dobro da i danas ima visokođškolsih ustanova na sjeveru države
4 komentar(a)
Radmila vojvodić Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Radmila vojvodić Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.08.2017. 19:14h

Članovi Odbora za prosvjetu Skupštine Crne Gore iz vladajuće koalicije Ervin Ibrahimović (BS)i Andrija Popović (LP) očekuju rješenje dilema oko Visoke medicinske škole u korist studenata.

Ibrahimović se nada, kako je rekao, da će se “poštovati institucije države”i voditi računa o ravnomjernom razvoju države. Popović ocjenjuje da su u ovom sporu narušene i Vladina i autonomija Univerziteta.

Upravi odbor Univerziteta Crne Gore (UO UCG) bi u petak trebalo da odluči o studijama na Visokoj medicinskoj školi u Beranama. Prvi upisni rok nije raspisan zbog spora UCG, koji želi da studije premjesti na Medicinski fakultet u Podgoricu, i Vlade koja insistira da ta škola ostane u Beranama.

“Ne bih volio da se ponove devedesete godine, kada su mnogi moji drugovi i drugarice morali da prekinu školovanje jer nijesu mogli da nastave iz finansijskih razloga. Nizak standard građanima na sjeveru teško bi dozvolio da njihova djeca putuju, plaćaju stan i snose ostale troškove do Podgorice. Kao neko sa sjevera očekujem da sve ide u pozitivnom smjeru tako sto bi dražava otvorila visokoškolske ustanove u ovom regionu,” rekao je Ibrahimović za “Vijesti”.

Poslanik BS-a se nada da bi i Ministarstvo poljoprivrede moglo da stipendira učenike za studije šumarstva, poljoprivrede, turizma. On podsjeća da je ranije postojao Fakultet za šumarstvo u Pljevljima, te da bi bilo dobro da i danas ima visokođškolsih ustanova na sjeveru države.

Takvim odnosom, navodi on, država bi pokazala da vodi računa i o tom regionu.

Njegov kolega iz Odbora za prosvjetu Andrija Popović ocijenio je da će Vlada, čiji je autoritet narušen u slučaju insistiranja preseljenja VMŠ u Podgoricu, razriješiti članove Upravnog odbora Univerziteta koje predlaže. Smatra da studenti i profesori ne smiju postati kolateralna šteta prepucavanja Vlade i UO UCG, jer “to sve zajedno liči na egocentričnost jednih i drugih i spremnost da se ide do kraja”.

“Činjenica je da su svi u Beranama: studenti, profesori, predstavnici naroda, protiv preseljenja Visoke medicinske škole u Podgoricu, njihova volja se mora poštovati, bez obzira na upitne argumente Univerziteta”, kazao je Popović “Vijestima”.

Rektorka UCG Radmila Vojvodić najavila je da će se o VMŠ raspravljati u petak. U sazivu za 36. sjednicu piše da će UO “eventualno” raspravljati o upisu na taj studijski program. Na sjednici bi se odlučivalo o predlogu budžetskog zahtjeva UCG za 2018. i eventualno o upisu na studijski program VMŠ”, piše u sazivu.

UO UCG se na sjednici uoči letnjeg odmora nije izjasnio o tom studijskom programu, dok je ranije Vladin predlog da ta škola ostane u Beranama odbačen. Nakon toga je Vlada promijenila svoja tri predstavnika u UO UCG i sada ima većinu.

Predstavnici studenata su o problemu razgovarali i sa premijerom Duškom Markovićem, nakon čega su saopštili da bi kompromis mogao biti da predavanja i praksa ostanu u Beranama, a da će Vlada finansirati obuku u Kliničkom centru u Podgorici.

Bonus video: