Invalidskim kolicima teško u javne ustanove

0 komentar(a)
invalidska kolica, prilaz Pravnom fakultetu u Podgorici, Foto: Vijesti online
invalidska kolica, prilaz Pravnom fakultetu u Podgorici, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 18.10.2014. 16:24h

Nedostupnost javnih objekata osobama sa invaliditetom, problem je na koji su ukazali i iz Evropske komisije (EK) u Izvještaju o napretku Crne Gore za prošlu godinu.

Iako je plan usvojen za ovu godinu, šanse da do kraja 2014. godine bude ispunjen su minimalne, pa će prioritetni objekti i dalje ostati nepristupačni toj populaciji.

Na to su kratko ukazali i eksperti iz EK, koji navode da, iako je Vlada opredijelila 400.000 eura za izgradnju rampi i poboljšanje pristupačnosti, nijedan objekat nije adaptiran. U Izvještaju se konstatuje da je napredak napravljen, jer je usvojena normativa i formiran Savjet za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Izvršna direktorka Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić rekla je da ohrabruje što EK prepoznaje taj problem. Ona je ukazala da je Vlada još 31. oktobra prošle godine usvojila Akcioni plan, ali da je Direkcija javnih radova raspisala tendere za izradu tehničke dokumentacije tek krajem aprila. Sa odabranim projektatnima su ugovori potpisani u avgustu, i oni imaju zadatak da idejna rješenja završe za dva mjeseca.

"Ukoliko se cijeli proces ne završi do kraja godine, sredstva koja su namijenjena za prilagođavanje objekata mogu da se vrate u budžet ili preusmjere u druge svrhe. I kada je usvojen Akcioni plan, iz UMHCG smo upozoravali da realizacija neće biti završena u 2014. godini“, rekla je Vujačić.

Ona je kazala da su posljedice toga nepristupačni objekti, a niko nije sankcionisan, dok osobe s invaliditetom i dalje doživljavaju diskriminaciju.

kcionim planom predviđeno je da u Podgorici budu prilagođene zgrade Skupštine Crne Gore, Ministarstva finansija, Centra za socijalni rad, Poreske uprave, Fonda za zdravstveno osiguranje, Osnovnog suda i Ekonomskog fakulteta. U Nikšiću su planirani radovi na Specijalnoj bolnici u Brezoviku, Domu zdravlja i bolnici, dok je prilagođavanje planirano i u beranskom domu zdravlja i bolnici, kao i u Domu zdravlja u Pljevljima.

Bonus video: