Irinej će predvoditi litiju u Podgorici 29. februara - Vijesti.me
Amfilohije najavio

Irinej će predvoditi litiju u Podgorici 29. februara

Osim patrijarha na Svetosimeonskoj litiji, kako prenosi Dan, učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrijesa četvoricom episkopa, što će, prema riječima mitropolita Amfilohija, biti i nastavak litija za odbranu svetinja

Irinej
Irinej (Foto: SPC)

Patrijarh srpski, Irinej, predvodiće 29. februara litiju ulicama Podgorice povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog, najavio je mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije.

Osim patrijarha na Svetosimeonskoj litiji, kako prenosi Dan, učestvovaće i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije sa četvoricom episkopa, što će, prema riječima mitropolita Amfilohija, biti i nastavak litija za odbranu svetinja.

Amfilohije je u intervjuu za Televiziju Hram kazao da je Crkva i dalje na raspeću, ali da je i svjedok i nosilac sile Hristovog vaskrsenja, koje svjedoči čitavom svijetu, a koje je jedina nada, dok je post, koji se približava, priprema svake duše za sretanje sa Hristom Gospodom.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Amfilohije je istakao da je potreban propis o odnosu države prema crkvi i vjerskim zajednicama, ali ne ovakav kakav je donesen u Crnoj Gori.

Ukazao je da je vlast u Crnoj Gori nametala svoj stav u vezi s tim propisom i da je, i pored njihovih protesta i amandmana Skupštini Crne Gore, donesen zakon koji je u ovom trenutku jedinstven u Evropi.

"I u ovim državicama koje su nastale raspadom SFRJ donijeti su ovi zakoni. Međutim, to su normalni zakoni. Jedino je u Crnoj Gori donijet ovakav zakon. Oni se pozivaju na Venecijansku komisiju, a od nje su uzeli samo jedan mali djelić, a ostalo, suštinsko, sve ignorisali, kao i naše primjedbe", rekao je Amfilohije.

On je naglasio da je prvi put u istoriji Crne Gore donijet propis kojim je predviđeno podržavljenje hramova.

Govoreći o litijama, on je naglasio da je to veliki događaj i da se narod u Crnoj Gori po prvi put u 20. i 21. vijeku osjetio ugroženim u samoj biti i vratio se Bogu i Crkvi od djeteta do starca.


Vidi sve komentare