Ivanka Popović za "Vijesti": BU pretrpio štetu zbog afere sa plagijatom Siniše Malog

U režimu Aleksandra Vučića, koji brutalno ‘satanizuje’ one koji mu se usprotive, ona je smogla hrabrosti da stane na stranu studenata koji su tražili da se stane na put kompromitovanju BU
7061 pregleda 6 komentar(a)
Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, Foto: BETAPHOTO
Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 14.10.2019. 08:41h

Rektorka Beogradskog univerziteta (BU) Ivanka Popović ocijenila je da je ta visokoškolska institucija pretrpjela štetu zbog afere sa plagijatom srbijanskog ministra finansija i izrazila nadu da će se iz toga izvući pouka.

Ona u intervjuu za “Vijesti” tvrdi da nije svjesna da je u regionu prepoznata kao simbol očuvanja autonomije univerziteta.

U režimu Aleksandra Vučića, koji brutalno ‘satanizuje’ one koji mu se usprotive, ona je smogla hrabrosti da stane na stranu studenata koji su tražili da se stane na put kompromitovanju BU, najprije zbog plagijata Siniše Malog, aktuelnog člana Vlade i bivšeg gradonačelnika Beograda.

Da li znate da ste otvorenim suprotstavljanjem vlastima i stavljanjem na stranu studenata Beogradskog univerziteta postali simbol čuvanja akademske časti u regionu?

Nisam znala, želim da vjerujem da bi se svaki profesor u mojoj situaciji isto ponio.

U Srbiji koja je gotovo pod gvozdenom zavjesom režima Aleksandra Vučića i njegove partije, vi ste pokazali građansku i akademsku hrabrost. Jeste li razmišljali o posljedicama suprotstavljanja, da vas može stajati i mjesta na fakultetu?

Univerzitet u Beogradu je javno dobro koje služi cijelom društvu. Očuvanje njegovog ugleda i autonomije je obaveza svih članova akademske zajednice. Vjerujem da sam radila u okviru svojih nadležnosti, te se i ne dovodi u pitanje moje radno mjesto.

Očekujete li da se do kraja istraži plagijat ministra finansija Siniše Malog, koji je dugo akter afera?

Univerzitet u Beogradu će do kraja sprovesti postupak utvrđivanja eventualne akademske nečestitosti pri izradi dotične doktorske disertacije.

Vaše kolege su ćutale na temu njegovog plagijata?

Jedan dio akademske javnosti nije ćutao o ovom pitanju. Taj slučaj vrlo dugo traje iz raznih razloga. Važno je da se on sada završava i da će biti okončan. Nadam se da ćemo iz ovog iskustva izvući pouke o posljedicama nedovoljnog angažovanja akademske javnosti. Nezavisno od ishoda, Univerzitet u Beogradu je pretrpio štetu zbog ovog slučaja.

Javna je istina da se mnoge titule kupuju na nekim privatnim fakultetima i u Beogradu. Zašto profesori ćute o tome, zar to ne unižava rad i titule onih koji ih godinama stiču radom?

Rad svih fakulteta podliježe nadzoru raznih organa, od samog Ministarstva prosvjete do Nacionalnog akreditacionog tijela. Mislim da je prvenstveno njihov zadatak da se bave ovim pitanjem sa ciljem očuvanja ugleda visokog obrazovanja u Srbiji. Mi na Univerzitetu u Beogradu smo se angažovali na podizanju svijesti akademske zajednice o akademskoj čestitosti i usvojli smo procedure koje minimiziraju takve pojave. Time na najbolji način čuvamo ugled naših diploma i našeg Univerziteta.

Da li vaše kolege, recimo u Crnoj Gori, zaslužuju akademsku čast ako trpe da najgori rukovode Univerzitetom, ako godinama zataškavaju afere sa plagijatima, ako uzimaju novac u zamjenu za ocjene na ispitima?

Ja vjerujem da svako treba da uredi stvari u svojoj kući. Najbolje znamo šta se dešava u sopstvenoj sredini. Nedovoljno poznajem prilike u Crnoj Gori i zato se ne bih izjašnjavala po ovom pitanju.

U jednom intervjuu ste rekli: “Autonomija Univerziteta se prepliće i posmatra kroz nekoliko kategorija. I to je u evropskom akademskom prostoru prepoznato. Prati se nivo autonomije svih univerziteta u Evropi, u vezi sa organizacijom, finansijama, izborom kadrova i akademskom slobodom u okviru djelovanja univerziteta. Skoro svi univerziteti u svim zemljama u regionu su definisani kao univerziteti sa srednje nižom, znači niže od prosjeka autonomijom”. Zašto je tako?

To je najviše vezano za način kako se finansira visoko obrazovanje u našem regionu i kako se biraju pojedini organi i tijela univerziteta. Važno je istaći da je autonomija univerziteta ugrožena u cijelom svijetu, ne samo u našem regionu, i da stečena autonomija ne podrazumijeva trajnost tog prava. Moramo stalno i iznova da se borimo za autonomiju univerziteta.

Može li se sačuvati Univerzitet u urušenom društvu, gdje je sve ispolitizirano, gdje država sve drži pod kontrolom i obesmišljava institucije. Šta poručujete kolegama da rade?

Ne možemo se prepustiti malodušnosti, iako je umor koji osjećamo na ovim prostorima zbog događanja u posljednjih trideset godina veliki, moramo da istrajemo u borbi za očuvanje univerziteta kao najvećih vrijednosti koja naša društva imaju. Oni su zalog naše budućnosti i garancija ostvarivanja društva zasnovanog na znanju.

Od intelektualaca se očekuje da unaprijede društvo

Da li je dužnost građana, posebno intelektualaca, da se bore protiv nedemokratske vlasti?

Intelektualci su tu dužnost uvijek imali, ali je nisu uvijek ispunjavali. Od članova akademske zajednice se očekuje da učestvuju u javnom životu i unaprijede društvo u kojem žive i rade.

Ima li toga na Balkanu?

Ima, samo možda ne u mjeri u kojoj bismo željeli.

Odgojena sam u duhu otvorenosti i tolerancije

Da li vaš potez može biti posljedica činjenice da potičete iz porodice kojoj je, kako navode mediji, diplomatija u krvi, da li su vas vaspitavali da se ne krijete i da držite do istine bez obzira na posljedice?

Vrlo sam zahvalna mojoj porodici, koja je već nekoliko generacija posvećena državnoj službi, koja me je odgajila u duhu otvorenosti i tolerancije, i ukazala na značaj profesionalnog odnosa prema poslu.

Sjećate li se detinjstva u Rio de Žaneiru?

Nažalost, ne. To je zaista bilo najranije djetinjstvo. Fotografije iz tog vremena podsjećaju na lijepe dane.

Unuka senatora, kćerka ambasadora Gavra Popovića

Ivanka Popović je rođena 1959. u Rio de Žaneiru. Potiče iz ugledne novosadske porodice. Djed joj je bio senator Daka Popović, prvi ban Dunavske banovine, a otac ambasador Gavra Popović, jugoslovenski diplomata, piše u njenoj biografiji.

Izabrana je za rektorku Univerziteta u Beogradu 29. maja 2018. Govori engleski i njemački jezik, a služi se francuskim.

Završila je Tehnološko-metalurški fakultet, čiji je bila i dekan od 2006. do 2012. godine.

“Bavi se istraživanjima o degradaciji i stabilizaciji polimera, kinetici polimerizacije, reciklaži polimera i održivim razvojem....Dobitnica je medalje Srpskog hemijskog društva za uspjeh i pregalaštvo u nauci”, piše u njenoj biografiji.

Bonus video: