Iz Ministarstva odbrane najavili brisanje sporne odredbe iz Zakona o tajnosti podataka

Nevladin sektor je od objavljivanja oštro kritikovao Predlog zakona
3855 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2019. 19:22h

Ministarstvo odbrane izbrisaće iz Predloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tajnosti podataka spornu odredbu kojom se propisuje mogućnost da se tajnom proglase podaci čijim bi otkrivanjem nastupile ili mogle nastupiti štetne posljedice za ostvarivanje funkcije organa.

To je danas, na javnoj raspravi, kazala sekretarka tog resora Nada Ulićević.

Nevladin sektor je od objavljivanja oštro kritikovao Predlog zakona.

Advokat NVO Mans Veselin Radulović istakao je da Predlog zakona suprotan Ustavu i međunarodnim konvencijama.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk ocijenio je da se Predlog zakona odnosi na sve druge organe koji imaju tajne podatke, a ne samo na odbranu i bezbjednost, kao i da će izmjene 'pasti' na Ustavnom sudu. Nadležne u Ministarstvu odbrane pitao je zašto u Zakon dodaju neustavnu odredbu ako državni organi po drugim osnovama već ograničava pristup podacima.

Izvršni direktor NVO 35mm Darko Ivanović istakao je da treba brisati odredbe kojim se predviđa da su tajni podaci oni čijim bi objavljivanjem nastupile ili mogle nastupiti štetne posledice za ostvarivanje funkcije organa. Rekao je da budžetske jedinice moraju biti otvorene za građane.

Ulićević je kazala da su u Ministarstvu odbrane uvidjeli grešku kod definicije podataka stepeni tajnosti "interno" i da su spremni da "uobliče normu" kako bi svima bilo jasnoda se odnosi na oblast odbrane bezbjednosti vojske i monetarne politike, te da ne žele da ograniče pristup podacima.

Ulićević je kazala da do danas u pisanoj formi nije stigao ni jedan komentar, predlog ili sugestija na sporni Predlog zakona.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović kazala je da je 25 nevladinih organizacija ranije poslalo primjedbe Vladi u vezi spornog zakona, nakon čega je taj propis povučen.

Bonus video: