Izabrani kandidati za sudije: "Neutemeljene i neobjektivne ocjene o radu Savjeta"

Sudski savjet će se, kako je saopšteno, u narednom periodu odrediti u odnosu na konkretne oblike dalje saradnje sa HRA
3073 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sudski savjet je danas izabrao 10 kandidata za sudije u osnovnim sudovima, i to:

Tijanu Badnjar, savjetnicu u Vrhovnom sudu Crne Gore; Anu Krkeljić Milić, savjetnicu u Osnovnom sudu u Podgorici; Milenu Marković Vujanović, savjetnicu u Osnovnom sudu u Podgorici; Mirka Kojovića, savjetnika u Osnovnom sudu u Podgorici; Nedu Vukoslavčević, savjetnicu u Osnovnom sudu u Podgorici; Krsta Pejovića, savjetnika u Osnovnom sudu na Cetinju; Luku Radulovića, savjetnika u Osnovnom sudu u Podgorici; Vladimira Bulatovića, savjetnika u Osnovnom sudu u Podgorici; Vladanu Raičević, savjetnicu u Višem sudu u Podgorici i Jelenu Đukanović, savjetnicu u Osnovnom sudu u Nikšiću

Kandidati su, kako je saopšteno, izabrani nakon Zakonom predviđene i obavljene procedure i u narednom periodu će pohađati dalju obuku u Centru za edukaciju u sudstvu i Državnom tužilaštvu, u trajanju od devet, odnosno 18 mjeseci.

Na istoj sjednici, dodaje se, donijeta je odluka da se za sudiju Višeg suda u Bijelom Polju izabere Dragan Mrdak, dosadašnji sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju.

"Neutemeljene i neobjektivne ocjene"

Sudski savjet je, kako je saopšteno, ocijenio da su neutemeljene i neobjektivne ocjene o radu Savjeta i njegovom doprinosu reformi pravosuđa u Crnoj Gori.

"Sudski savjet je upoznat sa dopisom NVO Akcija za ljudska prava (HRA), koji se odnosi na intervju sa kandidatima za izbor 10 kandidata za sudije u osnovnim sudovima. Konstatovano je da su neutemeljene i neobjektivne ocjene o radu Sudskog savjeta i njegovom doprinosu reformi pravosuđa u Crnoj Gori. HRA je pojedine uzgredne opaske tretirala kao pitanja, izostavljanjem stručnih komentara i detaljisanjima koji ne odslikavaju suštinu intervjua. Polazeći od ovog i nekih ranijih iskustava u radu sa HRA, Savjet će se u narednom periodu odrediti u odnosu na konkretne oblike dalje saradnje", saopšteno je iz Sudskog savjeta.

Bonus video: