Izašao novi naučni časopis: Prostor za afirmaciju novih ideja i mišljenja u društvenim naukama

"Montenegrin Journal for Social Science“ će izlaziti dva puta godišnje, a osim štampanog izdanja, omogućen je pristup svim naučnim radovima na internet izdanju
212 pregleda 0 komentar(a)
časopis istorija
časopis istorija
Ažurirano: 16.07.2017. 14:24h

Crna Gora je, zahvaljujući grupi istoričara sa studijskog programa za istoriju sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, bogatija za još jedan naučni časopis. Riječ je o dvojezičnom časopisu „Montenegrin Journal for Social Science“, prvoj publikaciji ove vrste u Crnoj Gori.

„Časopis je osnovan sa namjerom da ponudimo prostor za moderniji i inovativniji naučno-istraživački iskaz, kao i za afirmaciju novih ideja i mišljenja u društvenim naukama. Rađen je po modelu najuticajnijih međunarodnih časopisa iz društveno-humanističkih nauka, a članci se objavljuju na engleskom i crnogorskom jeziku“, saopštili su osnivači časopisa koji je izdao Centra za Geopolitiku Filozofskog fakulteta UCG.

Časopis ima međunarodni uređivački odbor, koji čine eminentni profesori iz SAD, Italije, Malezije, Njemačke, Češke i Rumunije.Glavni urednik je Živko Andrijašević, a urednici su Adnan Prekić, Dragutin Papović i Ivan Tepavčević.

„U prvom broju su, pored ostalih, objavljena istraživanja o političkim stavovima crnogorske studentske populacije, posebno u vezi sa NATO, određenju katoličke crkve u Crnoj Gori prema nacionalizmu, ulozi Mletačke republike u novovjekovnoj istoriji Crne Gore, odnosu intelektualaca i vlasti u periodu socijalizma“, istakao je uređivački tim časopisa.

"Montenegrin Journal for Social Science“ će izlaziti dva puta godišnje, a osim štampanog izdanja, omogućen je pristup svim naučnim radovima na internet izdanju na adresi www.mjss.ac.me.

Bonus video: