Izolacija ne pada teško, važan je vedar duh

Uslovi u studentskom domu su bolji nego što sam očekivala, dostavljaju nam stvari, kafu..., kaže Podgoričanka, tvrdi da je hrana na zadovoljavajućem nivou i da vrijeme provodi telefonirajući i prateći onlajn nastavu u Rusiji
37151 pregleda 5 komentar(a)
Dani u karantinu počinju izlaskom na prozor: Irina Stamatović, Foto: Privatna arhiva
Dani u karantinu počinju izlaskom na prozor: Irina Stamatović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.03.2020. 19:02h

Podgoričanka Irina Stamatović, koja je u četvrtak doputovala iz Rusije, već peti dan je karantinu u studentskom domu “Krost” u naselju Kruševac. Uslovi su, kako kaže, bolji nego što je očekivala i izolacija joj ne pada teško.

“Dan u karantinu počinje izlaskom na prozor i razgovorom. Šalimo se, pokušavamo da održivmo pozitivnu atmosferu i vedar duh. Ostatak dana provodimo u zavisnosti od toga kako se organizujemo. Većinu vremena provodim završavajući obaveze u vezi sa fakultetom i telefonirajući sa porodicom i prijateljima”, priča Stamatović za “Vijesti”.

Ona poručuje da u ovoj situaciji svi moramo da budemo odgovorni i održimo socijalnu distancu.

“Uslovi u karantinu su mnogo bolji nego što sam očekivala, studentski dom je adaptiran za ove potrebe. Moram da pohvalim odnos koji imamo sa ljudima koji ovdje rade i koji su nam na usluzi 24 časa”.

Pojašnjava da su upravnica doma i domar dali kontakt telefone, pa im dostavljaju sve što treba - kako stvari koje porodice i prijatelji donesu, tako i kafu sa aparata.

Karantin
Karantin(Foto: Privatna arhiva)

“Hrana je na vrlo zadovoljavajućem nivou i izlaze u susret za post, vegeterijanstvo, veganstvo i netolerancije ili alergije na hranu. Funkcionišemo sa razumijevanjem i poštovanjem”, poručuje ona.

U za sada jedini podgorički karantin - studentski dom Krost, smješteni su putnici dva aviona koji su u četvrtak i petak iz Moskve sletjeli u Golubovce.

Tu su i državljani Crne Gore koji su prethodnih dana doputovali iz Londona i Rima, kao i putnici koji su autobusom došli iz Srbije.

Stamatović je, nakon osnovnih studija diplomatije i međunarodnih odnosa na Humanističkim studijama i studija psihologije na Univerzitetu Donja Gorica, trenutno na magistarskim studijama Međunarodne zaštite ljudskih prava na Pravnom institutu Ruskog univerziteta prijateljstva naroda.

Pandemija novog koronavirusa (COVID-19) zatekla je upravo u Moskvi.

“Moj utisak je da u Rusiji još nema panike, da su negdje na nivou zabrinutosti. Iako je Ruska Federacija počela sa mjerama predostrožnosti ranije, što je i očekivano, nekako je sve ostalo na istom nivou kao prije mjesec. U posljednjih nedjelju dana percepcija o koronavirusu se donekle promijenila, pa se ljudi manje kreću ulicama i više čuvaju, ali još apsolutno sve funkcioniše - pa i moskovski metro, iako u apotekama ne mogu da se kupe ni maske ni asepsol. Medicinske maske mogu jedino da se naruče preko interneta”, priča Stamatović.

Ona kaže da je njen Univerzitet, na kojem je prisustvo predavanjima obavezno, odlučio da obustavi nastavu na 14 dana, a ta odluka je od Pravnog fakulteta ispraćena mjerom da se na tri sedmice “prebace” na distanciono studiranje. Međutim, ostavljena je mogućnost da se produži trajanje tih odluka, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Stamatović je kupila kartu za Crnu Goru, koja je otkazana, a onda je stupila u kontakt sa Ambasadom Crne Gore u Moskvi, koja je za četvrtak organizovala let kojim je došla u Podgoricu.

“Sletjeli smo na podgorički aerodrom i jedno po jedno izlazili i aviona i tu su nas pregledali, izmjerili temperature, nakon čega su nas direktno sa piste autobusom prevezli do Novog studentskog doma - karantina. Dobili smo Rješenje o stavljanju lica u karantin, a onda smo u pratnji epidemiologa smještani u sobe”, pojašnjava ona.

Stamatović kaže da u sobi ima knjige, planira da piše seminarske radove, a predavanja treba da prati preko onlajn platforme fakulteta. Tu su i JBL zvučnici, pa sve radi uz muziku.

“Prihvatala sam da je ovo neminovnost, a smatram društveno odgovornim da budem u karantinu. Imam vremena da se organizujem kako mislim da je najbolje. Vjerujem da je važno da prihvatimo da time što ostajemo kući ili smo nakon putovanja smješteni u karantina štitimo i sebe i druge, i da postoji važan razlog za to”.

Bonus video: