Janović zasadio prve čemprese u Baru: Da vratimo dug prirodi, ovakve prostore treba čuvati

,,Kako je premijer i obećao u februaru ove godine, danas smo ovdje da ovaj prostor obogatimo novim zasadom čempresa i na taj način vratimo dug prirodi i našoj okolini"
5265 pregleda 16 komentar(a)
Janović sadi čemprese, Foto: Bojana Čupić
Janović sadi čemprese, Foto: Bojana Čupić
Ažurirano: 08.10.2019. 13:17h

Ministar sporta i mladih, Nikola Janović i direktor Uprave javnih radova, Rešad Nuhodžić bili su prvi funkcioneri koji su posadili čemprese na prostoru gdje ih je lokalna vlast u Baru posjekla ranije ove godine uprkos višemjesečnim prostima Barana.

U saopštenju Ministarstva sporta je saopšteno da su Janović i Nuhodžić posjetili "prostor gdje su za potrebe izgradnje društvene infrastrukture, posječena stabla čempresa koja su krasila ovaj prostor".

"Kako je premijer i obećao u februaru ove godine, danas smo ovdje da ovaj prostor obogatimo novim zasadom čempresa i na taj način vratimo dug prirodi i našoj okolini. Nije to samo ispunjavanje obaveze koju je preuzela Vlada, već je ovakve prostore potrebno čuvati i njegovati za potrebe svih građana Bara, a posebno naše omladine i naših najmlađih", istakao je Janović.

Stabla stara više decenija posječena su u januaru iako su mjesecima Barani stražarili i pokušali da spriječe sječu. Nakon sječe, uslijedili su protesti i blokade, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je prvo ćutao, a zatim optuživao opoziciju i medije da manipulišu tim pitanjem u trenutku kada je i do 2.000 Barana protestovalo na ulicama grada.

Nakon toga, premijer Duško Marković je objavio da se vrtić neće graditi na toj lokaciji, da će se park obnoviti a u međuvremenu je izabrama i nova lokacija za gradnju vrtića.

Niko nije preuzeo odgovornost za posječene čemprese i načinjenu štetu.

Stabla su poklonjena privatnoj kompaniji, a procjene troškova novog uređenja parka govore da se radi o sumi od više stotina hiljada eura.

"Ministarstvo sporta i mladih zauzeće svoje mjesto i kroz volonterizam i kroz angažovanje sportista i mladih kako bismo upravo njima i svim našim građanima, stvorili životni prostor kakav zaslužuju i sačuvali našu okolinu kao ključni razvojni resurs" zaključio je Janović.

Bonus video: