Jeknić unapređuju u ambasadorku u Emiratima

Njeno ime se ponovo našlo u središtu interesovanja javnosti nakon pada optužnice za šverc cigareta u Bariju i navoda Duška Kneževića da je posredovala u spornoj prodaji EPCG
23994 pregleda 32 komentar(a)
Dušanka Jeknić, Foto: Savo Prelević
Dušanka Jeknić, Foto: Savo Prelević

Vlada Crne Gore predložila je Dušanku Jeknić za ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, profesora Srađana Stankovića za ambasadora u Argentini.

To stoji u predlogu Vlade s kraja prošle godine u koji su “Vijesti” imale uvid.

Članovi skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike razmatraće danas njenu kandidaturu, na sjednici koja je zatvorena za javnost.

Dosadašnja praksa je da se predlozi za ambasadore ne objavljuju javno, dok se ne zakaže sjednica Odbora.

Jeknićeva je godinama dio diplomatskog osoblja u Ambasadi sa sjedištem u Abu Dabiju, gdje je trenutno na diplomatskoj poziciji ministra savjetnika.

Mjesto ambasadora ostalo je upražnjeno nakon što je Vlada na sjednici 22. novembra prošle godine opozivala Darka Uskokovića zbog isteka mandata.

Iz istog razloga, Vlada je mjesec dana kasnije, na sjednici 20. decembra, opozvala i prvog ambasadora Crne Gore u Argentini Gordana Stojovića.

Njegovo mjesto trebalo bi da naslijedi, prema informacijama “Vijesti”, profesor Univerziteta Crne Gore i predsjednik Vladinog Savjeta za visoko obrazovanje Srđan Stanković.

Ni Jeknić ni Stanković nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o imenovanjima.

Inače, ime buduće ambasadorke u Emiratima našlo se posljednjih mjeseci ponovo u središtu interesovanja javnosti zbog dva slučaja. Vijeće suda u Bariju je prvo 22. januara oslobodilo optužbi za šverc duvana, jer je zaključio da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile nju i ostale optužene. Time je nakon 18 godina okončan sudski proces poznat kao „duvanska afera“.

Prema navodima optužnice, Jeknić je omogućila povezivanje italijanskih kriminalaca i crnogorske Vlade, odnosno njenog tadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića.

Tužilaštvo u Bariju odlučilo je prije 10 godina da arhivira slučaj protiv predsjednika DPS usljed, kako su istakli, “nedostatka pravne osnove za procesuiranje, pošto uživa diplomatski imunitet predviđen za šefove država, vlada i ministre inostranih poslova suverenih država”. U drugoj polovini februara je odbjegli predsjednik Atlas grupe Duško Knežević za CIN-CG i “Vijesti” kazao da su sve poslove oko prodaje Elektroprivrede Crne Gore italijanskoj kompaniji A2A i paketa akcija privatizacionih fondova direktno koordinirali Đukanović i Branimir Gvozdenović, a da je sa fondovima posrednik bila Jeknić. Knežević je tada kazao da je direktno sa Jeknićevom pregovarao o visini provizije koju je morao platiti njegov Atlas fond. Ona je “Vijestima” tada kazala “da nije pravi sagovornika na ovu temu”. Zakonom o vanjskim odnosima propisano je da predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na predlog ministra vanjskih poslova.

Predsjednik ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja skupštinskog Odbora za međunarodne odnose.

Umjesto Mitrovića: Petrović šalju za ambasadorku u Skoplju

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike na današnjoj sjednici razmatraće i predlog Vlade da Marija Petrović bude ambasadorka u Sjevernoj Makedoniji. Petrović je šefica kabineta ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića.

Ona će na tom mjestu naslijediti Predraga Mitrovića, kome je istekao mandat krajem prošle godine. Sjednice Odbora na kojima se razmatraju kandidature za ambasadore su zatvorene za javnost.

Bonus video: