Jokić: Imam osjećaj da me Đurđić protjerao iz TVCG

Jokić tvrdi da joj je Đurđić zabranio ulazak u desk i redakciju pod objašnjenjem da je njeno prisustvo vršenje pritiska na novinare
11662 pregleda 9 komentar(a)
Bojana Jokić
Bojana Jokić
Ažurirano: 28.02.2020. 15:56h

Moj subjektivni osjećaj je da sam upravo protjerana iz Televizije Crne Gore (TVCG) od strane direktora Slavka Đurđića, saopštila je danas Bojana Jokić, članica Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Ona je kako je napisala na svom Fejsbuk profilu uputila mail članovima Savjeta i izvršnom direktoru RTCG Božidaru Šundiću.

"Prije svega želim da se zahvalim na pozivu za posjetu Radio televiziji Crne Gore, kako bih se upoznala sa strukturom, osoblja, načinom funkcionisanja i svim neophodnim procesima i procedurama koje su bitne za moj angažman u Savjetu. Takođe, želim da vam se zahvalim na delegiranju koleginice Nataše Baranin, čije je zaduženje bilo da me upozna sa prethodno navedenim, kao i da pohvalim njenu spremnost i želju da se učinim dobrodošlom i spremnost da mi izađe u susret odgovorima na sva pitanja koja sam imala tokom posjete", navela je Jokić u pismu članovima Savjeta RTCG i Šundiću.

Ona je navela da je prvi dio posjete je protekao u jako prijatnoj i konstruktivnoj atmosferi.

"Imala sam priliku da vidim kako funkcioniše desk te da se upoznam sa urednicima i novinarima koji su bili prisutni. Takođe, dobila sam priliku da razgovaram sa timom iz portala koji mi je jako temeljno i obazrivo objasnio tehničke poteškoće sa kojim smo se ranije suočavali, na koje smo kao Savjet ukazivali, a koje su u međuvremeno otklonjene. Isto tako sam se upoznala sa brojem zaposlenih, u jedinici portala RTCG, kao i funkcijama i zaduženjima koje pojedinačno imaju, što mi je bilo relevantno iz perspektive sistematizacije koja će u narednom periodu doći na Savjet na glasanje", poručila je Jokić u pismu.

Ona je napisala da je nakon ovog segmenta, smatrala da treba da obavijesti direktora televizije, Slavka Đurđića, o svom prisustvu i razlozima istog.

"Moja posjeta zgradi RTCG-a je unaprijed dogovorena sa direktorom, gospodinom Šundićem, ali sam svakako htjela iskoristiti priliku i upoznati se i porazgovarati sa gospodinom Đurđićem. Razgovoru su, pored gospodina Đurđića, prisustvovali urednica prvog programa Aleksandra Pavićević i Borilav Višnjić, urednik informativnog programa. Kao što sam navela, svrha moje posjete i odlaska god gospodina Đurđića, bilo je upoznavanje, ali i prikupljanje neophodnih informacija o radu televizije, koje su mi potrebne za uspješan i profesionalan rad i odlučivanje u sklopu Savjeta. Međutim, nakon ulaska u kancelariju i mog predstavljanja, saopštila sam da dolazim po dogovoru sa gospodinom Šundićem. Odmah sam bila grubo prekinuta od strane gospodina Đurđića, koji mi je zabranio ulazak u desk i redakciju pod objašnjenjem da je moje prisustvo tu vršenje pritiska na novinare. Ja sam pokušala objasniti da, u skladu sa mojim ovlašćenjima, se samo želim upozati sa načinom funkcionisanja televizije. Pritom, gospodin Đurđić mi je saopštio da nikada do sada ni jedan član Savjeta nije posjetio navedene djelove televizije, te da je moje prisustvo nepoželjno. Iz razgovora sa kolegama iz prethodnih i ovog saziva, znam da je većini članova bilo dozvoljeno da se upoznaju sa prostorijama i načinom funkcionisanja televizije", istakla je Jokić.

Ona je napisala i da je dalje, tokom razgovora, Đurđić uporno insistirao da Jokić ne smije biti na sastancima uredništva, uprkos činjenici da mu je ona, kako tvrdi, objasnila da joj nije cilj da prisustvuje istim, već da samo želi da se upozna sa svim segmentima televizije.

"Gospodin Đurđić mi je na ovo odgovorio da jedini pristup koji mogu imati jeste pristup tehničkom-tehnološkoj proizvodnji, te je podrugljivim tonom dodao da sa novinarima mogu komunicirati van prostorija RTCG-a, citiraću, "na kafi, kao što to već radite", insinuirajući da ja pokušavam vršiti pritisak na uređivačku politiku. U ovoj fazi razgovora, podrugljivim komentarima se pridružila i gospođa Aleksandra Pavićević, koja je na vrlo agresivan, neprikladan i podrugljiv način počela komentarisati moje objave na društvenim mrežama kao i kako mi je cilj da iznosim informacije sa svoje posjete drugim medijima. Ovakav podrugljiv i ponižavajući ton razgovora se nastavio do samog kraja, dok nisam odlučila napustiti prostoriju i okončati svoju posjetu. Ne znam da li je cilj ovih komentara i zabrana bila demonstracija snage i zabrane članici Savjeta da dođe do neophodnih informacija za svoj tekući i dalji angažman u Savjetu, ali moj subjektivni osjećaj je bio da sam protjerana iz televizije, te se nikada u svom profesionalnom životu nisam osjećala ovoliko poniženo i uvređeno", poručile je Jokić u mailu članovima Savjeta RTCG i Šundiću.

Bonus video: