Još utvrđuju da li je stranac pozitivan na koronu

Dio zaposlenih u bjelopoljskoj bolnici i policiji u samoizolaciji
22547 pregleda 27 komentar(a)
Institut za javno zdavlje zgrada, Foto: Boris Pejović
Institut za javno zdavlje zgrada, Foto: Boris Pejović

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ) prije dva dana utvrđen je pozitivan nalaz na novi koronavirus, ali juče do kraja dana taj slučaj nije i klasifikovan, pa javnosti nije poznato da li ulazi u zvaničnu statistiku novih slučajeva infekcije.

Iz IJZ medijima su juče upućena dva saopštenja - jedno u kojem izvještavaju u dnevnom presjeku, uz navod da je utvrđen i jedan pozitivan nalaz, ali naknadni negativni, te nakon toga i drugo u kojem dodatno pojašnjavaju taj mogući novi slučaj zaraze i navode da je u pitanju strani državljanin i da se “s obzirom na specifičnost slučaja i dalje radi na klasifikaciji slučaja”.

Iz IJZ kazali su da je kod tog lica jedan test pokazao pozitivan rezultat, da je urađen drugi koji je “čisto negativan”.

“Klasifikacija je u toku, radimo nove pretrage i nalaz iz novog uzorka”, rečeno je “Vijestima” iz IJZ.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, pacijent kod kojeg je utvrđen pozitivan nalaz je S.N. iz Srbije, koji je, pošto je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na teritoriji bjelopoljske opštine boravio navodno u tri zdravstvene ustanove. Zbog tog slučaja, kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, oko 20 zaposlenih - ljekara i medicinskog osoblja Opšte bolnice u Bijelom Polju nalazi se u samoizolaciji. Da je više lica, koja su bila u kontaktu sa zaraženim u samoizolaciji, potvrdili su juče i iz IJZ.

“Među obrađenim uzorcima uzetim tokom jučerašnjeg dana, utvrđen je i pozitivni nalaz koji se vodi kao importovan slučaj. Rezultati ponovljenih testiranja bili su negativni, što ukazuje da se najvjerovatnije radilo o infekciji koja je bila u završnoj fazi, sa relativno malim brojem virusnih kopija čime je potencijalna zaraznost pacijenta minimalna. Zbog prisutnog, iako objektivno malog epidemiološkog rizika, osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim su identifikovane i preventivno smještane u samoizolaciju”, navodi se u jučerašnjem saopštenju Instituta.

Dodaju i da će, uz periodično uzorkovanje, u narednim danima pratiti stanje lica u samoizolaciji, “dok se dalje epidemiološko istraživanje nastavlja”.

Prema informacijama “Vijesti”, državljanin Srbije S.N., kod kojeg je utvrđen pozitivan nalaz na novi koronavirus, teško je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći nakon što je, iz sada neutvrđenih razloga, sletio kamionom sa puta. Nesreća se dogodila 18. maja, na regionalnom putu Slijepač most-Pavino Polje, u mjestu Majina gora kod Bijelog Polja.

“S.N. je upravljao skupom vozila, vučnim sa priključnim, kada je u mjestu Majina gora, u oštroj desnoj krivini izgubio upravljivost nad vozilom i napustio kolovoz po lijevoj strani”, saopšteno je “Vijestima” iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Nakon udesa, S.N. je, kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, zbrinut u u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, a potom je navodno bio premještan više puta u ukupno tri zdravstvene ustanove - dvije državne i jednu privatnu.

Iz bjelopoljskog tužilaštva kazali su da nikom od tužilaca, koji su uz ovlašćene službenike Centra bezbjednosti i vještaka saobraćajne struke izlazili na lice mjesta i obavili uviđaj, nije uručivano rješenje o samoizolaciji.

Izvor “Vijesti” iz Opšte bolnice u Bijelom Polju saopštio je da je u samoizolaciji dio ljekara i medicinskog osoblja Službe hitne pomoći, Urgentnog centra.

Prema saznanjima “Vijesti”, u samoizolaciji su i dva policajca, koji su uz državnog tužioca obavljali uviđaj na licu mjesta, kao i nekoliko njihovih kolega u Centru bezbjednosti, sa kojima su došli u kontakt nakon povratka u stanicu policije.

Iz bjelopoljske bolnice redakciju su za odgovore uputili na “krizno - medicinski štab, koji je zadužen za komunikaciju sa medijima u toku trajanja mjera povodom kovida-19”.

Slučaj S.N. prvi je novi mogući slučaj infekcije novim koronavirusom nakon dvije sedmice “mirovanja”.

Od posljednjeg presjeka, laboratorije IZJ završile su analizu 164 uzorka.

“Tako da je broj trenutno oboljelih jedan i to u Gusinju. Od početka dešavanja registrovane su ukupno 324 oboljele osobe, dok je oporavljenih 314”, piše u saopštenju IJZ.

Postepeno otvaranje granica može se očekivati u junu

Postepeno otvaranje granica za turiste može se očekivati u junu.

To je saopšteno iz Američke privredne komore Crne Gore nakon virtuelnog događaja pod nazivom “Hosting international tourists - when and how”, koji su juče organizovale američke privredne komore Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Grčke.

“Izvjestan je pad prihoda od turističke sezone u ovoj godini, optimizam za narednu ipak postoji”, stoji u saopštenju.

Bonus video: