Kadić Bojanić poručila Markoviću: Nije tačno da hakerski napadi nisu prijavljeni

Svi podaci, kao i prvoga dana nakon prijavljivanja, istražiteljima sajber kriminala stoje na raspolaganju i vjerujem da će, nakon ovoga, agilnije raditi na slučaju čiji su svjedoci svi građani Crne Gore kojima je portal „Vijesti“ prvi izbor prilikom informisanja
7667 pregleda 14 komentar(a)
Marijana Kadić Bojanić, Foto: Vijesti
Marijana Kadić Bojanić, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.02.2019. 16:04h

Izvršna direktorica “Vijesti” Marijana Kadić Bojanić odgovorila je premijeru Crne Gore, Dušku Markoviću povodom njegovog saopštenja o hakerskom napadu na portal "Vijesti".

Ona je poručila Markoviću da nije tačno da hakerski napadi nisu prijavljeni, kao i da je lično ona obavjestila direktora Uprave policije i ministra unutrašnjih poslova o napadima.

"Poštovani gospodine Markoviću,

Drago nam je što ste se zainteresovali za hakerske napade na najčitaniji informativni portal u zemlji, jer rješenje ovog problema leži, ne kako se da steći utisak iz Vašeg pisma u „Vijestima“, već u radu državnih organa.

Na žalost, nije tačna informacija da nismo, kako ste napisali, prijavili napade „ali da su službenici Grupe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala po saznanju stupili u kontakt sa urednikom“. Lično ja sam 12. januara 2019. (subota) u 12:21h obavijestila direktora Uprave policije o hakerskim napadima, o tome da je situacija alarmantna, smatrajući da treba da se uključi odjeljenje za sajber kriminal. Istoga dana, samo koji minut ranije, u 12:18h, o napadima sam obavijestila i ministra unutrašnjih poslova tvrdeći da je „vrijeme da se policija uključi“.

Dakle, tek nakon mog poziva, iako su već tri dana prije toga počeli hakerski napadi o čemu je javnost odmah bila obaviještena, policija se zaniteresovala za sajber napade i stupila u kontakt sa glavnim i odgovornim urednikom „Vijesti“. Naši urednici i administratori su slali sve što je traženo, a nikome nije moglo biti rečeno da se "izvještaj strane firme ne smije dostaviti" jer to, prosto, nije tačno. Ukoliko im nešto od tražene elektronske pošte nije stiglo na adresu, kao pravi istražitelji zainteresovani za slučaj sajber kriminala za koji su, nadamo se, specijalizovani, mogli su nas pozvati i reći da im nedostaje još nešto od podataka da bi „sklopili kockice“. No, to se ni gotovo mjesec dana od prijavljivanja nije desilo.

Svi podaci, kao i prvoga dana nakon prijavljivanja, istražiteljima sajber kriminala stoje na raspolaganju i vjerujem da će, nakon ovoga, agilnije raditi na slučaju čiji su svjedoci svi građani Crne Gore kojima je portal „Vijesti“ prvi izbor prilikom informisanja, a njih je, svakoga dana preko 200 hiljada na svim našim platformama", navodi se u pismu Kadić Bojanić

Bonus video: