Kako nastaju VIP odjeljenja: Odabrani razredi za djecu moćnika

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da je nedopustivo djecu izdvajati po bilo kojem kriterijumu i da škole formiraju razrede
690 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Zoran Đurić
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.01.2017. 06:27h

Odabrana ili VIP odjeljenja postoje u osnovnim školama godinama, srednjim više od deceniju, a rezultat su ambicija roditelja, koji već imaju projekciju šta bi njihovo dijete trebalo da bude i kakav status u društvu da ima.

Roditelji, biznismeni, političari, privrednici, kako je "Vijestima" potvrđeno iz više škola, imaju nerealne zahtjeve, prosvjetni radnici su pod velikim pritiscima, a sve je dovelo do toga da žele da sugerišu i koju ocjenu njihovo dijete zaslužuje.

Uprava škole je odgovorna za formiranje odjeljenja, dok iz Ministarstva prosvjete dobijaju samo smjernice koliko treba da ih bude.

"Kad su na jednom mjestu, lakše im je dodijeliti laganije profesore, kontrolisati ih. Sporadični slučajevi su da neko od klinaca poznatih završi u drugom odjeljenju, pa tad roditelji traže premještaj zbog želje djeteta", kazao je "Vijestima" izvor iz Gimnazije "Slobodan Škerović".

U toj školi, naveo je, VIP odjeljenja su III-A, III-C i IV-K, a ima ih još.

VIP odjeljenja postoje prema saznanju "Vijesti" u skoro svim školama u užem centru - osnovnima školama "Sutjeska", "Maksim Gorki" i "Štampar Makarije", Gimnaziji "Slobodan Škerović", Ekonomskoj "Mirko Vešović", Medicinskoj.

"Takva odjeljenja su u svim školama u centru grada, gdje da tako kažem žive "zaslužni" građani. Ambiciozni roditelji su ti koji žele da im dijete bude u VIP odjeljenju, a Uprava škole, direktori su tu u podređenom položaju i ne pitaju se ništa", tvrdi predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Glavnog grada Slobodan Savović.

On kaže da je poremećeni sistem, odnosno sistem zamijenjenih vrijednosti, doveo do toga, da čak i direktori škola rade na obezbjeđenju novca, što je pogrešno.

"Škole treba da su mjesta odakle treba da počne njihova socijalizacija i projekcija za dalji razvoj ličnosti. Ali, kako će toga biti, kada ne postoji princip ravnopravnosti, odnosno djeci u VIP odjeljenjima gleda se kroz prste", smatra Savović.

Roditelji nekoliko đaka Gimnazije "Slobodan Škerović" iz jednog odjeljenja, tvrdili su ranije da njihova djeca imaju kod nastavnika strože kriterijume za ocjene, za razliku od učenika koji su u odabranim odjeljenjima.

Međutim, te tvrdnje su tada iz "Gimnazije" odbacili kao neosnovane.

Iz Ministarstva prosvjete "Vijestima" je saopšteno da je nedopustivo djecu izdvajati po navedenim kriterijumima, a pogotovo neprihvaljivo kada je riječ o školama, kao ustanovama čiji je cilj i obaveza rad na razvoju obrazovanih ličnosti sa integritetom.

"U pitanju očigledno nije politika našeg obrazovnog sistema. Nakon završenog upisa ustanova formira odjeljenja, imajući u vidu da treba da budu približno jednaka sa aspekta uspjeha učenika, izučavanja stranog jezika, izbornih predmeta, uključenosti učenika sa posebnim obrazovnim potrebama i slično. U formiranju odjeljenja prema navedenim kriterijumima učestvuju stručne službe škola, odnosno pedagoško-psihološke službe", navedeno je iz Ministarstva prosvjete.

Odgovoran direktor

Iz Ministarstva prosvjete su istakli da je direktor ustanove i pedagoški rukovodilac.

"Za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u ustanovi zadužen je direktor, koji brine o uslovima za optimalan razvoj učenika, uključujući jednakost u ostvarivanju prava na vaspitanje i obrazovanje, u skladu sa njihovim sposobnostima. Podržavamo intenzivnu komunikaciju sa školama po pitanjima koja se cijene značajnim za izgradnju oblasti prosvjete u pravcu pravičnog i moralnog stuba društva”, saopšteno je iz tog resora.

Naveli su da je u tom smislu, nužno odgovorno postupanje ustanova u svim situacijama koje, formalno ili neformalno, utiču na jednakost kao srž obrazovnog sistema, i ovo pitanje je predmet naše posebne pažnje.”

Savović smatra da su prosvjetni radnici zanemareni, gurnuti na marginu društva.

"Poremećeni sistemi vrijednosti su doveli do toga da nemamo više, kao što je to nekad bilo, profesora, nastavnika od integriteta. Roditelji se prema djeci odnose kao prema statusnom simbolu", istakao je Savović.

Bonus video: