Kinezi šalju pomoć, funkcioneri se odriču plata

Volontere ni snijeg nije spriječio da dostave pomoć onima kojima je najpotrebnija. I juče veliki broj donacija za respiratore, medicinsku opremu, hranu i higijenu
7618 pregleda 1 komentar(a)
Volonteri CK dostavljaju pomoć i po snijegu, Foto: CKCG
Volonteri CK dostavljaju pomoć i po snijegu, Foto: CKCG
Ažurirano: 03.04.2020. 08:07h

Volonteri Crvenog krsta tokom proteklih dana neophodnu pomoć, u vidu životnih potrepština, dostavili su i mještanima sela u zaleđu Herceg Novog.

Prešavši snijegom prekrivene puteve i staze, volonteri opštinske organizacije CK, Opštine Herceg Novi i Agencije za zaštitu i razvoj Orjena stigli su juče do deset porodica u seoskim područjima - na Sitnici, Kruševicama, Ublima, kako bi im uručili humanitarnu pomoć. Radi se uglavnom o starijim sugrađanima i samačkim domaćinstvima, koja pored dostave namirnica, imaju i potrebu za dodatnom njegom.

Provincija Sičuan donirala je Glavnom gradu 20.000 zaštitnih maski kao vid podrške u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će narednih dana posredstvom ambasade Crne Gore u Pekingu stići u Podgoricu.

“Guverner Provincije Sičuan Jin Li uputio je nedavno pismo gradonačelniku Ivanu Vukoviću u kojem je izrazio zahvalnost na donaciji u iznosu od 10.000 eura koju je Sičuan dobio od Glavnog grada dok je epidemija trajala u Kini. Sičuan i Podgorica od 2015. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju, njeguju intenzivne prijateljske odnose”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Austrijska kompanija EOSS Technologies GmbH Holding iz Graca, koja je na osnovu privatno-javnog partnerstva sa Vladom Crne Gore prije devet godina osnovala Wireless Montenegro d.o.o. donijela je odluku da donira 20.000 eura, za nabavku respiratora “Danilo I” na Cetinju.

Javni funkcioneri Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja donirali su polovinu svoje martovske zarade NKT-u.

Sportsko-rekreativni centar Bar ustupio je na raspolaganje Sportsku dvoranu “Topolica” Kriznom medicinskom štabu koji je dao saglasnost za privremenu prenamjenu.

Opština Bijelo Polje donirala je mašinu za sušenje veša, vrijednu 600 eura za potrebe zatvorskog vešeraja UIKS Bijelo Polje, što je kako su kazali iz ove ustanove veoma značajno, jer je na snazi zabrana dostave garderobe, pa zatvorenici svoj veš peru u zatvorskom vešeraju. Uz ovu donaciju predstavnici lokalne uprave za potrebe zatvora dostavili su i 250 maski, kao i zaštitne naočare za medicinske tehničare, a preduzeće “Bitex” je doniralo 500 zaštitnih maski i 200 para čarapa za zatvorenike.

Nakon udruživanja proizvodnih kapaciteta tri neformalna klastera koja su odvojeno obavljala 3D štampanje zaštitinih vizira za potrebe zdravstvenog sistema u prethodnih par dana je proizvedeno, prikupljeno i pripremljeno 550 zaštitnih vizira koje je danas preuzeo Krizni medicinski štab.

viziri
Viziri spremni za medicinsko osoblje(Foto: Tehnopolis)

Donacija Opštine Bar, javnih funkcionera i službenika lokalne samouprave u iznosu od preko 36.055 eura uplaćena je NKT-u. Za ovu svrhu Opština je iz budžetske rezerve opredijelila 25.000 eura. Firma “Gradir Montenegro d.o.o.” o donirala je 20.000 eura NKT-u. Nikšićki odbor Demokratske donirao je prehrambrene proizvode CK, Narodnoj kuhinji i udruženjima koja se staraju o ugroženoj populaciji.

Još 21 poslanik, kao i jedan funkcioner Skupštine doniraće polovinu martovske zarade NKT-u, u ukupnom iznosu od 18.031 euro. Ranije je 33 poslanika i pet funkcionera uplatilo 30.798 eura, dok je Sindikalna organizacija Skupštine opredijelila 1.500 eura. Na taj način od strane Skupštine Crne Gore do sada je donirano 50.329 eura.

Vlasnik etno sela Krapina iznad Budve Gojko Božović, odlučio je da pokloni hiljadu kilograma pastrmke iz svoga ribnjaka.

Predsjednik Opštine Marko Carević donirao je svoju mjesečnu zaradu Crvenom krstu Budva.

Prijestonica Cetinje uplatiće NKT 18.500 eura, od čega Opština 10. 000 eura, dok su ostatak novca izdvajanjem od zarade donirali rukovodoci sekretarijata, direkcija i službi u lokalnoj upravi, kao i direktori javnih preduzeća.

Zaposleni u Gimnaziji “Slobodan Škerović“ donirali su dio svoje martovske zarade, u iznosu od 1.100 eura.

Kompanije Nikmar i Pool Chemical donirale su po 105 litara hlora Službi zaštite i spasavanja Opštine Tivat koji se, razblažen sa vodom, koristi kao dezinfekciono sredstvo kojim tivatski vatrogsci iz autocisterni svakodnevno peru javne površine u tom gradu.

Kompanija Ben-Kov iz Tivta, SZS donirala je 100 litara goriva i ustupila na besplatno korišćenje tokom krize specijalno sanitetsko i operativno vozilo.

ggg
Specijalno vozilo koje je SZS Tivat ustupila kompanija Ben Kov

Brojne druge tivatske kompanije i ugostitelji poput kafe-barova KLM i Rekoleta, odnosno pekare “Davidović” doniraju hrane i piće za operativce koji su na terenu, dok je Crveni krst Tivta SZS-u obezbijedio kompletnu opremu za rad na terenu. Tivatski vatrogasci cisternama svakodnevno voze vodu stanovnicima neformalnog romsko-egipćanskog naselja na Lovanji, a tokom marta je za 12 porodica koje tamo žive dopremljeno preko 100 kubika vode. Tivatske kompanije Kovinić Company, Cattaro Company Group i Monefish uplatiile su 20.000 eura za nabavku respiratora za potrebe Opšte bolnice Kotor.

U Pljevljima se svakodnevno za pomoć javi oko 150 ljudi

Crvenom krstu u Pljevljima svakodnevno se za pomoć javi oko 150 ljudi, potvrdio je “Vijestima” sekretar Opštinske organizacije CK Željko Minić.

On je kazao da se za pomoć uglavnom obraćaju stari, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, radnici preduzeća koja neredovno primaju zarade, kao i mogi drugi čija je egzistencija ugrožena.

Među građanima koji su podnijeli zahtjev za pomoć, ima radnika “Vektre Jakić” i opštinskih preduzeća kojima kasne zarade. Radnici “Vektre Jakić” nisu primili 18 zarada, Komunalnim uslugama se duguje 11, a zaposlenima u preduzeću Grijanje sedam zarada.

“Za posljednjih sedam dana podijelili smo građanima oko 250 paketa pomoći u hrani i sredstvima za higijenu. Dio je obezbijedio CKCG, a dio je iz naših rezervi i donacija”, rekao je Minić.

Pomoć svakodnevno dijeli 15 volontera, a dio se građanima uručuje u magacinu Crvenog krsta.

“Na listi čekanja imamo još četrdesetak volontera, koje ćemo angažovati po potrebi”, rekao je Minić.

On je kazao da u Opštinsku organizaciju sve više stiže zahtjeva za pomoć ljudi sa seoskog područja. Uglavnom se, ističe Minić, radi o staračkim domaćinstvima kojima je pomoć neophodna.

“Pokušavamo u dogovoru sa Opštinom da nađemo način da naredne sedmice počnemo i distrubuciju pomoći ljudima na selu. Danas smo pomoć dijelili u selu Mataruge i Kozica”, rekao je Minić.

Velika akcija pomoći danas u Tivtu

Distribucija donacije biće uručena danas stanovništvu romsko-egipćanske populacije u Tivtu. Timovi volontera OTZS i Crvenog krsta nastavili su i juče distribuciju pomoći stanovništvu iz kategorije koja je rizična za obolijevanje od koronavirusa.

“Opštinski odbor Crvenog krsta zahvaljuje građanima koji se javljaju sa željom da doniraju namirnice, što je moguće uz konsultacije sa ovom organizacijom. Naši volonteri ove namirnice pripremaju za sljedeće akcije podjele pomoći, odziv građana raste iz dana i veoma smo zahvalni svima na tome“, kazala je Nevena Božović iz OO CK.

U okviru mjera podrške i pomoći najugroženijim strukturama stanovništva Tivta u prethodna dva dana volonteri OTZS i OO Crvenog krsta uručili su za 110 porodica pakete sa osnovnim životnim namirnicama i sanitarno-higijenskim sredstvima. Akcija podrške realizuje se u saradnji Opštine Tivat, OO Crvenog krsta, Ministarstva rada i socijalnog staranja. Donatori su brojni privrednici grada. Podjelom paketa sa namirnicima i higijensko sanitarnim sredstvima biće obuhvaćeno i dodatnih 35 porodica sa spiska Udruženja penzionera.

Bonus video: