Klinički centar zakinuo zaposlene na psihijatriji

Zaposleni su KC tužili zbog duga od 11.000 eura. Osim ukupnog iznosa od 60.308 eura, zaposlene, prema presudi, sleduju i kamate. Troškovi parničnog postupka, koje treba da isplati KC, iznose 19.655 eura. Presudu Osnovnog suda potvrdio je lani i Viši sud u Podgorici
427 pregleda 0 komentar(a)
Psihijatrijska klinika, Foto: Vesko Belojević
Psihijatrijska klinika, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.05.2017. 20:02h

Zaposleni u Psihijatrijskoj klinici, njih 32, dobili su presudu protiv Kliničkog centra (KC), po kojoj je ta ustanova dužna da im isplati 60.308 eura, plus kamate i troškove parničnog postupka.

Oni su KC tužili zbog neisplaćivanja stimulacije od 15 odsto na zarade u periodu od marta 2012. do istog mjeseca 2015. godine.

Ljekari i medicinske sestre su u tužbi naveli da rade iscrpljujući, konstantno stresan posao i da uslovi rada (higijenski, bezbjednosni, organizacioni) nijesu odgovarajući, kao i da je teško održati profesionalni pristup, odgovoriti zahtjevima pacijenata i ispoštovati protokole o liječenju.

Zanimljivo, među zaposlenima koji su tužili KC je i direktor Psihijatrijske klinike Željko Golubović.

Tužioci su naveli da imaju pravo na povećanje zarade od 15 odsto, po osnovu stimulacije, i da im je to uvećanje priznato instrukcijom Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) i Ministarstva zdravlja iz 2012. godine. Istakli su da su potpisnici usvojili instrukciju nakon preporuka Zaštitnika ljudskih prava, zbog uslova rada i težine posla koji obavljaju zaposleni u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.

Zaposleni su u tužbi tvrdili i da im naknada nije isplaćivana i da su se obraćali dopisima KC, imajući u vidu da zaposleni u Specijalnoj klinici za psihijatriju u Dobroti i na odjeljenju psihijatrije u nikšićkoj Bolnici primaju stimulaciju na zarade.

Međutim, navode da KC na dopise nije adekvatno reagovao, već je odgovorio da menadžment smatra da se opravdano žale na uslove u klinici i da nijesu nadležni da odgovore njihovim zahtjevima. Direktor KC u tom periodu bio je Milan Mijović.

U presudi podgoričkog Osnovnog suda iz januara prošle godine, na koju se KC kasnije žalio , stoji da su tužioci pretrpjeli štetu.

U presudi u koju su “Vijesti” imale uvid, sud konstatuje da je u članu 4 Instrukcije imperativno propisano da se stimulacija od 15 odsto isplaćuje zaposlenima na Psihijatrijskoj klinici KC, Specijalnoj bolnici u Dobroti i osobolju neuropsihijatrijskoj odjeljenja u nikšičkoj bolnici, u skladu sa preporukama Ombudsmana.

Zaposleni su KC tužili zbog duga od 11.000 eura. Osim ukupnog iznosa od 60.308 eura, zaposlene, prema presudi, sleduju i kamate. Troškovi parničnog postupka, koje treba da isplati KC, iznose 19.655 eura. Presudu Osnovnog suda potvrdio je lani i Viši sud u Podgorici.

Vrhovni sud odbio reviziju

Nakon što je Viši sud u Podgorici potvrdio presudu Osnovnog suda, KC se žalio Vrhovnom sudu u Podgorici. Međutim, taj sud je odbio reviziju KC.

U odluci, u koju su “Vijesti” imale uvid, stoji da revizija nije dozvoljena, iz razloga što pojedinačni zahtjevi zaposleni ne prelaze iznos od 3.131,66 eura. To je ispod cenzusa za dozvoljenost revizije, koji, po Zakonu o parničnom postupku, iznosi 10.000 eura.

Bonus video: