Knežević dužan milione, a kreće ispočetka

RTV Atlas je prihodovala 635 eura u godini kada joj je Agencija za elektronske medije uvela stečaj, piše u finansijskim iskazima
83 pregleda 6 komentar(a)
AEM, Agencija za elektronske medije, Foto: Boris Pejović
AEM, Agencija za elektronske medije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.03.2018. 21:00h

Agencija za elektronske medije (AEM) tražiće od Atlas media grupe da im dostavi ugovore naosnovu kojih na emituju sadržaj Atlas televizije, koja je od prošle godine u stečaju.

Vlasnik obje firme je Atlas grupa, na čijem čelu je biznismen Duško Knežević , koji uskoro pokreće novu televiziju A1.

Agencija je takvu odluku donijela na jučerašnjoj sjednici Savjeta AEM, nakon što su utvrdili da je to sve što je u njihovoj nadležnosti kada je riječ o situaciji u koju su došli bivši radnici te televizije i svi oni kojima ona duguje novac.

Radnici su posredstvom advokatice Lane Vukmirović Mišić tražili objašnjenje od Savjeta AEM-a o tome kako nova televizija Atlas grupe može da reemituje programe stare RTV Atlas, koja im duguje zarade.

“Vijesti” su ranije pisale da Atlas media grupa otvara novu televiziju sa nazivom “A1”, a predstavnici menadžmenta AEM-a juče su kazali da je to preduzće u utorka predalo zahtjev za promjenu programske strukture televizije.

Direktor AEM Abaz Džafić kazao je da oni imaju ovlašćenja samo da traže od Atlas media grupe informaciju o ovlašćenjima na osnovu kojih reemituju program Atlas televizije, koja je tada poslovala pod istoimenom firmom.

“Za sve ostale djelatnosti utvrđivanja da li stvarno imaju ovlašćenja i da li emituju zakonito nadležni su redovni sudovi”, kazao je Džafić.

On je objasnio da su u decembru 2016. godine Atlas Media Grupi izdali odobrenje za emitovanje.

Istakao je da je AEM pred Privrednim sudom pokrenuo stečajni postupak protiv Atlas televizije, koja AEM-u takođe duguje novac. Njegov ishod danas čeka 36 bivših zaposlenih u Atlas televiziji, kojima se duguje oko 800 hiljada eura za plate i poreze.

Prema posljednjem finansijskom iskazu, koji je RTV Atlas prije uvođenja stečaja predala 2017. godine, ta firma posluje sa 7,4 miliona gubitka, dok duguje 4,3 miliona. Oni su 2017. prihodovali 635 eura, a ukupna vrijednost cijele kompanije je, prema finansijskom iskazu, minus 3,4 miliona eura.

Pet firmi kojima se najviše duguje su Atlas grupa d.o.o. - 1.227.040 eura, Poreska uprava 882.209 eura, Radiodifuzni centar 118.884, Atlas Media grupa 101.260 eura i 800 hiljada eura za 36 bivših radnika.

Kada je stečaj pokrenut, televizija Duška Kneževića gotovo da nije imala imovinu, jer je RTV Atlas d.o.o Podgorica opremu prodao za oko 7.700 eura Atlas Media grupi, istog vlasnika.

Prema poslednjem finansijskom iskazu Atlas media grupe iz 2016., ta firma je osnovana 2014, a trenutno radi sa samo jednim zaposlenim. Preduzeće nema stalnu imovinu a posluje sa gubitkom od 71 hiljadu eura, dok joj dugovi iznose 173 hiljade eura.

Bonus video: