Ko ne poštuje nacionalne simbole platiće od dvije do 20 hiljada eura

Kako će izgledati nacionalni simboli, grb i zastava, kaže se u predlogu, utvrdiće svojom odlukom Savjet manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice
61 pregleda 27 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Ažurirano: 26.12.2013. 20:32h

Na zgradama organa lokalne samouprave, pored državne zastave, za vrijeme praznika, biće isticana zastava i manjinskog naroda koji u toj opštini čini većinu, odnosno 15 odsto, predviđeno je Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji je danas utvrdila Vlada.

“U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo u dane državnih praznika i nacionalnih praznika manjinskog naroda na zgradama organa lokalne samouprave, pored državne zastave, ističe se i zastava tog manjinskog naroda. U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili čine više od 15 odsto stanovništva u dane nacionalnih praznika tog manjinskog naroda, na zgradama organa lokalne samouprave, ističe se zastava tog manjinskog naroda”, kaže se u predlogu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da važeći zakon donesen 2000. godine, pojašnjavajući da su se vremenom stekli uslovi za njegove izmjene.

Kako će izgledati nacionalni simboli, grb i zastava, kaže se u predlogu, utvrdiće svojom odlukom Savjet manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, a potvrđivaće Skupština Crne Gore

Predloženo je da se nacionalni simboli ne mogu upotrebljavati na zgradama i u prostorijama Skupštine, predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, sudova, tužilaštva, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske, CBCG i DRI prilikom međunarodnih susreta, političkih, naučnih, kulturno-umjetničkih, sportskih i drugih skupova na kojima se predstavlja Crna Gora.

U jedinicama lokalne samouprave ovog zakona slobodna je upotreba nacionalnih simbola i u službenim prostorijama organa lokalne samouprave, kao i u prostorijama namijenjenim za vjenčanja.

“Za nepoštovanje zakona predviđene su kazne od 2.000 do 20.000 eura”, saopštio je Numanović

Bonus video: