Ko se nameračio da gradi novu luku na pragu Perasta

“Vijesti” imaju dokument kojim se predlaže izgradnja luke za prihvat kruzera za koju bi se dobila koncesija od Vlade. To bi značilo uzimanje značajnih prihoda opštinskoj “Luci Kotor” koje joj donosi kruzing industrija
16849 pregleda 22 komentar(a)
Lokacija nove luke-, Foto: Ranko Maraš
Lokacija nove luke-, Foto: Ranko Maraš
Ažurirano: 22.03.2019. 16:10h

Dok dio lokalne vlasti u Kotoru pokušava da sruši tek dobijenu koncesiju opštinskog preduzeća Luka Kotor za upravljanje lukom tog grada, već se iza leđa javnosti vode aktivnosti na lobiranju da se u Risanskom zalivu napravi nova velika specijalizovana luka za kruzere.

„Vijesti“ su došle do predloga investicionog projekta „Izgradnja luke za prihvat kruzer brodova u Bokokotorskom zalivu s pratećim postrojenjima i drugim objektima“. Taj dokument koji nosi oznaku „striktno povjerljivo“ i datum 15. maj 2018. godine, za neimenovanog naručitelja izradila je pomorska konsultanstka kompanija Abaco Limited iz Bara.

Nepoznat naručilac projekta

Projekat opisan u tom dokumentu, u kome se ne navodi ko ga je naručio, predviđa izgradnju potpuno nove lučke inftrastrukture -amirano-betonskog gata na šipovima, dužine 740 metara, uz trasu Jadranske magistrale na do sada netaknutom dijelu obale između Risna i Perasta. Riječ je o lokaciji istočno od manastira Banja, odnosno 430 metara zapadno od ulaza u Perast sa risanske strane. Pored gata za pristajanje i privez brodova, ova luka specijalizovana za prijem putničkih brodova na kružnim turističkim putovanjima - kruzera, sadržala bi i svu neophodnu infrastrukturu, a predviđena je i izgradnja saobraćajnice koja bi je povezala sa magistralnim putem Kotor - Risan. Projektom je obuhvaćeno i uređenje sidrišta „opremljenog uređajima za vez“, dok je od lučke suprstrukture predviđena „izgradnja objekata i postrojenja za prihvat putnika, granični prelaz sa pratećim objektima i opremom, parkirališta za turističke autobuse, taksi i druga vozila“. Sve to je urađeno po standardima međunarodne ISPS konvencije o bezbjednosnoj zaštiti luka i brodova.

„Predmetna lokacija predstavlja prirodni zaklon od naglih vjetrova karakterističnih za Bokokotorski zaliv, čime bi se izbjegle incidentne situacije kod pristajanja, sidrenja i isplovljenja brodova, karakteristične za Luku Kotor“, piše u opisu tog projekta. Zanimljivo je da se ove teze u dobroj mjeri poklapaju sa porukama koje se posljednih dana intenzivno šalju iz krugova bliskih kotorskim odborima URA i SDP - partijama članicama vladajuće koalicije u Kotoru, a koje oštro kritikuju dobijeni koncesioni ugovor za Luku Kotor da u narednih 12 godina nastavi gazdovati akvatorijumom i operativnom obalom luke podno zidina Starog grada. Čelnici SDP Kotora Branko Nedović i URA Ljiljana Popović-Moškov u tome su išli toliko daleko da su biznis i investicioni plan Luke Kotor na osnovu kojeg je dobijena koncesija, nazivali „nezakonitim“, „nakaradnim“, „lošim po grad i građane“. Poručivali su da on „nakaradno opredjeljuje sudbinu tog grada i građana decenijama unapred“.

SDP i URA bi novi biznis plan

Te dvije partije insistiraju da se sada naknadno uz najširi javni konsenzus usvaja novi bisnis i investicioni plan Luke Kotor. To bi značilo poništavanje već dobijene koncesije i otvaranje prostora da Vlada najveći privredni resurs Kotora „iznese na tržište“ i ponudi drugim zainteresovanim koncesionarima na javnom tenderu ili čak direktno sklapajući sa nekim ugovor o privatno-javnom parnterstvu, a što će joj ubrzo omogućiti novi zakon o privatno-javnom partnerstvu koji Vlada priprema.

Da postoje ozbiljni igrači koji jedva čekaju priliku da se dočepaju narastajućeg kolača i zarade koju donosi kruzing industrija u Boki, pokazuje i „striktno povjerljivi“ dokument kompanije Abaco, koji predviđa izgradnju nove luke za prihvat kruzera između Risna i Perasta. Plan je da se finansiranje njene izgradnje obezbijedi „dodjeljivanjem koncesionog područja u svojini države Crne Gore investitoru i to po BOT aranžmanu, saglasno Zakonu o lukama“. Direktor Abaca Petar Đurović nije „Vijestima“ kazao ko je mogući „investitor“, odnosno ko, kao naručilac, stoji iza dokumenta koje je uradila njegova firma.

„Informacije koje ste zatražili spadaju u domen poslovne tajne privrednog društva Abaco kao posebno pravo intelektualne svojine. Napominjemo da je dokument, koji očigledno imate u posjedu, označen oznakom ‘striktno povjerljivo’, te, u smislu primjenjivih zakonskih normi, u eventualnom građansko-pravnom postupku snosite teret dokazivanja zakonitog pribavljanja odnosnog podatka”- kazao je Đurović.

On nije odgovorio ni na pitanje da li je Predlog investicionog projekta izgradnje nove luke za kruzere u Boki nastao samoinicijativno i što je u tom slučaju motivisalo Abaco da ga izradi, odnosno da li je ovaj dokument u međuvremenu upućen nadležnim državnim institucijama.

Nurković i Radulović ćute

“Vijesti” odgovor na pitanje da li su upoznati sa Abacovim dokumentom nisu dobile ni od ministarstava pomorstva i saobraćaja i održivog razvoja i turizma koje vode ministri Osman Nurković i Pavle Radulović. Iz tih Vladinih resora nije odgovoreno ni imaju li saznanja ko je naručilac ili inicijatior tog projekta i kakav je njihov stav prema tom predlogu.

Lokacija na kojoj se predlaže gradnja nove luke za kruzere važećom planskom dokumentacijom kao i drugim aktima Ministarstva pomorstva i saobraćaja nije prepoznata kao luka, na što se upozorava u tajnom dokumentu Abaca.

“Stoga navedeno predstavlja preduslov za realizaciju predloženog investicionog projekta. Realizacija predloženog lučkog infrastrukturnog projekta imala bi pozitivne učinke po ekonomiju Crne Gore, značajno utičući na povećanje prometa turista i istovremeno unapređujući Crnu Goru kao kruzing turističku destinaciju”, piše u dokumentu Abaca.

Dalje, napominju da su ciljevi tog projekta “unapređenje sigurnosti pomorske plovidbe u ekološki naročito osjetljivom području Bokokotorskog zaliva, rasterećenje lokalnih saobraćajnica u Opštini Kotor koje će značajno uticati na kvalitet turističke usluge i unapređenje bezbjedonosne zaštite pomorskih brodova i lučkih postrojenja u skladu sa međunarodno prihvaćenim obavezama i nacionalnim zakonodavstvom.”

U dokumentu nema podatka koliko bi koštala izgrada nove luke, ali se jasno navodi da bi “posebnim propisom Ministarstva saobraćaja i pomorstva”, ona bila “određena kao luka od nacionalnog značaja i otvorena za međunarodni saobraćaj”.

URA i SDP pričaju ono što je Abaco napisao prošle godine

Zanimljivo je to što je o potrebi prebacivanja velikih kruzera iz Kotora na drugu lokaciju i navodnom ugrožavanju pomorske sigurnosti i kotorske rive od strane velikih brodova Abaco napisao u svom “striktno povjerljivom” predlogu u maja prošle godine, proteklih dana postala javna poruka kotorskih odbora URA i SDP. “U opasnosti su osnovno nepovratno dobro Kotora, a to su Vrata od grada – Luka i more - stvarni ulaz u Kotor. “Luka Kotor”, vlasništvo opštine, mora pitati građane žele li novo zauzimanje mora i nove megakruzere koji za vijek mogu onesposobiti akvatorijum i život u kotorskom zalivu”, saopštio je nekoliko puta kotorski SDP. Predsjednica OO URA i potpredsjendica Opštine Kotor Ljiljana Popović-Moškov je kazala da je ta partija protiv investionog plana “Luke Kotor” jer on predviđa “dalju devastaciju našeg mora i obale, čime se od našeg grada stvara neizdrživo mjesto za život”. “Većina građana Kotora ne želi da se od našeg grada napravi “no limit” lučki grad. Betoniranje mora i obale, postavljanje bova i sprečavanje da grad razvija stacionarni turizam nije odluka u korist građana”, kazala je Popović-Moškov.

Mijenjali bi obalnu liniju koju štiti UNESCO

Abacov projekat podrazumijeva gradnju na sada skoro potpuno netaknutoj prirodnoj stjenovitoj obali ispod puta Risan - Perast, što bi dovelo do drastične izmjene tog dijela obalne linije Boke. Ta lokacija je pod zaštitom UNESCO-a koji je već u više navrata upozorili da je bilo kakvo dalje mijenjanje prirodne obalne linije u ovom dijelu Boke za njih neprihvatljivo.

Abacov dokument sadrži i podatke o narastajućem obimu kruzing djelatnosti u svijetu i u Crnoj Gori, ali i analizu prostornih i tehničkih mogućnosti “Luke Kotor” koja je glavna i najprometnija luka za kruzere u državi.

Kotor je ograničen prostornim uslovima i pogotovo realtivno malom dubiom mora uz operativnu obalu, zbog čega “Luka Kotor” namjerava izgraditi samostalni privezni tzv. pilon delfin u moru na oko 80 metara od vrha rive na Luži i postaviti plutače za privez kruzera ispod Dobrote.

Abaco u svom dokumentu ističe da bi nova luka imala dubinu mora uz gat od 27 do 30 metara. To znači da bi se tu bez problema mogli vezati i najveći kruzeri na svijetu.

“Taj investicioni projekat ne isključuje dalje poslovanje “Luke Kortor”. Njegova realizacija dovela bi do prilagođavanja obima djelatnosti, prije svega u pogledu veličine prihvaćenih brodova sa stvarnim kapacitetima “Luke Kotor”, čime bi se ublažio dalji negativan uticaj od uplovljenja i isplovljenja kruzer brodova na davno izgrađenu infrastrukturu”, piše u Abacovim dokumentu, uz napomenu da bi “Luka Kotor” tada bila orijentisana na uplovljenja manjih kruzera i megajahti “što bi za posljedicu imalo poboljšanje sveukupne turističke ponude Crne Gore kao kruzing destinacije”.

Bonus video: