Ko sudijama uskraćuje pravo na profesionalnu čast?

U presudama Evropskog suda za Bigovića i Šaranovića nema izuzetih mišljenja dvojice sudija Ustavnog suda
2180 pregleda 2 komentar(a)
Sudijama se uskraćuje pravo da njihov stav bude javno provjeren: Sa performansa MANS-a ispred US prije nekoliko godina (arhiva), Foto: Savo Prelević
Sudijama se uskraćuje pravo da njihov stav bude javno provjeren: Sa performansa MANS-a ispred US prije nekoliko godina (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.04.2019. 21:37h

Sudije Ustavnog suda uglavnom su uskraćene da njihova izdvojena mišljenja u pojedinim predmetima budu sastavni dio javno objavljene odluke, a to se posljednji put desilo i sa predmetom Ljuba Bigovića za koga je Sud u Strazburu utvrdio da mu je država povrijedila pravo na zadovoljavajuće uslove pritvora.

“Izdvojeno mišljenje služi kada sudija želi da učini javnim svoje neslaganje sa stavom većine sudija. Kada njegov stav želi da bude provjeren pred stručnom i laičkom javnošću, kao i Evropskim sudom za ljudska prava. Izdvojeno mišljenje je posljednje utočište gdje možete sačuvati profesionalnu čast”, rekao je “Vijestima” sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković.

On je na posljednjoj sjednici US pokrenuo pitanje zašto u evidenciji arhive nema izdvojenih mišljenja i zašto se ona ne dostavljaju advokatima i Evropskom sudu. Iličković i sudija Milorad Gogić su u odluci US, po Bigovićevoj žalbi imali izdvojena mišljenja, što se u presudi Strazbura ne navodi.

Isti slučaj desio se i sa predmetom pokojnog Slobodana Šaranovića, u kome je nedavno Evropski sud za ljudska prava donio presudu kojom je utvrđeno da je država Crna Gora prekršila konvencijsko pravo na ličnu slobodu zbog nezakonitog pritvaranja.

U odlukama US, objavljenim na sajtu, može se jedino vidjeti da su dvojica sudija izdvojila mišljenje kada je odlučivano o naknadama za majke sa troje i više djece.

“Vidio sam šta se dešava tek kada je došla presuda Evropskog suda za Bigovića i kada sam sa njom htio da uporedim svoje mišljenje. Ono što sam rekao na plenarnoj sjednici tokom odlučivanja, nije bilo sadržano u objavljenoj odluci. Ja imam dokumentovan stav, kojim sam se ogradio od većinskog i spreman sam da ga javno prezentujem”, rekao je sudija Iličković.

Ustavni sud nije želio da odgovori da li objavljuje izuzeta mišljenja sudija i da li postoje izuzeci od tog pravila.

Na pitanja upućena predsjedniku Dragoljubu Draškoviću ni nakon osam dana nije stigao odgovor. “Vijesti” su pitale da li se na ovakav način Evropski sud za ljudska prava uskraćuje za pune informacije o predmetima, kao i da li se čini šteta sudijama.

Sudija Iličković rekao je “Vijestima” da US nažalost na ovakav način uskraćuje kako prava sudijama, tako i advokatima i njihovim klijentima, kao i Strazburu kome se dostavljaju nepotpuni podaci.

“Sud u Strazburu uvijek dostavlja izdvojena i pridružena mišljenja kao sastavni dio presude”, rekao je on.

Ranije je bilo više slučajeva kritike dijela javnosti na rad US, a prije nekoliko godina MANS je izveo i performans ispred suda nezadovoljan njegovim radom u vezi inicijative za ocjenu ustavnosti jedne Vladine odluke. Oni su tada kandidovali ćurku za sudiju US, a sve sudije su bile javno prozvane jer njihova mišljenja nijesu bila poznata javnosti.

Bonus video: