Koga treba predložiti za eksperta - ako ne sebe?

Pravni fakultet je od 2012. do 2014. predstavljala profesorica Ivana Jelić
136 pregleda 8 komentar(a)
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Velimir Rakočević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2017. 19:19h

Dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević predložio je sam sebe za eksperta u Radnoj grupi za pregovaračko poglavlje 23 (RG 23) sa Evropskom unijom - Pravosuđe i temeljna prava.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) odgovorili su “Vijestima” da su Vladi predložili Rakočevića, jer ga je za članstvo predložio Pravni fakultet, na čijem je čelu.

“Profesora dr Velimira Rakočevića je za članstvo u Radnoj grupi predložio Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore na osnovu stručnih referenci i iskustva u oblastima koja su u vezi sa zadatkom Radne grupe za 23. poglavlje”, navodi se u odgovoru MEP-a, kojim rukovodi Aleksandar Andrija Pejović.

Oni nijesu odgovorili koji su kriterijumi i reference dekana Pravnog fakulteta preporučile za eksperta, ali su saopštili da svojim koordinativnim iskustvom, koje je stekao na toj univerzitetskoj jedinici, može dati “i veći doprinos” u RG 23.

Rakočević od srijede nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li ga je za eksperta predložio neko od kolega sa Pravnog fakulteta ili sam sebe, kao ovlašćeno lice te ustanove - dekan.

“Vijesti” su ranije objavile seriju tekstova u kojima se ističe sumnja da je Rakočević plagirao knjigu i dio doktorata, i ista kršenja zakona pokušao da sakrije.

Iz MEP-a su pojasnili da je česta praksa da obrazovne institucije predlažu svoje predstavnike za poglavlja gdje imaju interesa.

“Obrate se glavnom pregovaraču pisanim putem, na osnovu čega se upućuje predlog Vladi za donošenje odluke o formiranju radne grupe. Polazeći od koncepta otvorenosti strukture za civilno društvo, učešće predstavnika akademske zajednice može biti samo dodatna vrijednost”, ocijenili su iz MEP-a.

Istakli su da u 27, od ukupno 33 radne grupe za vođenje pregovora imaju 99 predstavnika akademske zajednice.

Podsjetili su da je Pravni fakultet i u prvoj odluci o RG za 23. poglavlje od 2012. do 2014. godine imao predstavnika - profesoricu Ivanu Jelić, koja je kasnijim izmjenama izašla iz sastava.

“Ovo je u suštini samo kontinuitet saradnje s Pravnim fakultetom”, navode iz MEP-a.

Bonus video: