Kolašin dobio struju, kvarovi u više opština

"Ekipe ulažu vanredne napore na terenu s obzirom aktuelne vremenske uslove", saopšteno je iz CEDIS-a
4636 pregleda 4 komentar(a)
Ekipe CEDIS-a na dalekovodu „Mojkovac – Drijenak“, Foto: CEDIS
Ekipe CEDIS-a na dalekovodu „Mojkovac – Drijenak“, Foto: CEDIS
Ažurirano: 04.11.2019. 16:07h

Stanovnici Kolašina dobili su struju bez koje su bili od ponoći zbog kvara na dalekovodu Mojkovac – Drijenak.

"U 15 sati i 27 minuta uspostavljeno je uredno napajanje Kolašina", saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Jake padavine i olujni vjetar uzrokovali su oštećenje na dalekovodu 35kV „Mojkovac – Drijenak.

"Čim su se stekli uslovi, od ranih jutarnjih časova, ekipe su izašle na teren i pored loših vremenskih uslova, radile prvo na lociranju kvara, nakon čega je uslijedila sanacija. Na dijelu DV 35 kV Mojkovac – Drijenak došlo do prekida užeta, loma vršne konzole i jednim dijelom oštećenja stuba", saopšeno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema.

Kvar je, kako su kazali, izuzetno složen, dok vremenske neprilike dodatno otežavaju opravku i usporavaju ekipe.

"Za Kolašin nije bilo moguće obezbijediti ni alternativno napajanje iz Podgorice, jer je i taj dalekovod bio prekidu. Korisnike molimo za strpljenje i uvjeravamo da ulažemo maksimalne napore kako bi Kolašin u što kraćem roku dobio napajanje", saopšteno je ranije iz CEDIS-a.

Loši vremenski uslovi su prouzrokovali brojna oštećenja u više opština, naročito na ruralnom području Podgorice, Danilovgrada i Tuzi.

Iz CEDIS-a je saopšteno da je oko 11.15 sati kompletna Zeta dobila uredno napajanje električnom energijom, kao i da je od 11 sati pod naponom i dalekovod Morača. Od 10.30 sati je i Lješankska nahija dobila napajanje, kao i Vranjina.

Olujni vjetar izazvao je, dodaju iz CEDIS-a, i oštećenja na mreži sa koje se napajaju Bioče, Ubli i područje Lijeve Rijeke.

Ekipe CEDIS-a su, kako navode, aktivne i u Malesiji, koja je bez napajanja, osim centra Tuzi.

Saopšteno je da od 12 sati kompletno područje Sutomora ima uredno napajanje električnom energijom, kao i Gluhi Do.

U Danilovgradu je, kako je saopšteno, oko 10.30 sati značajan broj oštećenja saniran, tako da je trenutno bez električne energije 15 trafostanica koje pripadaju dalekovodu "Slap" (Bogmili, Zagorak, Tunjevo, Dobro Polje, Adzin Most, Bare Sumanovića, Šobajići, Mijokusovići, Motel Sokolina, Kupinovo, Boronjina, Mandići i Ostrog). Olujni vjetar izazvao je, dodaju, i brojna oštećenja na niskonaponskoj mreži. "Molimo korisnike za strpljenje jer ulažemo maksimalne napore kako bi oštećenja bila u što kraćem roku sanirana", navode iz CEDIS-a.

Na Cetinju su, kako je saopšteno, loši vremenski uslovi izazvali kvarove na djelovima mreže sa koje se električnom energijom napajaju određena seoska područja te opštine.

Trenutno su na području Cetinja bez struje: Štitari, Kosijeri, Orašani, Mikulići, Tomići, kao i Očinići, Borišići, Golija, Ugnji, Vrela, Obzovica, Gluvi Do i Prekornica.

Bonus video: