Kolašin: Česme suve, vodu pumpaju iz rijeke

U nekim naseljima vode nema duže od mjesec, zbog čega trpe i domaćinstva, ali i vlasnici privatnog smještaja
209 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.08.2017. 19:37h

Nekoliko kolašinskih prigradskih naselja tokom minula dva mjeseca nijesu imali uredno vodosnabdijevanje, a mještani kažu da je, pored suše, razlog za to nedogovoran odnos zduženih za održavanje vodovoda.

U nekim naseljima vode nema duže od mjesec, zbog čega trpe i domaćinstva, ali i vlasnici privatnog smještaja. U Selištima, naselju koje je od grada udaljena samo par kilometara, kažu da su za minulih 40 dana, samo tri mali vodu. Vode vrlo često nema ni u Dulovinama, Lugu, Planoj, Drijenku…

,,Dva kilometra smo od centra grada i dva kilometra od izvorišta, a vode nemamo, dok račune uredno plaćamo. Mještani ovog naselja su 70-ih godina prošlog vijeka učestvovali u finansiranju gradskog vodovoda, a neki još imaju priznanice koje to dokazuju. Naša je sreća što pored nas teče rijeka, pa pumpama izvlačimo vodu i tako se snalazimo. Mnogo komšija je uložilo značajna sredstva u izgradnju smještanih kapaciteta za turiste, a njihovi gosti zbog suvih slavina svakodnevno otkazuju boravak”, kažu mještani Selišta.

Oni tvrde da se na izvorištu gradskog vodovoda u Rijeci Mušovića svakodnevno prosipa mnogo vode, zbog oštećenih ventila. Takođe, kažu, očigledno je da se mnogo vode raspipa i na izvorištu za fabriku vode “Gorska”, koje je u neposrednoj blizini.

“Nažalost, nije to problem samo ove vlasti, već smo sa istim problemom kuburili i minulih godina. Upozoravali smo na neadekvatno održavanje vodovoda i na prosipanje vode. To za sada niko kao da nije čuo ili nijesu željeli da učine ništa”, ogorčeni su Selištani.

Slična situacija je i u prigradskom naselju Lug, koje je samo par stotina metara udaljeno od centra grada. Tamo, kažu mještani, pored vode često bez najave nestaje i struja.

“Na svakom kolašinskom katunu je bolja situacija nego kod nas. Vode nestaje bez najave i to skoro svaki drugi dan po nekoliko sati. Evo je nema ni danas. Struja takođe vrlo često nestane, a u gradu nema tih problema. Pored toga što do kuća stižemo makadamom punim rupa, sada smo i bez osnovnih uslova za održavanje higijene”, kazali je juče “Vijestima” nekoliko mještana tog naselja.

U kolašinskoj opoziciji kažu da su, dok su bili vlast, obezbijedili izgradnju dva nova bazena, čiji je kapacitet dovoljan da vodom opskrbi sve korisnike, čak i kada je suša. Ipak, kažu, da razlog može biti i to što je neselektivnom sječom šume došlo do ugrožavnja izvorišta.

Iz Vodovoda ćute o tome šta je bilo sa najavljenim kaznama

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” juče nije bilo moguće dobiti komentare na optužbe iz Selišta niti utvrditi zbog čega u nekoliko naselja nema urednog vodosnabdijevanja. Ranije, direktorica tog preduzeća Jelka Rakočević najavila je sankcije za sve one koji neracionalno troše vodu i upozorila na moguće nestašice.

Nije poznato koliko je građana Kolašina kažnjeno zbog rasipanja vode, to jest zbog toga što su i pored apela i zabrana vodu tokom sušnog perioda koristili za pranje auta, trotoara i navodnjavanje poljoprivrednih kultura.

Bonus video: