Kolašin dobija prvu javnu punionicu za električne automobile

Menadžer Opštine Kolašin Veljo Jovanović kazao je da će ulaganje u razvoj mreže električnih punionica omogućiti energetski efikasan prevoz u cjelini
1254 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2019. 18:56h

Kolašin će, kako je saopšteno iz Službe menadžera te Opštine, uskoro dobiti prvu javnu punionicu za električne automobile. Time će taj grad “podržati elektromobilnost i širenje električnih vozila u regiji”.

Kako su pojasnili, postavljanje punionica omogućeno je kroz projekat “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori” koji realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turizma, a uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Menadžer Opštine Kolašin Veljo Jovanović kazao je da će ulaganje u razvoj mreže električnih punionica omogućiti energetski efikasan prevoz u cjelini.

“Usljed velikog nezadovoljstva inostranih turista zbog nepostojanja javnih e- punionica u državi, Opština Kolašin preduzela je određene mjere kako bi pomogla korisnicima takvih vozila i to kroz obezbjeđivanje sredstva za potrebne dozvole i pripremne radove. Planirana lokacija za postavljanje punionice je u strogom centru grada, na već postojećem parkingu u jednosmjernoj ulici, koja se proteže iz pravca hotela Šeraton ka hotelu Bjanka“ kazao je Jovanović.

On je najavio da će tokom prve godine napajanje vozila biti besplatno, jer će plaćanje isporučene energije Opština Kolašin obavljati po principu post paid, mjesečno.

“Na ovoj punionici će se primarno puniti električna vozila turista, čime će se poboljšati turistička ponuda grada. Na web portalima Opštine Kolašin i lokalne turističke organizacije biće objavljeni podaci o e -punionici, dok će vlasnici smještajnih objekata na svojim Booking nalozima unijeti oznaku da u gradu postoji punionica za električna vozila", objašnjava Jovanović.

On je najavio da Služba menadžera planira da u narednom periodu, ukoliko se ukaže mogućnost, aplicira za nekoliko manjih vozila na e-pogon, ugledajući se na primjeru Tivta. Ta vozila, kaže, služila bi za turistički obilazak grada.

Bonus video: