Kolašin: Dolaze na posao, uprkos odluci suda

Dio radnika koje je prethodna vlast otpustila obavještenjima o prestanku radnog angažmana, a Vrhovni ukinuo presude Upravnog suda kojim su vraćeni na posao, i dalje radi u lokalnoj upravi
159 pregleda 1 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.11.2018. 20:29h

Dvoje radnika, koje je prethodna vlast otpustila obavještenjima o prestanku radnog angažmana, a Vrhovni ukinuo presude Upravnog suda kojim su vraćeni na posao, ipak rade u lokalnoj upravi. Vrhovni sud je prethodno načelnim pravnim stavom potvrdio da su zaposleni bili u faktičkom radu. U obrazloženju ukidanja presuda navodi se kako je Upravni sud, odlučujući o vraćanju radnika na posao pogrešno primjenjivao materijalno pravo, to jest odlučivao primjenjujući Zakon o radu, umjesto Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Predsjednik Opštine Milosav Bato Bulatović potvrdio je „Vijestima“ da su dvoje radnika i dalje na radnim mjestima u lokalnoj upravi. Njegova prethodnica na toj funkciji Željka Vuksanović nazvala je nepoštovaje sudskih odluka „još jednom manipulacijom bivšim radnicima preko čijih leđa je osvojena vlast u Kolašinu“.

„Upoznati smo da je Vrhovni sud preinačio odluke Upravnog suda. Trenutno je u toku procedura pravne komunikacije između Upravnog i Vrhovnog suda po tim predmetima i naravno da ćemo ispoštovati Zakon i sudske odluke. Problem statusa i ova dva radnika i ostalih ćemo rješavati kroz sistematizaciju koja je u toku, kao i kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika adekvatnim otpremninama za one koji su zainteresovani za dobrovoljni raskid radnog odnosa“, kazao je Bulatović „Vijestima“.

Bivša vlast je obavještenjima o prestanku angažmana 2015. godine poslala kući dvadesetak radnika Opštine, koji su bili zaposleni nezakonito, to jest bez oglasa. Upravni, nakon načelnog pravnog stava Vrhovnog suda odbija njihove tužbe, dok je u ranijim slučajevima odlučivo u korist radnika.

Prema riječima Bulatovića, u Opštini od kako je on izabran za predsjednika primljen je samo jedan novi radnik. Riječ je, kaže, o tehničkom sekretaru.

„Procijenili smo da je za potrebe odgovarajućeg rada kabineta predsjednika neophodno angažovanje tehničkog sekretara. Takođe smo dobili saglasnost od Ministarstva finansija za to radno mjesto“, rekao je Bulatović.

Bonus video: