Komar: Zašto Pavićević ima problem sa onima koje predstavlja

"Smetala mu je anketa koja je pokazala da manje od 10 odsto studenata podržava izbor kandidata za dekana kome je on dao svoj glas"
138 pregleda 30 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 21:11h

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Olivera Komar se pita zašto predstavnik studenata Miloš Pavićević ima problema sa glasom studenata koje predstavlja.

Pavićević je optužio Komar i Miloša Bešića da žele da smijene studentske predstavnike na tom fakultetu.

"Smetala mu je anketa koja je pokazala da manje od 10 odsto studenata podržava izbor kandidata za dekana kome je on dao svoj glas. Nakon toga mu je smetalo da kandidati neposredno studentima predstave svoje prijedloge programa pa se tome protivio na Vijeću. Sad mu smeta što se studenti putem peticije bune protiv urušavanja kvaliteta studija koje se sprovodi između ostalog preko djelovanja studentskih predstavnika“, napisala je Komar na svom Facebook profilu.

Rješenje je, dodaje Komar, prosto.

"Studentski predstavnik je trebalo sam da sprovede anketu i pita studente šta misle (ako je zaista sumnjao u validnost one koja je sprovedena), sam da pozove studente da čuju šta kandidati imaju da ponude i sam da sprovede ispitivanje studenata o pitanjima koja su se pojavila u peticiji. To radite ako vas interesuje šta studenti misle i ako stvarno sumnjate u validnost sprovedenih postupaka. Ako vam, pak, smetaju rezultati jer se ne podudaraju sa vašim planom onda se bavite optuživanjima, zamjenama teza i ličnim uvredama“, rekla je Komar.

Ona je saopštila da peticiju jeste potpisala i da je saglasna sa svim studentskim zahtjevima u njoj.

"Sa njenom organizacijom nemam ništa. Problem da objasni motive svog ponašanja, na žalost, nemam ja, nego upravo kolega Pavićević, što je vjerovatno i razlog što se ne pojavljuje na studentskim sastancima koji se zakazuju s ciljem da studentski predstavnici objasne svoje postupke“, rekla je ona.

Komar ističe da se na Fakultetu dešavaju veoma čudne stvari već neko vrijeme.

"Selektivno se tumače i primjenjuju pravila u svrhu maltretiranja i tjeranja nastavnika i saradnika, blokiraju se redovni procesi odlučivanja i namjerno proizvode problemi. Kome odgovara urušavanje kvaliteta nastave i haos koji se proizvodi, a u čemu aktivno učestvuju studentski predstavnici, i iz kojih motiva, političkih ili ličnih, vidjeće se uskoro“, poručila je ona.

Pavićević: Bešić i Komar iza peticije

Saopštenje Pavićevića u kojem optužuje Bešića i Komar prenosimo u cjelosti:

"Lažna i fabrikovana peticija iza koje stoje doc. dr Olivera Komar i doc. dr Miloš Bešić, koja je dostavljena Studentskom vijeću FPN-a i Vijeću Fakulteta, a u kojoj se traži smjena predstavnika studenata, posljednji je u nizu primjera brojnih manipulacija i neregularnosti koje se posljednjih mjeseci dešavaju na našem Fakultetu. Naime, radi se o peticiji koja je potpisivana za povratak doc. dr Bešića na Fakultet, a koja je nekoliko dana nakon što je dostavljena Rektoratu UCG, u istoj formi i sa istim potpisima, iskorišćena pod izgovorom da su studenti za smjenu svojih predstavnika!

Kako bi javnost bila upoznata o relevantnosti i istinitosti te peticije, treba navesti nekoliko detalja - u peticiji se nalazi potpis predstavnika studenata Budimira Andrića što znači da je on za svoju smjenu, među potpisnicima su i studenti drugih fakulteta, kao i oni koji više nijesu studenti našeg Fakulteta već su studije završili prije nekoliko godina, jedna stranica peticije na kojoj se nalazi 10-ak potpisa potpisana je istim rukopisom, a među 600 potpisa studenata koji su navodno za smjenu svojih predstavnika, su i potpisi prikupljeni u elektronskoj peticiji za povratak doc. dr Miloša Bešića na FPN.

Među potpisima koji su prikupljeni elektronskim putem, a potom podmetnuti za smjenu studentskih predstavnika su imena profesorice Olivere Komar i asistenta Uglješe Jankovića. To znači da su doc. dr Komar i mr Janković za smjenu legitimno izabranih studentskih predstavnika, čime narušavaju autonomiju studentskih tijela.

Pomenuta profesorica i asistent se, međutim, konstantno miješaju u studentska pitanja, a treba navesti samo jedan primjer - da su bili prisutni i postavljali pitanja predsjedniku SVFPN-a na studentskom sastanku koji je održan prošle sedmice, što je nezamislivo u akademskoj praksi.

Svima koji su bolje upućeni u dešavanja na Fakultetu jasno je i ko stoji iza pomenute peticije. Iako su izbori za dekana završeni prije skoro dva mjeseca, doc. dr Komar i dalje na sve načine i ne birajući sredstva, pokušava da protivpravno obezbijedi sebi većinu u Vijeću Fakulteta. Pod izgovorom da se bori za povratak doc. dr Bešića na Fakultet, ona se zapravo bori za vlast na Fakultetu do koje bi lakše došla zajedno sa njim.

Dok pokušava da smijeni dvojicu legitimno izabranih predstavnika studenata, doc. dr Komar treba podsjetiti da su je na izborima za dekana podržali docent koji se suočen sa pravnim posljedicama povukao sa Fakulteta i asistent koji je i dalje u Vijeću FPN-a iako ne ispunjava pravne propise.

Dakle, sve se vrti oko nevjerovatne ambicioznosti kandidatkinje za dekanicu, koja nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da joj je propala namjera da upravlja Fakultetom. Kroz ankete čiji je tvorac, neformalne sastanke sa studentima u kabinetu i na mjestima van Fakulteta i brojne druge aktivnosti koje su nezamislive u akademskoj zajednici, stvara atmosferu da studentski predstavnici ne rade svoj posao i da ih treba smijeniti", navodi u saopštenju Pavićević.

Vukićević: Komar želi po svaku cijenu da bude dekan

Doc. dr Boris Vukićević sa FPN-a ističe da ono što se dešava posljednjih sedmica na Fakultetu nije borba za kvalitet te ustanove, već zloupotreba dijela studenata od strane Olivere Komar.

"Docentkinja Komar, u želji da po svaku cijenu ostvari svoju ambiciju da bude dekan Fakulteta, ne preza ni od pritisaka i grubog kršenja studentske autonomije, što je oličeno u njenom potpisivanju peticije za smjenu legitimnih i legalno izabranih studentskih predstavnika, kao i u njenom upadu u stilu desanta na sastanak studenata sa predstavnicima Studentskog vijeća“, istakao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, Komar želi da se izbori za dekana ponavljaju onoliko puta koliko je potrebno da ona bude izabrana.

"Činjenica da nije izabrana na prethodnim izborima iako je imala podršku dva glasača koji po Statutu Univerziteta Crne Gore nemaju pravo ni na radni odnos, a kamoli pravo glasa u Vijeću Fakulteta ne sprječava je da nastavi sa manipulacijama studenata i javnog mnjenja. Ipak, vjerujem da su studenti Fakulteta političkih nauka odgovorni, temeljni i razboriti ljudi koji će sve eventualne dileme i probleme znati da riješe kroz institucije sistema. Na nama, profesorima i saradnicima, je da obrazujemo studente u oblastima na koje smo izabrani, a ne da ih zloupotrebljavamo zarad ostvarenja ličnih ambicija“, poručio je Vukićević.

Galerija

Bonus video: