Koncentracija praškastih čestica ispod srednje vrijednosti

U devet sati koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 105,13 µg/m3
63 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 19:18h

U Podgorici se večeras lakše diše, mada su već osmi dan zaredom prekoračene dozvoljene vrijednosti praškastih čestica (PM10) u vazduhu.

Najveća koncentracija praškastih čestica izmjerena je u 11 sati - 117,7 µg/m3, da bi nakon 13 sati ona počela značajno da opada.

U Podgorici je u 19 sati koncentracija praškastih čestica (PM10) u vazduhu iznosila 46,86 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom).Srednja dozvoljena vrijednost koncentracije PM10 čestica je 50 µg/m3.U jedan sat poslije pnooći koncentracija PM10 u vazduhu iznosila je 91, 56 µg/m3, dok je tokom noći bila iznad 100 µg/m3.

Srednja dnevna koncentracija PM10 cestica u vazduhu juče je iznosila 142,56 µg/m3

Presudan meteorološki faktor koji bi smanjio koncentraciju dima u vazduhu, prema riječima načelnika Centra za analizu i prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu Branka Miceva, bio bi jači vjetar koji bi raščistio atmosferu.

“Tokom vikenda u Podgorici se očekuje južni vjetar slabijeg intenziteta i opadanje pritiska, pa se može očekivati da se situacija poboljša i smanji zagađenost u vazduhu. Međutim, u obzir se mora uzeti i broj požara kojih bi moglo biti u gradu i okolini, a od kojih zavisi zadimljenost vazduha”, objasnio je Micev. On je naveo da se kiša može očekivati tek sredinom sljedeće sedmice.

Moguće zdravstvene tegobe

Dok se građani žale da proteklih dana “jedva dišu”, a znatan broj ih se obratio ljekarima za pomoć, iz Agencije za zaštitu životne sredine uvjeravaju da stanje nije alarmantno.

Oni su pojasnili da je koncentracija kancerogenih materija i teških metala u vazduhu daleko ispod propisanih i da zbog toga nema razloga za zabrinutost.

Iz Instituta za javno zdravlje upozorili su da koncentracija PM10 u vazduhu veća od 100 μg/m3 može izazvati određene zdravstvene tegobe kod građana, ali većina simptoma nestaje kada se te vrijednosti normalizuju. Iz te ustanove su objasnili da svako praškasto zagađenje predstavlja opterećenje za respiratorni sistem čovjeka, a uticaj na zdravlje zavisi od veličine i sastava čestica, dužine izloženosti i od imunoloških sposobnosti organizma.

Iz Agencije su ranije saopštili da je uzrok prekoračenja čestica u direktnoj vezi sa meteorološkim faktorima, smjerom i brzinom vjetra, vazdušnim pritiskom i visokim temperaturama koje su uzrokovale veliki broj požara.

Galerija

Bonus video: