Koncesijom za kamenolom u Lješevićama će se baviti tužilaštvo - Vijesti.me
ODBOR SELA:

Koncesijom za kamenolom u Lješevićama će se baviti tužilaštvo

Navodi se i da je jasno da je zemljište prije godinu prešlo sa opštine na državu „tako da Bujković samo maše papirom da je sve čisto"

Kamenolom u Lješevićima, blokada
Kamenolom u Lješevićima, blokada (Foto: Peđa Nikolić)

Tvrdnje vlasnika kompanije JU Briv ,Vojislava Bujkovića, da je zemljište na kojem se nalazi kamenolom Lješevića gajevi državno neistinite su, a to će uskoro biti i dokazano jer će se transparentnošću dobijanja te koncesije baviti tužilaštvo, poručeno je iz Odbora sela Lješevići i Savjeta MZ Vranovići.

Kompanija JU Briv ranije je najavila da će protiv organizatora i učesnika skupa kojim je 9. maja blokiran ulaz u kamenolom, pokrenuti sudske postupke za nadoknadu štete, navodeći da je u pitanju „isključivo državna svojina“ i da je skup organizovan kao „podrška pojedincima kojima su ugroženi lični i poslovni interesi“..

U reagovanju Odbora i Savjeta dostavljenom Agenciji MINA navodi se da zemljište na kojem to preduzeće eksploatiše kamen nije u svojini države, nego se radi „iskučivo o imovini koja je mještanima svojevremeno oduzeta ekspropijacijom“.

„I to najvećim dijelom bez nadoknade, dok je dio zemljišta pod sporom za povraćaj koji pokrenulo kotorsko Komunalno preduzeće“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je jasno da je zemljište prije godinu prešlo sa opštine na državu „tako da Bujković samo maše papirom da je sve čisto“.

„Peticija koju je potpisalo 97 odsto mještana Mjesne zajednice Vranovići, koju čine sela Pobrđe, Vranovići i Lješevići, koji su se saglasili da se kamenolom ne otvara, demantuje Bujkovićevu tvrdnju da se bune samo pojedinci“, kaže se u saopštenju.

Peticija je predata i gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović, a ona je proslijedila Ministarstvu ekonomije.

„Odbor sela svaku odluku prevenstveno iznese mještanima od kojih mora dobiti podršku, i tek onda se izlazi u javnost, tako da je namjera Bujkovića bila da nas uplaši, što mu neće poći za rukom“, poručuju iz Odbora i Savjeta.

U saopštenju se navodi da Bujkoviću ne odgovaraju mirni protesti kojim seljani traže svoja prava.

„Njegove tvrdnje da je neko na posljednjem skupu pozivao na linč mogu da demantuju službenici Ispostave policije Kotor koji su cijelo vrijeme bili prisutni“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se i da su mještani u četvorogodišnjoj borbi protiv otvaranja kamenoloma dokazali da samo žele zakonski, pravedno i transparentno da dođu do svojih prava koja su im ugrožena, „prvenstveno životna sredina, uništavanje poljoprivrednog zemljišta i turizma shodno planovima“.